Ugens profil: Johansen i skudlinjen
Superliga

Ugens profil: Johansen i skudlinjen

Tipsbladet har udfordret dommer Michael Johansen ovenpå sin præsentation under Randers FC - FC København i søndags.

Bragt i Tipsbladet fredag den 1. maj
 
Der var smæk for superligaskillingen, da Randers slog FCK 3-0. I centrum af begivenhederne stod dommer Michael Johansen, som krydrede det overraskende resultat med at sende den unge FCK-færing Brandur Olsen en smule tidligere i bad for alt for sent at sparke benene væk under Kasper Fisker, som mildest talt havde en begivenhedsrig aften på AutoC Park. For tidligere i kampen var han den ene hovedperson, da Nicolai Jørgensen også sparkede ud efter ham, og da Mathias ”Zanka” hamrede sin albue ind i hovedet på ham. Ingen af situationerne gav kort til de involverede spillere. Derfor har Tipsbladet udfordret Michael Johansen på sin præstation i søndags.
 
Hvorfor fik Nicolai Jørgensen ikke rødt kort for at sparke ud efter Kasper Fisker?
”I kampen ser vi [dommertrioen samt fjerdedommeren] ikke, at Nicolai Jørgensen sparker ud efter Kasper Fisker. Linjedommeren står ellers ret tæt på, men han flytter blikket med bolden, fordi der kommer en ny spilfase. I det splitsekund kommer sparket, og det fornemmer han perifært, så han råber ”rolig, rolig” efter de to spillere, og derfor kan man på tv se, at han faktisk reagerer på sparket. Vi reagerer hele tiden på spillet og kommer med kommentarer for at tage situationerne i opløbet, men her havde vi slet ikke en fornemmelse af, at der var nogen former for spænding efter situationen. Man prioriterer, hvor man kigger hen, og derfor fastholdt ingen af os blikket på de to spillere. På tv ser det ud som om, at vi ser situationen, men det er lidt som at kigge gennem en kikkert. Selv bare 5-7 meter fra, hvor man fokuserer, kan man ikke se detaljer. Derfor må efterrationaliseringen være, at vi skulle have fornemmet den spænding.”
 
Var det en fejl at lade Mathias ”Zanka” blive på banen?
”Ja, han skulle være vist ud for voldsom adfærd. I situationen var ingen af os det mindste i tvivl om, at vi havde grebet den rigtigt an. Jeg fløjter for offside, og ”Zanka” forsøger så at tage bolden. Kasper Fisker fortsætter så ind i duellen, og derfor må ”Zanka” godt beskytte sig selv. Efterfølgende kan man så se, at ”Zanka” fører albuen igennem med en unødig hård kraft, ligesom han har et sammenbidt ansigtsudtryk, hvilket kan indikere, at der også er et element af vilje i handlingen, så han skulle selvfølgelig have haft rødt kort. Derudover ligger forseelsen lige på grænsen til at foregå så lang tid efter, jeg har fløjtet offside, at spillerne egentlig har haft rigeligt tid til bare at stoppe op. Det var egentlig ikke i mine tanker i situationen, men der skulle ikke være gået meget længere tid, så var det blevet lidt en mærkelig situation.”
 
Danske dommere har i modsætning til for eksempel engelske dommere mulighed for at gå ud og forklare sig til medierne bagefter. Hvorfor gjorde du ikke det, så seerne kunne få fjernet alle deres spørgsmål?
”Jeg har det helt generelt rigtigt fint med at være åben omkring mine skøn i medierne, og jeg oplever, at det er generelt for de danske elitedommere. I den givne situation kunne jeg godt have forklaret vores fejlskøn på ”Zanka”, men jeg blev kun spurgt ind til episoden med Nicolai Jørgensen, og da jeg vidste, at den kunne havne i Disciplinærudvalget, måtte jeg ikke kommentere den episode.”
 
”Der har engang været en tendens til at ville høre drama omkring dommerne snarere end faglighed. Og vi vil gerne bidrage til gøre folk klogere på, hvorfor vi har gjort, som vi har, men hvis det handler om at blive udstillet i en usaglig, negativ kontekst, så forbeholder vi os retten til at takke nej til at deltage.”
 
Står dommerudvikleren så og råber af dig efter en kamp, hvor du har lavet to alvorlige fejl?
"Nej, det foregår helt, som hvis jeg havde dømt en perfekt kamp. Vi gennemgår de situationer, der måtte være, i en god og konstruktiv tone, men der er selvfølgelig ikke noget kammerateri, så der bliver kigget på det hele.”
 
Hvilken følelse sidder du med oven på kampen?
”Jeg er dødærgerlig over at kunne se noget på tv, som vi ikke så i kampen. Fagligt kan jeg godt forstå, hvorfor vi ikke så det, men det er stadig svært at acceptere.”
 
I Disciplinærudvalgets behandling af sagerne er begge spillere gået fri. Man kunne ikke dømme "Zanka", da dommerne havde set situationen, mens man ikke fandt Nicolai Jørgensen skyldig, og dermed erklærede man sig uenig i Michael Johansens vurdering, efter at han havde set episoden på tv.