• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
 • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
  Tilmeld nyhedsbrev
 • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Allan Olsen

Ligeglad med FCN: Men det der er jo genialt

Foto: Getty Images

- FC Nordsjælland demonstrerer igen, at de har Superligaens økonomisk måske mest bæredygtige model, mener Tipsbladets chefredaktør Allan Olsen.

Af Allan Olsen

INDRØMMET: JEG har det ofte lidt svært med FC Nordsjælland. For ofte ligegyldige, kedelige – og uden nogen nævneværdig fanbase.
Sat på spidsen, så er de fleste fløjtende ligeglade med, om FCN vinder eller taber, får medaljer eller rykker ned.

Når man så tilmed har tilbragt mange år i en digital medieverden, så ved man også, at med FCN i overskriften trækker man ikke mange læsere til.

ALLIGEVEL ER JEG kæmpe fan af, at FC Nordsjælland er en dybt integreret del af Superligaen.
Ganske enkelt fordi de gør tingene anderledes og er ekstremt vedholdende i deres ultraklare strategi. Der er ingen slinger i valsen – selv ikke når lokummet i Farum virkelig brænder.

Det giver nogle heftige udsving i de sportslige resultater, hvilket det seneste år er et bragende godt eksempel på. For et år siden gik FCN ind i forårssæsonen med nedrykningstruslen hængende som et Damokles-sværd over hovedet. Nr. 10, seks point fra nedrykning.
Alligevel var det aldrig på tale at fyre Flemming Pedersen, og nu et år senere går FCN ind til foråret som nummer et – og faktisk som favoritter til at vinde guldet.

SÅ SKULLE MAN JO tro, at skinnerne var lagt for Flemming Pedersens triumftog mod et mesterskab, men dælme nej. Her vælger FCN så at skifte cheftræner. Nu er det så blot 33-årige Johannes Hoff Thorup, der skal forsøge at køre guldtoget til endestationen.

Vanvittigt? Ja, umiddelbart virker timingen helt ved siden af, men det er Flemming Pedersens eget ønske – og han mener selv, at Johannes Hoff Thorup er en bedre træner end ham selv…
Flotte ord og endnu et eksempel på, at FCN gør tingene på deres helt egen måde.

SVÆKKER DET IKKE FCN i forårets sikkert hæsblæsende topduel?
Jo, det burde man tro, men måske ligger svækkelsen mere i, at FCN mister efterårets profil i Tipsbladet, nemlig Andreas Schjelderup.

I netop nordmandens afgang til Benfica finder man endnu et punkt, hvor man bare må klaske hænderne sammen og bukke dybt i benovelse over FCN.
105 millioner kroner lyder prisen på – og dertil har FCN sikret sig en noget højere videresalgsklausul end normalt, så der kan ryge mange ekstra kroner i kassen, hvis Benfica som forventet skyder stjerneskuddet af igen.

AT EN KLUB som FC Nordsjælland, der er yderst sjældne gæster i de europæiske turneringer, kan blive ved med at sælge spillere for astronomiske beløb er dybt, dybt imponerende.

Det kan naturligvis kun lade sig gøre, fordi FCN-navnet nu har fået et klart kvalitetsstempel ude i Europa. Ja, du kommer til at betale for varen i FCN, men så får du også et ubestrideligt talent, der er godt uddannet.

Tjek lige listen over de otte største salg fra Farum-klubben:

 • Kamaldeen Sulemana til Rennes, 150 mio. kr. (2021)
 • Andreas Schjelderup til Benfica, 105 mio. kr. (2022)
 • Emre Mor til Borussia Dortmund, 80 mio. kr. (2016)
 • Mohammed Kudus til Ajax, 67 mio. kr. (2020)
 • Simon Adingra til Brighton: 52 mio. i (2022)
 • Mathias Jensen til Celta Vigo, 50 mio. kr. (2018)
 • Mikkel Damsgaard til Sampdoria, 50 mio. kr. ( 2020)
 • Andreas Skov Olsen til Bologna, 45 mio. kr. (2019)

DET ER VOLDSOMT imponerende, og man kan roligt sige, at FCN sælger over deres vægtklasse, når man ser på sportslig formåen, men forklaringen er enkel. Fordi FCN vedvarende investerer i talentudviklingen, så ved de købende klubber, at de som regel får kvalitet for pengene.
I kampen om at tiltrække de store talenter er FC Nordsjælland track record også et stærkt argument, når man skal overbevise det næste unge mennesker til netop at vælge FCN.

DET ER I HVERT FALD tal som de fleste andre Superligaklubber kun kan drømme om, og der er ingen tvivl om, at FCN har arbejdet sig op til måske at have den mest bæredygtige forretningsmodel i Superligaen.
Det hjælper selvfølgelig også, at FCN ikke har tusindvis af fans og et bagland, der skriger på guld og Champions League-gruppespil – og glubske medier, der botaniserer i ethvert træk og pointtab.

FCN-folkene får lov til at arbejde fuldstændig uforstyrret med den strategi, der gennem mange år har været fast forankret, og det er et privilegie, mange andre Superliga-ledelser sikkert misunder Jan Laursen og Co.

JEG SYNES DET ER super cool, at FCN har fundet deres helt egen og ubestrideligt rigtige vej i det danske fodboldlandskab, men det ændrer ikke ved, at FC Nordsjælland hverken rører eller bekymrer mange mennesker.

Men det passer måske i virkeligheden fuldstændig perfekt til det arbejde, de bliver ved med at udføre ganske imponerende. Mere genial end galt!