Dansk succestræner: Vi skal i Premier League
Foto: Brentford FC
Generelle

Dansk succestræner: Vi skal i Premier League

Kom tæt på danske Flemming Pedersens vigtige arbejde i den ambitiøse engelske klub Brentford FC.

Danske Flemming Pedersen har succes i engelske Brentford, hvor han netop er blevet forfremmet til Development Squad Head Coach.

Inden jul var Tipsbladet påbesøg hos netop Brentford FC for at høre nærmere omkring Flemming Pedersens arbejde i den ambitiøse klub, der er ejet af FCM-ejer Matthew Benham. Det er der kommet denne fremragende historie ud af:

Læs eller genlæs ordene, der blev bragt i Tipsbladet 25. december:

FODBOLDFILOSOFI I THE CHAMPIONSHIP
 
Flemming Pedersen er kommet på sit livs største opgave i Brentford, hvor han under den fornemme titel Head of Football Philosophy and Player Development skal udvikle en spillestil med tilhørende træningsøvelser, der kan bruges hele vejen fra de yngste talenter på akademiet til det hold, der gerne skulle rykke op i Premier League så hurtigt som muligt. Men hvordan fik en tidligere FC Nordsjælland-træner og nyligt fyret assistent i Mainz så stort et ansvar, hvorfor er det svært at træne systemfodbold i England, hvorfor er The Championship taktisk set en dårlig liga, og hvor tæt var Brentford egentlig på at hente Kasper Hjulmand som ny cheftræner?

 
Man kan altid se, om Flemming Pedersen er på træningsanlægget ude i Brentford, for han plejer nemlig at sætte sin cykel op ad den første grå barak efter det nu alt, alt for lille klubhus. Og der står den også i dag i ensom majestæt, for selv om cyklisterne mere og mere er begyndt at leve livet farligt i det trafikstoppede centrum inde i London, så er der ikke mange voksne mennesker, der kører på cykel herude i periferien - og da slet ikke i en Championship-klub hvor spillerne har råd til tyske biler i et højere prisleje.
 
Men den 52-årige Flemming Pedersen cykler gerne de otte kilometer mellem boligen i Ealing og arbejdet i Osterley, hvor Brentfords træningsanlæg med de mange barakker og de velplejede baner hører hjemme, og med arbejdstider fra tidlig morgen til ud på aftenen er der som regel en god sandsynlighed for, at cyklen holder, hvor den plejer. Ja, faktisk er han allerede på sin anden cykel siden skiftet fra Mainz i sommer, for de engelske bilister har endnu ikke vænnet sig til de to-hjulede trafikanter.
 
" Jeg er blevet kørt ned én gang. Kraftedme. Efter tre uger var der en, der kom ovre fra den anden vejbane og bare drejede lige ind foran mig, så jeg røg ind i siden på ham, rullede op på taget, ned på bagsmækken og så ned på vejen. Så jeg landede faktisk blødt, fordi jeg var oppe at rulle, men cyklen røg. Det er sådan, jeg får min spænding herovre," siger Flemming Pedersen med et stort grin og en vis omgåelse af sandheden.
 
For der er også masser af spænding at hente i hans nye job med den usædvanlig flotte titel: Head of Football Philosophy and Player Development.
 
Det er selvfølgelig stillingen som chef for fodbold-filosofien, der kræver en længere snak inde på kontoret, men først er det den anden halvdel af stillingsbetegnelsen, der skal opfyldes, for eftermiddagens træning lukker med øvelser for tre centerforsvarere fra U/ 21-mandskabet, og man kan sagtens se FC Nordsjælland-tankerne i øvelserne på græsset under rækken af fly, der lægger an til landing i Heathrow.
 
De tre store gutter bliver virkelig sat på prøve med en lang række høje bolde, som de skal tæmme, vende og spille hurtigt retur, så omstillingen kan begynde, og boldene kommer over hovedet og over skulderen med forskellige drejninger til følge. For der kan spares tid og styrkes balance, hvis man får vendt sig den rigtige vej. Og selv om det langt fra lykkes hver gang, støtter Flemming Pedersen med opmuntrende tilråb, uanset om tæmningen kikser, eller afleveringen retur tager så lang tid, at enhver tanke om en hurtig omstilling for længst er forsvundet.
 
Men de gør det nu meget godt, de tre unge spillere, og de får også masser af råd med på vejen fra den danske træner.
 
" Når I sidder og ser Champions League, så skal I ikke bare se det. I skal analysere det. Hold øje med hvordan de spillere, der spiller på jeres position, gør, når der kommer en høj bold bag dem," siger Flemming Pedersen med et af de eksempler, som han godt kan lide at bruge til at sætte billeder i hovedet på de spillere og trænere, der skal lære noget nyt.
 
For der er meget at lære, hvis de engelske spillere skal begynde at flytte sig i det positionsspil, der i en anderledes udgave var med til at gøre FC Nordsjælland til danske mestre, og som ligger langt fra et britisk tankesæt, selv om Brentford er et af de hold i The Championship, der gerne spiller bolden nede på græsset.
 
Det er i hvert fald ganske sigende, at da de 30 minutter i højt tempo med de tre unge er forbi, vil den finske stopper Daniel O'Shaughnessy (det meget lidt finske efternavn skyldes, at faderen er en irsk maler) gerne lige have nogle høje bolde til at træne hovedstød ud af kommunen med. Det får han - og det kan han på imponerende vis.
 
SPILLESTIL ER ALT
Så på den måde er der ingen tvivl om, at Flemming Pedersen står midt i et større kultursammenstød mellem to måder at tænke og spille fodbold på, og det er ikke altid lige let.
 
" Nu har jeg været fodboldtræner i 33 år, og det er mit livs hårdeste opgave. Uden sammenligning. Jeg kan slet ikke forstå, at jeg kun har været i gang i fem måneder," siger chefen for fodboldfilosofien i Brentford med henvis-t ning til den enorme mængde af arbejde, der ikke bare ligger i at skrue en spillestil sammen, men også at få spillere og trænere i klubben med på tanken.
 
Samtidig er det selvfølgelig også en stor og spændende udfordring, og Flemming Pedersen sidder faktisk det meste af interviewtiden med et smil i den røde sofa foran fladskærmen, som han bruger til at illustrere det arbejde, han indtil nu har fået lavet i Championship-klubben. Men hvordan gik det egentlig til, at en fyret assistenttræner i Mainz fik så stort et ansvar i en klub, der meget gerne vil i Premier League så hurtigt som muligt?
 
" Jeg er jo selv den stille type, der lever lidt bag lukkede døre, og jeg kendte kun Rasmus af navn. Men han har et enormt netværk, og jeg tror, at han har talt med nogen i Nordsjælland om mig. Så han ringede i slutningen af februar, og vi snakkede lidt frem og tilbage. Og da han under den tredje samtale sagde, at de havde tænkt på en titel som " head of football philosophy," så kunne jeg selvfølgelig ikke sige nej," siger Flemming Pedersen med et grin.
 
" Nej, jeg syntes jo, at det lød interessant, og så tog jeg til Brentford sidst i april, hvor jeg lavede et oplæg med mine tanker, og hvad jeg stod for, til klubejer Matthew Benham, Rasmus og den anden sportsdirektør Phil Giles. Der kunne jeg godt mærke, at der var en fælles forståelse for nogle ting."
 
" Jeg havde lavet et oplæg i hovedlinjer, for jeg tænkte, at det ikke var sikkert, at de gad at høre om detaljer, men vi endte i detaljerne. Dem går jeg op i, og nu var jeg så havnet et sted, hvor de gjorde det samme. Det kunne jeg mærke på Matthew Benhams spørgsmål, på Rasmus' spørgsmål. Vi var nede i detaljerne t i spillet, i udviklingen af spillet. Det var virkelig interessant."
 
" Efter det møde var jeg dog stadig lidt i tvivl, for jeg havde også tre gode muligheder i Danmark, men så snakkede vi lidt mere sammen, og så blev jeg afklaret," fortæller Flemming Pedersen.
 
Og hvad laver en " head of football philosophy" så?
 
" Først og fremmest er jeg her for at være tovholder på spillestilen, som starter med Championship-holdet og skal føres ned igennem akademiet. Klubben var jo allerede i gang. Da Matthew Benham overtog klubben for fire år siden, begyndte man at spille mere boldbesiddende, men der manglede bevidsthed om positionsspillet, og det skal jeg så stå for. Holdet er dygtig med bolden, men man vil gerne skabe en endnu tydeligere spillestil med endnu tydeligere positioner."
 
" Så jeg er ved at udarbejde en spillestil, der skal være færdig i starten af det nye år, og den skal være meget konkret. Vi har nogle overordnede principper, for eksempel omstillinger med enorm hastighed og højt pres, og så lægger jeg det ned i otte faser. Fire vi-faser, altså offensivt, og fire de-faser."
 
" Hele vejen har jeg inddraget staben i det, for jeg tager nogle gode klip fra vores kampe, og så snakker vi ud fra dem. Er det det her, vi gerne vil? Hvis der så bliver sagt ja, så er der taget beslutning om det, og så bliver det konkret. Det skal det jo være. Også i forhold til at lave træningsøvelser og træne til de forskellige faser i spillestilen i stedet for groft sagt at lave en masse tilfældig træning."
 
" Alle træningsøvelserne bliver animeret og lagt ind i et kartotek, og så kan alle trænerne bruge det, så hvis jeg senere ser en U/ 16-træning, så kan jeg se, hvilke faser i spillestilen de træner. Jeg er jo strukturmand, så det er meget strukturagtigt, men samtidig også let forståeligt," siger Flemming Pedersen om det, der lyder som en enorm opgave.
 
Og det er ikke det eneste, for titlen tæller altså også opgaven med spillerudvikling, hvilket han også havde ansvaret for i FC Nordsjælland, og som handler om samtaler om og opfølgning på individuelle mål, men stadig i relation til spillestilen.
 
" Jeg mener, at spillestil er alt. Hvis man ikke har en tydelig spillestil, hvis ikke man som træner eller klub ved nøjagtigt, hvad man vil med spillet, hvordan kan man så arbejde?," spørger Flemming Pedersen.
 
BALANCEN MELLEM HJERNEN OG HJERTET
Det lyder jo både logisk og fornuftigt, men engelsk fodbold har ikke tradition for at være specielt taktisk orienteret, og da slet ikke nede i den meget fysiske Championship - eller er rækken måske bedre end sit rygte?
 
" Nej, jeg synes, at Championship er en dårlig liga rent taktisk, og det er ikke for at være arrogant eller noget, men der er simpelt hen så meget plads at spille i," siger Flemming Pedersen om en række, der ellers har ry for at være meget tæt i markeringerne og med meget lidt tid til at spille bolden videre.
 
" Jeg vidste ikke noget om, hvad pres var, før jeg kom til Tyskland, det vil jeg gerne indrømme. Selv om vi arbejdede med pres og genpres i Nordsjælland, så er Bundesligaen noget helt andet. Hurtigheden, den fysiske styrke, evnen til at reagere mod bolden. Så på den måde er der ikke noget pres på boldholder i Championship. Det er mere noget gråt noget, hvor man løber med 80 procent. Der er meget få presløb med 100 procent, så der er så meget tid med bolden, hvis man bygger spillet op og ved, hvor bolden skal hen. Så - meget - tid - med -bolden," understreger den danske træner, der heller ikke har det samme fodboldromantiske forhold til engelsk fodbold, som de fleste danskere fra 30 år og frem har fra de mange lørdage foran Tipslørdag.
 
" Da jeg var teenager, tog jeg herover i julen og så engelske kampe, og jeg var også på fodboldskole i Birmingham et par uger tilbage i 1979. Og så var jeg fan af Liverpool fra 1971, men det stoppede så, da Souness kom til i 1991. Den type fodbold han stod for, kunne jeg ikke lide. Jeg gik mest op i spillestilen, så i 20 år stod Liverpool mit hjerte nært, men ellers var det det hollandske og specielt Ajax op igennem halvfjerdserne og så selvfølgelig fra halvfemserne, da jeg tog til Amsterdam og kiggede nærmere på Ajax' metoder. Så jeg er mere hollandsk inspireret eller hollandskspansk inspireret end engelsk inspireret."
 
" Men jeg elsker den engelske energi. Det kæmpe hjerte. Hvis vi kan finde en bedre balance mellem hjerne og hjerte, så kan de simpelt hen lave så meget med alle de muligheder.
Set-uppet her omkring holdet er jo langt større end det, vi havde i Mainz," siger Flemming Pedersen, der heller ikke har fulgt engelsk fodbold tæt, men selvfølgelig så en masse Championship-fodbold, da forbindelsen med Brentford opstod.
 
" Brentford vil jo gerne spille, men når man ser på sådan en liga, så tænker man da: " Okay, hvorfor spiller de hold ikke bedre, når der er så mange gode spillere?" Og så er jeg jo så naiv, at jeg tror, at det her kan jeg godt ændre."
 
" Den indstilling havde jeg også i Nordsjælland. Den første vinter, jeg var der, sagde jeg til AKP, at " det der 92-hold, der løber og spiller U/ 14, og som vi nu udvælger til U/ 16, selv om vi kun spiller i den tredjebedste række nu med U/ 16, så kan jeg garantere dig, at du om to år har et af landets tre bedste hold. Vi skal bare i gang med at arbejde med dem." Så grinede han og sagde: " Flemming, giv mig lige hånden på det." Så fik han hånden. Og i foråret 2008 vandt vi bronze med årgang 92, og så kørte det derfra."
 
" Så jeg ved, hvad man kan lave, hvis man træner godt. Jeg har stor tiltro til arbejdet ude i marken, for fodbold er et håndværk, som Hans Brun Larsen [ tidligere U/ 17-landstræner] altid sagde. Det tror jeg så meget på - det ved jeg - så jeg tror selvfølgelig også på, at jeg kan være med til at forandre måden, der tænkes på i Brentford, specielt når jeg har ledelsens opbakning," siger Flemming Pedersen og tænder computeren, så storskærmen lyser op og efter et par tryk viser en fodboldbane med intet mindre end 35 cirkler på banen rundt om og imellem modstanderne.
Læs resten af historien på næste side