Video : Tipsbladet
Generelle

De fisker efter Schmeichel og Kjær: Sølle at se på

Saudi-Arabien fisker igen efter stjerner fra Premier League og La Liga. Jeg håber virkelig ikke, danske profiler hopper på limpinden, siger Tipsbladets kommentator, der samtidig roser Schmeichel, Vestergaard m.fl. for at stå imod de lokkende toner om kæmpekontrakter.

Jannik Vestergaard fik tilbuddet.

Det samme gjorde Kasper Schmeichel, og landstræner Kasper Hjulmand afviste, at et skifte til Saudi-Arabien i sig selv ville forhindre en karriere på landsholdet.

- Jeg ville lyve, hvis jeg sagde nej. Selvfølgelig har jeg gjort det. Jeg har også afvist det tidligere, og det har jeg gjort af mange årsager. Først og fremmest har jeg gjort det, fordi den klub, jeg er i nu (AC Milan, red.), er der, hvor jeg altid vil være. Det er der, jeg har det godt. Det har været en fed rejse fodboldmæssigt, sagde Simon Kjær torsdag på spørgsmålet om, hvorvidt han ogå havde tænkt tanken om et skifte til Saudi-Arabien.

Saudi-Arabien fyldte alt i de måneder omkring sommeren 2023, hvor topklubberne i landet under fælles ledelse af ligaen og den tidligere Chelsea-sportsdirektør Michael Emenalo siddende med en stab på et hotel i London bød på alt og alle i topfodbold, der kunne tænkes at skifte.

Nu nærmer vi os igen.

Der går rygter – ubegrundede, vurderer jeg - om Christian Eriksen.

Og britiske og spanske medier beretter med forhøjet puls og entusiasme i stemmen og tonen i teksterne på vegne af de klubber og agenter, der hvisker dem i øret, om store, aldrende stjerner, der skal afsted.

Luka Modric skal støbe kuglerne for gamle Real-holdkammerater, indtil flere saudiarabiske klubber, skal bruge kronprinsens milliarder til at tømme Manchester Uniteds lager af svimlende dyre profiler tilbage fra forrige EM i Frankrig.

Det er samme dans som for et år siden, der lige nu danses, og der er flere af Europas største klubber og agenter, der som i et uærligt spil Football Manager tror, de kan lette lønningslisten og fylde unaturligt mange transfer-millioner i klubkassen for aldrende profiler.

Sølle at se på
Med tanke på, hvad Saudi-Arabiens diktatur og fodboldprojekt står for, er det sølle at se ovenstående blive beskrevet i internationale medier, som det bare er ligesom ethvert andet skifte i toppen af fodboldhierarkiet. Det burde vores branche gøre bedre.

Og selv om de danske landsholdsprofiler skal have ros for at sige nej, er vi nødt til fortsat at have den her diskussion, selv om resten af fodboldverdenen tilsyneladende er klar til at lukke øjnene og danse for en af verdens mest brutale diktaturer og dets statsoverhoved Mohammed Bin Salman og det fodboldprojekt, han bruger Saudi-Arabiens milliarder på.

Og det er endnu mere sølle at se på end desperat klik-jagt, at der på nær Danmark og nogle få andre lande nærmest ikke er nogen spillere, der som Kjær og Schmeichel offentligt siger, de har sagt nej til Saudi-Arabien, eller der overhovedet er nogen debat om, hvorvidt fodboldspillet og FIFA's kronjuvel VM bare skal foræres til Mohammed Bin Salman og Saudi-Arabien, fordi de er højstbydende.

Så skrækkelig er situationen
Vi skal ikke blande fodbold og politik, lyder et af sportens gamle, slidt mantraer: Problemet er, at Saudi-Arabien med hjælp fra FIFA og nogle af de stærkeste og mest magtfulde personer i fodboldverdenen gør lige netop det.

Mange af de spillere, der i øjeblikket har taget højt profilerede jobs i Saudi-Arabien, har angiveligt skrevet under på, de ikke må udtale sig kritisk om landet.

Allerede der skal samtlige alarmklokker hyle og blinke i alle regnbuens farver.

Man kan også tjekke den nye Amnesty-rapport, der siger, at al Saudi-Arabien og dets mange spindoktorers snak om reformer og forbedringer i det store hele er ren snak.

Kritiserer man kronprinsen og styret og dets politik, kan man ryge i fængsel, det er ikke politisk og religiøs frihed, og det hele står til at blive stadfæstet i en ny straffelov, der i stedet for et spædt skridt mod lidt flere rettigheder vil give staten papir på at kunne gøre nærmest hvad som helst mod egen befolkning.

Man bruger dødsstrafen oftere end alle lande på nær Kina og Iran, fører en brutal krig i Yemen og i via stedfortræder i adskillige andre lande, og statsoverhovedet Mohammed Bin Salman er stadig ansvarlig for mordet og parteringen af systemkritikeren Jamal Khashoggi, der blev lokket i baghold på Saudi-Arabiens konsulat i Istanbul og endte sine dage parteret af kronprinsens folk fra efterretningstjenesten.

Man er levende reklamesøjle
Og hvad har det med fodbold og forsøget på at rekruttere blandt andet danske landsholds- og klubstjerner?

Alt.

Der er intet bedre middel end fodbold til at aflede vores opmærksomhed. Glem kunstmuseer, koncerter, film, kultur og hvad man end kan finde på: Det blegner alt sammen sat overfor PR-værdien i at have Cristiano Ronaldo drønende rundt og skrige 'SIIIIIIIIIIIIIIIIIIIU!!!'.

Topklubberne med flest penge i Saudi-Arabien er bogstavelig talt blevet overtaget af staten gennem det samme investeringsselskab PIF, der også købte Newcastle United, sponsorer, træningsanlæg – alt sker på ordre fra eller med velsignelse fra staten.

Så Cristiano, Karim Benzema, Steven Gerrard og de andre er levende, talende reklamesøjler, selv hvis de bare nøjes med høfligheds-fraser og klichéer om fodbold og den næste kamp.

Saudi-Arabien har også fisket efter spillere og ledere i Superligaen.

Det, Saudi-Arabien har gang i, er så meget vildere end Qatars gigantiske satsning på VM 2022 og nu OL 2036, og som fodboldstjerne fra Danmark eller Brasilien er man en enestående værdifuld brik i en PR-maskine, der i sidste ende skal holde et diktatur ved magten i al fremtid og også meget gerne udbrede en samfundsmodel, hvor demokrati og menneskerettigheder ikke findes.

Alverdens bortforklaringer med, hvad danske virksomheder og regeringens ellers foretager sig i Saudi-Arabien er ligegyldige.

En Kasper Schmeichel er ligesom Neymar og Cristiano Ronaldo så meget mere værdifuld end et topmøde med Mette Frederiksen eller en ny milliardaftale med Mærsk, og det er ikke mig men sportens vigtigste organisationer selv, der hævder at stå for alverdens gode værdier og principper om åbenhed og demokrati.

At den danske stat og NATO-alliancen handler med Saudi-Arabien og forsøger at holde den stærke politiske aktør væk fra anti-demokratiske Kina og Rusland betyder ikke, fodbold dermed bør gøre det samme.

Så please: Lad være med at hoppe på tilbuddene fra Saudi-Arabien.

Det er ødelæggende for fodbold, og I kommer til at stå på mål for et af de mest morderiske diktaturer på planeten. Det er ikke millionerne værd (hvis de da ellers bliver udbetalt), og der er så meget andet og mere fornuftigt, I kan bruge jeres tid og navn på.