• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:

Det kræver kun en medieafspiller at se fodboldkampe fra hele verden direkte på computeren. Udbuddet er enormt, kvaliteten er svingende og som forbruger er det hele gratis.

Af Stefan Buur Hansen

Reggina, Energie Cottbus eller Partick Thistle. Fodboldens verden favner bredere end de stenrige medlemmer af den hedengangne G14-klub, men tilhængere af mindre hold har i årevis haft svært ved at dyrke passionen foran tv-skærmene. Konkurrencen om annoncekroner og tilskuergunst har naturligt nok medført et massivt udbud af tv-kampe med de største klubber uge efter uge, mens marginale mandskaber ofte har måttet finde sig i korte omtaler i weekendens sportsudsendelser.

Ved hjælp af tidens forhåndenværende teknologi er det dog muligt at følge favoritholdet foran computerskærmen, blot man besidder en smule teknisk snilde. Løsningen hedder på moderniseret dansk streaming, og går kort fortalt ud på, at man får sendt signalerne fra en fodboldkamp direkte til sin computer, som herefter kan vise dem via en medieafspiller. Direkte, naturligvis. Og gratis.

Bookmakere som bwin og Bet365 streamer regelmæssigt fra europæiske fodboldkampe og på TV 2 Sport kan man følge Superligaen direkte via sin computer. Alt sammen uden betaling, mens Viasat kræver et engangsbeløb for at se Champions League på nettet. Det kræver imidlertid kun en simpel søgning at finde frem til de af internettets lyssky sidegader, som uden at have rettigheder til kampene tilbyder gratis streaming. Juridisk er det lidt af en gråzone, for som udgangspunkt må siderne ikke tilbyde adgang til kampe, de ikke selv har købt adgang til. Til gengæld skal man som forbruger ikke bekymre sig.

”Tager vi et eksempel som Champions League, må man ikke sende en kamp derfra uden samtykke fra UEFA. Samtykkekravet gælder naturligvis også internetbårne transmissioner. Men for en privat forbruger er det uproblematisk at se den. Brugeren overtræder med andre ord ingen regler eller andet ved at se internettransmissionen. Det understreger vigtigheden af, at rettighedshaverne får stoppet transmissionen ved kilden, altså den som har tilgængeliggjort transmissionen”, siger Kasper Heine, IT-advokat og partner i Bender von Haller Dragsted med speciale i rettigheder og IT-ret.

Svingende kvalitet hos piratsiderne
Han rammer dermed et ømt punkt hos de selskaber, som år efter år poster store summer i fodbolden for at købe rettigheder til de store kampe. I februar vandt de engelske klubber fra Premier League en sag mod tre hjemmesider, FreePremierLeague.com, FootballOn.net og PremiershipLive.net, som havde tilbudt streaming af de engelske kampe over hele verden. Dermed er streamingen af kampe fra den bedste engelske række dog ikke stoppet, og ifølge Kasper Heine er der heller ikke udsigt til, at rettighedshaverne får bugt med de såkaldte pirater:

”Jeg har ingen forventninger om, at der kommer et opgør med den måde, internettet er opbygget på. Det er per definition anarkistisk og grænseoverskridende i sin grundstruktur. Selv om problemstillingerne er lidt anderledes, kan man håbe, at sportsrettighedshaverne lærer af musikbranchens erfaringer og udnytter udviklingen positivt til nye forretningsmodeller. Et godt eksempel på, at det går i den retning, er muligheden for at se streamede CL-kampe som pay-per-view. Så er der i det mindste et legalt alternativ, som alt andet lige begrænser incitamentet til et piratudbud.”

-----
Få 100 stærke spilforslag fra oddsavisen.dk for 29,- kr/md - brug koden Tip2020