Indian Summer i Brøndby: Liv og lys - dødsforagt og magi
Foto: Christian Sølbeck/Polfoto
Generelle

Indian Summer i Brøndby: Liv og lys - dødsforagt og magi

Superligaen på spidsen: I forbindelse med hver Superliga-runde skriver tipsbladet.dk's journalister et blogindlæg om et tema i den bedste danske række. Denne gang er der fokus på Brøndby.

”Vi er liv & lys
vi er skygger & magi
vi er hinandens alibi
vi er liv & lys

Vi er kød & blod
vi er sanser vi er magt
vi er os selv med dødsforagt
vi er kød & blod”

Jeg er kommet til at tænke på C.V. Jørgensens vidunderlige sang 'Indian Summer'. For vi nærmer os den danske sensommer, og den er særligt solrig for Brøndby, der holdt sin helt egen sensommer-Pukki-party i Aarhus søndag eftermiddag, hvor Alexander Zornigers mandskab både spillede med magi og dødsforagt. Der var liv og lys i Brøndby-spillernes øjne, og det har der sådan set været lige siden tyskerens indtog i klubben.

Jeg følger mest Brøndby fra sidelinjen, og jeg har ikke indsigt i, hvad der rører sig på de indre linjer i klubben. Jeg kan blot konstatere, at det har været en gave for Brøndby (og Superligaen) at få Alexander Zorniger til klubben. Man kan selvfølgelig indvende, at sæsonen stadig er så ung, at man ikke skal drage nogle store konklusioner, men det er bemærkelsesværdigt, at en klub, der er kommet skidt fra start i flere sæsoner i træk, nu har fået den bedste sæsonstart i ti år og ligger nummer ét.

På tysk har man et udtryk, der hedder ”Schlafwagen-fussball”, når man skal forklare kedeligt og kønsløst spil som det, man ofte kunne opleve Brøndby fremvise i sidste sæson. Denne sæsons Brøndby-hold har til gengæld været et fremragende eksempel på det, man kan kalde ”Autobahn-Fussball”. Zornigers hold kommer ud over isen, der bliver præsteret mange afslutninger – og de går ofte i mål. 22 scoringer i seks kampe er Superliga-rekord, og det bør kunne trække flere tilskuere til Brøndby Stadion end der har været hidtil.

Alexander Zorniger får mange roser for tiden, for hans ankomst har skabt ny energi og givet et boost til hele stemningen omkring Brøndby. En anden, der fortjener ros, er Troels Bech. Sportsdirektøren har ikke bare stået i spidsen for trænerjagten på Vestegnen, han har også fået stablet et stærkt hold på benene. Nye folk som Hany Mukhtar og Benedict Röcker har været glimrende forstærkninger, der har løftet holdet. Det er  måske hårdt at sige, men Brøndby savner ikke Daniel Agger, Johan Elmander og Thomas Kahlenberg, der  2013 og 2014 blev hentet til Vestegnen for at gøre det, nogle andre gør nu.

Hvad kan det blive til for Brøndby? Det er for tidligt at spå om, men i første omgang venter to inciterende opgør i den kommende uge, der har karakter af sande styrkeprøver. Torsdag kommer Panathinaikos på besøg i en Europa League-kamp, hvor Brøndby skal spille med den førnævnte dødsforagt, som har kendetegnet Brøndby i sæsonen hidtil. Når man skal score minimum fire mål i ordinær tid for at gå videre, skal både seler og livrem smides væk. Den slags går den hættetrøjeklædte Zorniger så heller ikke med, så det bliver ikke et problem. Hvo intet vover. 

Selvom der er millioner på spil i Europa, kan man fristes til at sige, at søndagens Superliga-seance mod FC København er den reelle styrkeprøve og dermed endnu vigtigere for Brøndby. For første gang i syv år går klubben ind til et derby mod FC København som Superliga-duks, og Brøndby kan altså slå et lille hul med en sejr over Ståle Solbakkens mandskab i Superligaen. Samtidig kan en sejr have enorm betydning for selvforståelsen, for det er længe siden, at et derby har haft samme perspektiv og topkampsnerve, som på søndag. Vi kan lige så godt begynde at finde alle klicheerne med bulder og brag frem, for det skal nok blive et interessant opgør mellem historiens to mest vindende Superliga-hold.

Det store spørgsmål er så, hvordan Brøndby-holdet klarer den store test. Bliver det til en sejr på og en stor fest-aften på Vestegnen eller går det som i en anden CV Jørgensen-sang om sommerens ende: 

”Endnu et party endnu en fest
endnu et glas har du tømt
endnu en sommer er gået & blev igen forsømt
endnu et kærtegn endnu et kys
endnu en dans er forbi
du er stadig svimmel men uforløst indeni

Sommeren er forbi nu
& den nærmest fløj afsted
tomhændet står du tilbage & ka' slet ikke følge med”

Stroferne stammer fra C.V. Jørgensen-nummeret 'Sæsonen er slut'. I Brøndbys tilfælde er den først lige begyndt.  Jeg ser frem til fortsættelsen.