Video : Tipsbladet
Superliga

Bonus for at overleve? Det virker desperat, OB

OB hiver i alle håndtag i disse dage, efter man er røget under stregen, og det vidner om forståelse af situationens alvor men også en duft af desperation, at det sker dage før, man matematisk kan rykke ud.

OB har efterfølgende været ude at afvise, at spillerne får en stor bonus pr. vundne kamp. Læs mere her. 

Da Vejle i mandags for første gang siden oprykningen kom over nedrykningsstregen, blev der hverken sendt store raketter op om den granat-chokkede modstander, man lige fortjent havde slået, eller de sidste fire runder, ud over at det bliver voldsomt hårdt og svært.

I Lyngby har David Nielsen fra allerførste minut været klar over, at kun overlevelse tæller.

Noget, Nielsen set fra denne stol også har været stjerneklar omkring i det, han har vist eksternt men da især internt, hvor Lyngby-træneren har været til stede til alt, inklusiv reserveholdskampe og U/19-kampe, hvor han aktivt har udstrålet den vilje og vildskab, Lyngby havde brug for efter den chokerende korte ansættelse af Magne Hoseth, der fortsat reflekterer enormt dårligt på Lyngbys ledelse.

Når man i begyndelsen af april talte med spillere, trænere og ledere i Randers FC og Viborg FF, var de krystalklare omkring, at det først og fremmest handlede om overlevelse.

På mig virker situationen til gengæld til at være dybt overraskende på OB.

Læs også historien om, hvordan OB kan blive den dyreste nedrykker nogensinde

Man var syver efter grundspillet med en målscore på 25-32, havde indtil sidste runde en matematisk chance for at komme i Top 6, ligesom man havde haft for et år siden, hvor en sejr i stedet for nederlag i sidste kamp til AGF havde sendt Brøndby i nedrykningsspillet sammen med FC Midtjylland.

Det er helt fair at forsøge at opnå noget i stedet for at undgå, men købte man måske omverdenens vurdering af, at OB var det klart stærkeste hold i det kommende nedrykningsspil, som måske i virkeligheden også var den interne vurdering?

Jeg skrev i september, at middelmådigheden sidder i væggene i OB, og at defensiven var 'tæt på 1. Divisions-niveau'.

OB har helt klart spillere, der gode nok til ikke at rykke ned, men OB's hold fremstår som ligaens svageste hold forstået som en enhed, hvor man gør hinanden bedre til at vinde fodboldkampe defensivt og offensivt.

I den her uge har Fyens Stiftstidende fortalt om en bonus per spiller på 100.000 kroner for overlevelse og 50.000 kroner per sejr.

Det giver isoleret set fin nok mening sammen med tilknytningen af en mentaltræner.

OB er under voldsomt pres efter to point i de første seks runder af nedrykningsslutspillet. Foto: Alamy

Men hvorfor i alverden er det først nu, man hiver i håndtagene, og at Björn Wesström som i kampen mod Vejle i mandags sætter sig ned på en stol på sidelinjen, hvis han eller nogen mener, det har en effekt?

For mig lugter det af desperation og et ønske om at vise, man gør noget.

OB kommer vel ikke til at forsvare sig bedre af, at spillerne har en økonomisk gulerod for at få sejre oven i kontrakter, der for de erfarne spilleres vedkommende allerede er generøse.

Opbakning og afskærmning fra den centrale midtbane og et kompromis med en ambitiøs spillestil med megen boldbesiddelse kunne tænkes at fungere bedre, når nu OB begår graverende fejl på graverende fejl i forsvarsarbejdet og i det opbyggende spil, hvor man igen mod Vejle smed bolden på kritiske steder af banen.

Smid en mentaltræner og en fodbolddirektør på sidelinjen oveni, så virker det for alvor desperat.

Hvad ved jeg? Måske er det et forsøg på at skabe en krise-bevidsthed i truppen og klubben, at man nærmest trykker på alle knapper samtidig for at få alle til at forstå, at det er alvor, flere måneder efter alle rivalerne i nedrykningsspillet selv nåede frem til konklusionen.

Foto: Alamy

Cheftræner Søren Krogh talte selv om, at det at ryge under stregen måske skabte en kæmpestor trods-reaktion, og det kunne sagtens ske, for skulle vi holde 'DM i skills' for Superliga-trupper i aften, burde OB-truppen havne foran både modstanderen Lyngby og Vejle Boldklub.

Men det her er ikke DM i skills. Det er en fodboldkamp mod et Lyngby-hold, hvor nyheder som den om OB's bonus er et rødt, råt kød til Lyngby-træner David Nielsen, han kan fodre sit sultne ulve-kobbel af en trup med.

'Se gutter, de skal have ekstra penge for at passe det arbejde, de allerede får fem gange så meget for i løn som jer'.

Det kan sagtens være, alt det her er lige den benzin, OB har brug for til at styre væk fra stregen og til overlevelse.

Men lige nu er det svært at ryste følelsen, at OB og klubbens ledelse først alt for sent har indset faren og forstået, at man er rigeligt svækket og usikker til at rykke ned, og nu står et meget farligt sted omgivet af sultne rivaler, der har vidst det i månedsvis eller hele sæsonen.