OB-drømmen: Kan Kent Nielsen gøre som Richard Møller Nielsen?
Foto: Bo Frederiksen/Polfoto
Generelle

OB-drømmen: Kan Kent Nielsen gøre som Richard Møller Nielsen?

OB søger efter ro efter fire turbulente sæsoner. Kan Kent Nielsen bidrage med det? Og kan han føre klubben til en ny topplacering ligesom sin læremester Richard Møller Nielsen.

Det var på mange måder en markant forlængelse, OB præsenterede i maj måned i år. Den mangeårige klublæge Christen Villberg satte sin signatur på en kontrakt, så han nu går ind til sin 43. sæson som en del af OB’s førstehold. 

Villberg har set meget, siden han i 1973 blev ansat i klubben, og han har oplevet mange trænere komme og gå; fra Richard Møller Nielsen til Ove Pedersen – han har arbejdet sammen med dem alle. Nu kan han se frem til starten på en ny æra i OB, hvor Kent Nielsen indledte gerningen som cheftræner onsdag formiddag. 

Nielsen havde – selvfølgelig – shorts på trods det kolde vejr og de mørke skyer, som OB-folkene ikke håber symboliserer fremtiden i den fynske klub. For der har været masser af uvejr i OB de senere år, hvor bølgeskvulpene er gået højt, men klubben har ”etableret” sig som et hold, der fast spiller i den nederste del af Superligaen. Samtidig har der været massiv udskiftning i både spillertrup, i trænerstaben og på de bonede gulve. 

Siden den berømte septemberdag i 2010, hvor Lars Olsen, Kim Brink og Viggo Jensen blev fyret, har fire forskellige personer haft sportsdirektørens kasket på, mens samme antal personer har bestredet cheftrænerposten. Hertil kommer forandringer i staben, hvor assistenttrænere, fysiske trænere og scouts også er blevet fyret og erstattet. Endelig har udskiftningen i spillertruppen været så massiv, at ordet kontinuitet må betegnes som et fremmedord på Fyn. 

Spørgsmålet ligger derfor lige for: Hvornår kommer der ro i OB? På Fyn håber man, at det sker nu. Det er mejslet i massiv granit, at kontinuitet er vejen til succes. Det kræver ro og tålmodighed at udvikle et vinderhold. Disse gode arbejdsbetingelser fik Kent Nielsen i både Horsens og AaB, hvor han åbnede store resultater. Til gengæld fik han det ikke i Brøndby, hvor det så gik skævt. 

OB’s ledelse og fans skal derfor trække vejret dybt nu, for det er ikke givet, at den fynske klub med et trylleslag bliver tophold i den kommende sæson. Sportsdirektør Jesper Hansen taler konstant om det lange, seje træk, og det er vigtigt, at OB nu tager egne ord alvorligt og ikke skifter for meget ud i trup og stab. 

Rammerne i staben er da også på plads nu for OB. I Jesper Hansen har man en erfaren sportsdirektør, der er meget resultatorienteret og som trods store tanker om udvikling allerhelst vil vinde fodboldkampe. I trænerstaben har man parret AaB’s mestertræner Kent Nielsen med John Bredal, der som assistenttræner i FC Nordsjælland havde en pæn andel i klubbens guldmedaljer i 2012. Og endelig har man tilknyttet motivationsmesteren Tonny Hermansen, der har udviklet mange talenter i FC Midtjylland og dermed også har en aktie i mesterskabet anno 2015. Det er altså tre vindertyper, der har prøvet at vinde guldmedaljer inden for de seneste tre år, som OB har fået i staben – og så er det folk, som har sans for talentudvikling.

Netop udviklingen af egne talenter er en kerneværdi i ’det nye OB’, der blev lanceret for snart fem år siden. Løfterne om en øget fynsk identitet og flere unge spillere på holdet er i den grad blevet indfriet. I seneste sæson havde OB ti fynske spillere i kamp, og gennemsnitsalderen i startopstillingen var den yngste i 20 år. Der er med andre ord grøde i den fynske talentafdeling, og senest er både pasningsspecialisten Jens Jakob Thomasen og forsvarsspilleren med de lange indkast Magnus Pedersen blevet rykket op i førsteholdstruppen, der nu tæller syv spillere med fynsk blod i årene og  hele 15 spillere under 25 år. 

Det betyder naturligvis, at der er muligheder for udvikling, men det betyder også, at spillertruppen mangler erfaring. Det skal hentes på transfermarkedet, hvor OB slet ikke er færdige med at handle. Herfra lyder buddet, at der skal hentes en målmand, en forsvarsspiller, en midtbanemand og en angriber inden sæsonstart. Særligt på målmandsposten og i angrebet savner OB kvalitet og bredde – og det er endda poster, hvor man før har været historisk godt besat. 

Endelig er der fare for salg af flere profiler. Sportsdirektør Jesper Hansen har vist sig som en stærk oprydder, der tilmed er dygtig til at sælge spillere i form af både Bashkim Kadrii, Daniel Høegh og Martin Spelmann inden for det seneste år, så det vil ikke være overraskende, hvis Rasmus Falk også skifter til en anden klub denne sommer. Ifølge vores oplysninger vil OB helst sælge til en udenlandsk klub, og prisen på Falk er også så høj, at en dansk klub som Brøndby og FC København næppe vil være interesseret, selvom især Brøndby-lejrens ledere har et godt øje til fynboen. Rasmus Falk selv lægger ikke skjul på sin lyst til at spille for en klub, der ikke konstant ligger i toppen, og det er det helt store spændingsmoment på Fyn denne sommer, om han tager et år mere i OB. Den fynske klub pønser ifølge vores oplysninger på at tilbyde Falk en kontraktforlængelse med lønforhøjelse. Spændende om Falk takker ja. 

Mest interessant er det dog, hvordan det kommer til at gå OB fremover. Kan Kent Nielsen endelig skabe ro og stabilitet i klubben ligesom hans gamle chef Richard Møller Nielsen gjorde det i halvfjerdserne? Møller Nielsen kom til OB i 1975 som tidligere landsholdsforvarer med 10 års trænererfaring og gjorde OB til mesterhold. Kent Nielsen har samme baggrund (og filosofi) – kan han gøre det samme? 

Et mesterskab er naturligvis meget langt væk for OB lige nu, men det er værd at bemærke, at de seneste succestrænere i OB har været de tidligere Richard Møller Nielsen-elever Lars Olsen og Viggo Jensen. Nu kommer en ny elev fra Richardo-skolen og skal forsøge at skabe succes. 

Tegningerne er til det, men det kræver et langt, sejt træk. Tålmodighed er en dyd, men som Richard Møller Nielsen siger, er et holdbillede som bekendt flottest, når der er noget sølvtøj nede foran. 

Den erfarne klublæge Christen Villberg har prøvet at stå med på tre af den slags billeder i sin tid som OB. Kent Nielsen har også prøvet det nogle gange. 

Kommer de til at optræde på et jubelbillede sammen? 

Herunder følger en infografik om OB's udvikling siden 1999