Dansk Premier League-scout: Fra HH til Andreas Cornelius
Foto: Jens Dresling/Polfoto
Superliga

Dansk Premier League-scout: Fra HH til Andreas Cornelius

Danske Ole Nielsen er scout for Premier Leagues tophold. I en serie på tre artikler fortæller han om sit arbejde med at finde den næste Premier League-stjerne i Danmark. Tredje og sidste del handler om scoutingarbejdet for Leicester.

Den 41-årige dansker Ole Nielsen er scout i Skandinavien og omegn for Premier Leagues aktuelle tophold, Leicester. I vinterens transfervindue hentede klubben tre spillere – to af dem var på Ole Nielsens anbefaling; Daniel Iversen i Esbjerg og Daniel Amartey i FC København.
 
I en mini-serie på tipsbladet.dk fortæller Ole Nielsen om livet som Premier League-scout i Danmark og om sit arbejde. Første del handlede om hans vej til jobbet samt hans arbejdsmetoder. Andel del handlede om Daniel Amarteys vej til Leicester og tredje og sidste del handler om scouting-arbejdet i den engelske klub.
 
Del 3: Fra Hans Henrik Andreasen til Premier League
Selvom Ole Nielsen også er ansat som pædagog i en fritidsordning, kredser hans liv om fodbold. Han bruger med egne ord minimum 50 timer på sit job som scout for OB og Leicester, for han ser mange fodboldkampe både live og på tv.
 
- Jeg har et fjernsyn, der kun viser fodbold. Min familie siger, at jeg ikke har et film-gen. Det er meget sjældent, at jeg ser en film, og hvis jeg gør, skal det være sådan noget som ”Moneyball” og ”Trouble with the curve”, der har noget relevans om sport. Lige de to handler jo om scouting og er film om de to forskellige synspunkter. Jeg fik bogen om Moneyball, da jeg var i Bolton, og tankerne er spændende. I Trouble with the curve, kan han høre, om de rammer bolden rigtigt i baseball. Der er ikke noget, der er rigtigt eller forkert. Man kan bruge statistik til mange ting, men ikke det hele. Det er ikke enten/eller, siger Ole Nielsen til tipsbladet.dk. 
 
Den danske scout, der havde sit aftryk på to af tre Leicester-handler i vinterens transfervindue, har gjort sig tanker om de forskellige måder at scoute på. Der findes ikke én sandhed, bedyrer han. 
 
- Statistikker er meget sjove at se, men jeg bruger dem ikke i min vurdering af spilleren. Det gør de tekniske scouts. Der er nogle problemstillinger ved det, selvom jeg har stor respekt for eksempelvis Midtjyllands måde at gøre det på. Det er en god hjælp, for det er en måde at sortere i spillerne og vælge nogle ud at fokusere på. Hvis jeg ser en træningskamp som den i søndags mellem Rosenborg og FCK, ser jeg måske 30 spillere, men de 25 spillere vil aldrig nogensinde være interessante for Leicester. Man kan kalde det spild af tid, men det er jo meget godt at se dem. Den dag, hvor man bare scouter bag en skærm, kommer ikke. De bedste scouts skal nok overleve. Jeg må bare gøre mit til at jeg er en af dem, siger Ole Nielsen. 
 
Det startede med Hans Henrik Andreasen
Han er en blandt 10-11 scouts i Leicester, og han dækker primært Skandinavien, men han ser også live-kampe i Holland og Tyskland. Hertil kommer tv-kampe fra eksempelvis østeuropæiske ligaer samt scouting på computer-programmet WyScout. Men hvordan fungerer scoutingen egentlig?
 
- Jeg tænker primært på førsteholdet, når jeg scouter spillere. Men klubber har forskellige filosofier. I Newcastler havde vi engang imellem unge folk ovre. Det gør vi ikke i Leicester med mindre klubben beder mig om det. Chelsea havde en filosofi om, at tog man spillerne tidligt over og lod dem træne med, ville de vælge Chelsea senere hen. Men sådan fungerer det ikke i Leicester, når spillerne alligevel får muligheden for at vælge større klubber, når de bliver ældre. 
 
- Når jeg kigger på spillere, ser jeg også på, hvordan de gebærder sig med deres kropssprog. Om de kan spille fodbold. Om deres attitude. Hvordan de reagerer på fejl. Jeg ser på noget positionsspecifikt. I gamle dage, da jeg kiggede for Viggo Jensen, var det meget holdanalyser og lidt om de enkelte spillere. Men da han første gang spurgte mig, om jeg lige ville se nærmere på en 19-årig Hans Henrik Andreasen i en træningskamp for EfB, som Viggo var træner for på det tidspunkt, tænkte jeg lige lidt over, hvordan jeg skulle lave sådan en analyse. Det blev lidt autodidakt, men på den måde skulle jeg også finde ud af, at en aflevering ikke bare er en aflevering. Der er korte, lange, gode, dårlige, fremadrettede, bagudrettede og så videre. Der er mange måder at dele det ind på, siger Ole Nielsen. 
 
Det med afleveringerne er en klassiker i fodboldens verden, men for Ole Nielsen er det væsentligt at holde øje med.
 
- Det er fint, at en spiller kan have en høj afleveringsprocent, men tit spiller han den bare tilbage eller til siden. Det fortæller ikke noget om, hvor meget risiko han har i sit spil. Det kan være at han opfylder sin opgave 100 procent, og så er det fint. Men det afhænger af den rolle, han skal have i sin næste klub, siger han og understreger, at man ikke kan sætte spillere i bås.
 
- I starten kæmpede jeg lidt med, at man sagde, at alle spillere skulle være hurtige. I Premier League er stopperne jo ikke specielt hurtige, men så har de andre kvaliteter. De kan være duelstærke, gode headere eller gode til at positionere sig. Det nytter ikke noget at være hurtig, hvis  man ikke ved, hvor man skal løbe hen. Man kigger bredt på det, fortæller Ole Nielsen. 
 
Han scouter primært for at holde sig opdateret, og derfor kan han sagtens indfinde sig på et stadion uden at kigge på en specifik spiller. Ole Nielsens net er finmasket, så han vil kunne reagere, hvis Leicester beder ham anbefale spillere til specifikke positioner.  
 
- Hvis de ringede og spurgte efter en højre back, ville jeg godt kunne pege på en. Det ville jeg sagtens kunne. Der er nogen, der kører med et skyggehold, og det har jeg også forsøgt nogle gange. Men det bliver hurtigt noget med 10 spillere på samme position, og så er det alligevel det samme som min database, hvor jeg har alle spillere stående, siger Ole Nielsen, der som bekendt havde en væsentlig rolle i Daniel Amarteys vej til Premier League.
 
Lavede mange rapporter på Cornelius
Leicester ligger nu nummer ét i Premier League, og det er begrænset, hvor mange Superliga-spillere, der kan gøre sig gældende. Alligevel fortsætter Ole Nielsen scouting-arbejdet i Skandinavien, så Leicester fortsat kan få muligheden for at hente spillere før konkurrenterne. For det er meningen med det hele.
 
- Vi var ved at købe en spiller i Skandinavien for et par år siden. Jeg så ham i første kamp på WyScout, og han blev analyseret på nogle statistikker, hvorefter vi fulgte ham i nogle kampe. Der gik en hel sæson og vi forsøgte at købe ham om vinteren. Nu er hans værdi flerdobblet, og jeg kan huske, at der var en sæson, hvor han spillede godt og scorede mål for sin nye klub, hvor jeg fik en sms næsten hver søndag fra den tekniske scout, der skrev: ”sorry, we missed out on him”. Det er det vigtigste for mig. Klubben må ikke komme bagefter og sige ”hvorfor fik vi ikke ham?”, fortæller Ole Nielsen.
 
Han er før blevet konfronteret med spillere, der er hentet til andre klubber.
 
- Da Solskjær kom til Cardiff, hentede han Dæhlie, Berget og Eikrem. Kort efter lå der en mail i min inbox med spørgsmål om, hvem de havde købt. Solskjær har haft to af dem i Molde inden, og den sidste havde han haft i Manchester United (Dæhlie, red.). Han kender dem. Jeg havde også lavet rapporter på dem, og jeg syntes ikke, at de var gode nok. Jeg var ikke overbevist – og til mit held, fik de ikke meget succes, fortæller Ole Nielsen, der også har danske eksempler fra sin tid som Leicester-scout. 
 
- Jeg havde også lavet massevis af rapporter på Cornelius, Okore og Helenius, så vi kendte dem godt, og vi var også interesserede i Cornelius, indtil han steg til 20 millioner kroner i pris. Jeg så Cornelius i hans debut i Aarhus i foråret 2012, og jeg så ham i kampen inde i Parken, hvor FCK var bagud 0-2 mod Midtjylland og vandt 4-2 efter mål af bl.a. ham. Dengang så jeg fire-fem af hans første kampe, og jeg gav faktisk topkarakter. Vi så ham i flere kampe, men han rundede hurtigt en pris, hvor vi som daværende Championship-klub ikke ville være med. Det er vigtigt for både mig og Leicester, at de gode spillere ikke går klubbens næse forbi. Det er det, mit arbejde handler om, fortæller Ole Nielsen. 
 
Og er der så nogen spillere i Superligaen, der fortsat er interessante for Leicester?  
 
- Jeg siger ikke, at der er fem, men der er et par stykker. Jeg tror nu ikke, at Leicester lige kommer til at hente nogen nu. Der er mange gode spillere, men det handler også om at få muligheden. Jeg har faktisk syntes godt om Delaney, siden jeg så ham første gang for KB som 16-årig sammen med Jannik Vestergaard. Dengang havde jeg ikke set dem drive det så vidt – det er altid svært med så unge spillere. Delaney kunne godt spille i Premier League, men det er der mange spillere, der kan i Østrig, Schweiz og Holland. Det handler også om, hvor dyre de er, fortæller Ole Nielsen om nogle af de mange parametre, der bliver overvejet, når en spiller skal synes for Premier Leagues tophold. 
 
Og i næste weekend er Ole Nielsen atter på plads i den danske Superliga, hvor han kigger efter de næste mulige emner til Premier Leagues aktuelle nummer ét.