10, 12 eller 16 Superliga-hold? Vi er stadig SønderjyskE
Foto: Jens Dresling/Polfoto
Generelle

10, 12 eller 16 Superliga-hold? Vi er stadig SønderjyskE

Det handler om penge og nedrykningsrisiko, når Superligaklubberne ønsker en strukturændring af Superligaen.

Bragt i Tipsbladets printudgave fredag 6. marts

Danmark er et af Europas rigere lande. Men vi er nummer 25 på listen målt på befolkning. At Kasakhstan, Aserbajdsjan og Hviderusland er større betyder endnu ikke så meget, selvom de to førstnævnte, udemokratiske lande satser helt vildt på sport og inden længe har klubhold med profiler, Superliga-hold ikke har råd til.

Men de 22 øvrige nationer foran os i befolkningstal er betydningsfulde fodboldnationer, hvor der ikke er mange argumenter for, at Danmark per automatik vil være foran på sportslig know-how eller økonomisk formåen.

Vi er tæt på at være det europæiske midterfelts svar på SønderjyskE, når det kommer til rammerne for økonomiske muskler, tiltrækning af spillere og opland at finde talenter i, og hverken 10, 12 eller 16 hold i en Superliga med eller uden playoff ændrer på, at der nok skal en udvidelse af Champions League til, før Danmark igen får to pladser til kvalifikationen til UEFA’s store klubturnering.

Jeg skal da ikke helt udelukke, at Superliga-topholdene anført af FC København skaber nogle nye, forrygende resultater og hiver sig op i nærheden af den 12./13. plads, der giver to CL-pladser, men konkurrenterne over Superligaen har bare bedre forudsætninger med større fanbaser, tv-aftaler og firmaer til at indgå store sponsorater.

Derfor forstår jeg ikke helt argumentationen, når Divisionsforeningen i denne uge melder ud, at det er for Superligaens konkurrenceevnes skyld, strukturen i Superligaen skal laves om. Jo, et playoff-system med flere kampe mellem de største klubber vil styrke de store med flere penge og bedre matchning af deres bedste spillere. Men det gør ikke pludselig de danske deltagere i CL og EL lige så stærke som topholdene fra Grækenland, Schweiz og Østrig, mens klubberne i store vækstlande som Polen, Kroatien og Rumænien bestemt ikke står stille og lige nu ligger over Superligaen.

Ti hold er der ikke støtte til, da alle Divisionsforeningens medlemmer – inklusiv 1. division og 2. division – stemmer, 14 eller 16 hold går de store hold og tv-stationerne aldrig med til – derfor bliver Superligaen på 12 hold med et slutspil i april-juni med 10 kampe i to puljer med nummer 1-6 og 7-12 efter 22 runder, alternativt med et kortere slutspil helt til sidst efter 33 runder eller med nummer 1-8 sammen fra april og 9-12 sammen med 1-4 i 1. division i samme tidsrum.

Det ender sådan, fordi klubberne i alle lag er trætte af den nuværende struktur med 33 kampe. Topholdene vil have flere penge i kassen, ikke for at tjene penge til ejerne men for at kunne købe sig til bedre hold, og fordi de synes, de fortjener en større bid af kagen med den opmærksomhed, de store tiltrækker. De mindre Superliga-klubber taler om 16 hold, men jeg tror, de vil sluge 12 hold+playoff mod at få minimeret nedrykningsrisikoen, og det kan du gøre ved at sløjfe en halv til en hel nedrykningsplads fra Superligaen eller at spille om det over nogle uger mod topholdene i 1. division. 

16 hold vil være underholdende på kort sigt, men der er flere faktorer ud over storklubbernes og tv’s veto, der taler imod. De fire ekstra hold vil give 100 ekstra Superliga-spillere, hvoraf 20-30 stykker nok ville være yngre folk. Der vil blive fanget et par ekstra talenter, der i dag bliver sorteret fra og sendt i 1. division eller til Norge og Sverige. Til gengæld vil de største talenter, der i dag ingen problem har med at blive fast mand som 19-årige, lide. De har ikke brug for flere bløde kampe, de har derimod brug for at møde så dygtig modstand som muligt og få nogle hak i tuden. Det har hjulpet spillere som Pione Sisto, Nikolaj Thomsen og Uffe Bech, at der er langt mellem fribilletterne og de bløde forsvar i Superligaen.

Jeg hører rigtig mange fans og journalister tale varmt om 16 hold, men jeg er ikke sikker på, forelskelsen varer ved, når det betyder, at vi lige skal pille Nicolai Jørgensen, Lukas Hradecky, Petter Andersson, Emil Larsen og de bedste spillere i de øvrige otte klubber væk – de vil blive solgt tidligere eller aldrig skifte til Superligaen i første omgang.

Jeg ville ønske, der var plads til 16 hold, men med mindre vi hiver de dygtigste svenskere med ind og Schleswig-Holstein, som forza.dk med et glimt i øjet foreslog i onsdags, er der desværre ingen vej udenom at holde fast i 12 deltagere i Superligaen.