Hvorfor gik det ravruskende galt, Hjulmand?
Foto: Getty Images
Generelle

Hvorfor gik det ravruskende galt, Hjulmand?

- Har Kasper Hjulmand med kort besked på sociale medier frikendt sig selv fra fiaskoen ved VMi Qatar, spørger Tipsbladets chefredaktør Allan Olsen

DET MÅ HAVE stået på side tre i en eller anden bog om krisekommunikation: De nyheder, der helst skal overses, skal listes ud, når verden kigger den anden vej.

Var det den tanke, der lige pludselig slog ned i DBU den 31. januar, og unionen derfor sendte en kortfattet besked ud på sociale medier? Meldingen var, at Kasper Hjulmand fortsætter som dansk landstræner ledsaget af et citatet fra rigschefen selv.

“Jeg glæder mig rigtig meget til at angribe den næste kvalifikation. Sammen med spillerne er vi klar til at angribe og vise Danmark, at vi er her endnu’’.

EN BESKED, DER som en tyv om natten og ganske umotiveret blev lanceret midt i transfervinduets hektiske aftentimer, hvor mange fodboldjournalister og fans havde øjnene rettet mod den næste handel.

Med den timing var man da også helt sikker på, at den ellers opløftende nyhed ikke ville få særlig stor opmærksomhed. Mystisk, håbløst, meget DBU’sk.

Forklaringer var der heller ikke mange af.

Havde Hjulmand da tænkt sig at stoppe efter fiaskoen i Qatar? Siden det nu var magtpåliggende for Hjulmand og DBU at fortælle, at han skam fortsat glæder sig til at stå i spidsen for landsholdet?

Ingen ved det, men det kan jo virke underligt, at man skal ud og bekræfte en kontrakt, der eller løber til sommeren 2024. Der er da vist heller ikke mange, der har krævet Hjulmands hoved på et fad, så forvirringen er udelukkende selvskabt.

OG HVORFOR SKULLE der gå lige præcis to måneder fra det forsmædelige 1-0-nederlag til Australien til beskeden om, at vi da fortsat kan regne med Kasper Hjulmand?

Hvorfor skulle Hjulmand bruge så lang tid – og på hvad? Afsøge andre muligheder, måske?

Usikkerheden skabte han selv med pressemødet dagen efter VM-exitten, hvor han lagde vægt på, at nu skulle VM-deltagelsen analyseres, evalueres – også hans egen indsats.

DET MÅ JO SÅ være det analysearbejde, der nu er slut med beskeden om, at Hjulmand nu har genfundet energien og lysten.

Det leder selvfølgelig hen til den helt nærliggende konklusion, at Hjulmand også frifinder sig selv for den største VM-fiasko, noget dansk landshold har leveret.

Så enkelt bør det dog ikke være, for selvfølgelig falder specielt den jammerlige indsats mod Australien også tilbage på ham.

MEN HVOR VAR DET så Hjulmand, DBU og spillerne fejlede?

Var det udtagelsen af (for) mange formsvage spillere, var det en mangel på lederskab både på og uden for banen, var det DBU-kritisk-dialog-med-Qatar, der fyldte for meget – eller var det taktiske beslutninger?

Den evaluering mangler alle os med interesse for det danske landshold – og for at komme ordentlig videre bør det være i alles interesse at få kortene på bordet.

Hvad er DBU og Hjulmands bud på fiaskoen – og hvad skal man ikke gentage, næste gang Danmark står i en slutrunde? 

JEG MENER STADIG, at Kasper Hjulmand er den rigtige mand på posten, men der må være mere til forklaringen om fiaskoen end Peter Møllers semi-arrogante svar i retning af ‘Vi skifter ikke træner, fordi vi i tre kampe ikke rammer plet’.

Nej, selvfølgelig ikke, men den pinlige indsats ved VM i Qatar skal vel heller ikke ende som Jesper Møllers krævede rapport om begivenhederne før, under og efter Christian Eriksens kollaps i Parken? Nemlig som en mundtlig beretning for DBU’s bestyrelse, der i sædvanlig puddelhunde-positur naturligvis godtog forklaringen.

Eller som mink-sagen, der vist heller aldrig får en afslutning.

Jovist, Peter Møller har i dag talt med Bold.dk og løftet en lille flig af forklaringen, men den kredser udelukkende om det allerede kendte synspunkt, at Qatar-debatten fyldte for meget. Dne har vi hørt - og der må klart være mere til forklaringen om fiaskoen.

MED DEN EFTERHÅNDEN kæmpe store stab, der omgiver en landsholdstrup, så må der være rig mulighed for at få en nuanceret og begavet syn på, hvad der gik galt, og hvad der kan forbedres.

Det burde DBU da selv have en stor interesse i – og selvfølgelig bør man lade åbenheden og folkeligheden stå sin prøve ved at dele de konklusioner med fodbold-Danmark.

Det er trods alt vores alle sammens landshold. Både når det går blændende som EM i 2021, og når den står på ren røvtur som VM i ’22.

Dette er lederen fra dagens trykte udgave af Tipsbladet, der kan købes sammen med Ekstra Bladet. I forhold til den trykte udgave er der tilføjet en linje om Peter Møllers seneste udtalelse.