• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:

Hvis AaB vil ind i den store pengetank, Champions League, kræver det en samlet sejr over FBK Kaunas fra Litauen. Rangers' banemænd er måske ukendte i Danmark, men i hjemlandet er de aldeles suveræne og næsten enevældige.

Af Kristian Østerby Jepsen

AaBs kommende modstander i Champions League-kvalifikationen kan vise sig at blive en hård opgave for de danske mestre. Holdet fra Litauens næststørste by har gennem de sidste ti år siddet sikkert på tronen som landets forboldmajestæt. Syv ud af ti mesterskaber er havnet i klubben, som indtil 1993 bar navnet Banga Kaunas. Efter landets løsrivelse fra Sovjetunionen i 1991 ville klubben have et andet og mere litauisk navn og skiftede til FBK Kaunas.

Sidste sæson sluttede FBK Kaunas 15 point foran sin nærmeste forfølger, og ifølge den tidligere Brøndby-spiller Auri Skarbalius er det et typisk billede på magtfordelingen."Der er to topklubber i landet, og Kaunas (FBK Kaunas red.) er de bedste. De er helt suveræne, og det er kun et spørgsmål om, hvor mange point de vinder med," fortæller Skarbalius, der midt i halvfemserne spillede for konkurrenterne, Inkaras Kaunas. "Man kan sammeligne dem med Brøndby for 20 år siden. De vandt også mange mesterskaber og havde en stærk økonomi." Da Auri Skarbalius spillede i landet havde FBK Kaunus ikke samme status, men de har stille og roligt skabt en stærk klub, og kurven er kun gået op.

Bank og stærk pengemand i ryggen

Opturen og de mange trofæer kan på mange måder tilskrives en mand, Vladimir Romanov.

Den 61-årige forretningsmand ejer et stort investeringsselvskab og sidder på aktiemajoriteten i Litauens første private bank, Ukio Bankas. Banken er naturligt nok hovedsponser for FBK Kaunas, hvor Romanov ligeledes sidder tungt på tronen. Udover sit engagement i det nationale har forretningsmanden også spredt sine interesser til andre lande. Han sidder således også på magten i flere udenlandske fodboldklubber, hvor skotske Heart of Midlothian - bedre kendt som Hearts - er den mest kendte. I flere omgange har de litauiske mestre ageret fødeklub for det skotske hold. Edinburghklubben har lånt Kaunasspillere for senere at skrive permanent kontrakt med dem. I følge Auri Skarbalius er det netop Romanovs penge, der har gjort den store forskel."Fodbold i dag er ren økonomi, og det samme gælder i Litauen. Kaunas køber udlændinge og de bedste fra ungdommen, som de kan give kæmpe lønninger, som ingen andre kan matche," siger den nuværende Herfølgetræner. Pengemæssigt er der et gigantisk spring fra top til bund, og lige nu er der kun to andre hold, som tilnærmelsesvis kan følge med Ramanovs drenge, vurderer Auri Skabalius, som ugentligt følger den litauiske liga.

En blanding fra ind- og udland

Med den store pengesæk i hånden har FBK Kaunas de seneste år hentet adskillige udenlandske spillere. Men hvor klubben før bare købte udlændinge for at have dem, er der nu mere idé i indkøbene.

"Der er kommet flere nationale spillere ind, og der er skabt et godt mix," forklarer Skarbalius. Han fremhæver specielt tre spillere på det litauiske hold, som AaB bør være opmærksomme på. Den brasilianske angriber Ledesma kom til klubben i 2006 og har siden markeret sig som en mand, der virkelig kan afgøre kampe. I det offentsive spil udgør han sammen med unge Linas Pilibaitis en duo, det danske forsvar skal være opmærksomme på. Pilibaitis har flere landskampe på sit cv, og var manden, som sænkede Rangers med et hovedstød tæt under mål. Den sidste spiller, Skarbalius nævner, er anføreren, Nerijus Radzius. Med sin store rutine går han forrest, og han viste evner med sit gode spark i kampen mod Rangers, hvor Radzius drønede bolden i kassen kort før pausen. Manden, som skal styre holdet til sejr, kommer fra Portugal. Navnet er José Couceiro, og han har blandt andet stået i spidsen for Portugals U21-landshold.

AaB favorit

Holdet fra Baltikum, som tirsdag spillede sig videre til kampene mod AaB, kan umiddelbart få smilene frem i Aalborg. Vejen mod millionerne i Champions League synes blotlagt, men flere, der har kendskab til FBK Kaunas, råber vagt i gevær.

"Nu kan jeg forestille mig, hvad de fleste medier skriver. Nemlig at det bliver en "walk over" for AaB. Det tror jeg ikke, det bliver. Da vi mødte dem, husker jeg dem som et fysisk stærkt hold, der gerne vil spille fodbold. Med atletiske og meget løbestærke spillere, sagde Lars Olsen onsdag til Ritzau. Den nuværende OB-træner stod i 2006 i spidsen for det Randers-hold, der i to kampe besejrede FBK Kaunas med 3-2. Efter et nederlag i Litauen ordnede kronjyderne sagerne på hjemmebane med en sejr på 3-1. Resultatet vidner om den styrke, som litauerne besidder, og Auri Skarbalius mener også, at nordjyderne skal være på vagt."Kaunas kan gå på vandet, og det er altid farligt at undervurdere et hold, der har blod på tanden," siger Auri Skarbalius, som understreger, at han ikke tror, AaB tager let på opgaven. Han ser de litauiske muligheder i, at første kamp spilles i Danmark. Med et godt resultat kan FBK Kaunas spille deres fysisk betonede spil og gå til kampen, som de gjorde med Rangers. Over to kampe vil Skarbalius alligevel tippe AaB som samlet vinder."Jeg vil sige 70-30 i AaBs favør. De bør vinde, fordi de er vant til at møde stærke modsandere, og Kaunas bliver kun sjældent pressede i den hjemlige liga," vurderer han. Onsdag den 12. august kommer de litauiske mestre til Aalborg, og fjorten dage efter er der returopgør i Kaunas. Kongeklubben fra Kaunas er klar, men hvad med Aab?

Superliga

Mere Superliga

Fokus