Foto: Getty Images
Generelle

Største VM-fiasko nogensinde: Til grin i Qatar

- Hvor var energien, vildskaben og helt basale fodboldfærdigheder henne? Pist væk, mener Tipsbladets chefredaktør, Allan Olsen.

DANMARK GIK ind til VM som en af turneringens darlings, men forlader den som et hold til grin!

Det er ganske enkelt ubegribeligt ringe, at Danmark ikke formåede at gå videre fra en yderst overkommelig pulje, hvis vi lige sorterer Frankrig fra.

Derfor er Danmarks pinlige exit historiens største VM-fiasko!

JA, DET ER da ganske rigtigt, at Morten Olsen i 2010 heller ikke fik Danmark videre fra en gruppe med Holland, Japan og Cameroun, men den trup, Olsen rådede over, var mindst en klasse ringere end den, Hjulmand tog til Qatar med. Og i 2010 vandt Danmark da i mindste en kamp…

Et helt igennem forfærdeligt VM set med danske briller kulminerede så med en jammerlig indsats mod et fuldstændig ordinært australsk hold. Sat sammen af spillere fra de bedste rækker i Skotland og hjemlandet, garneret med folk fra den næstbedste engelske række.

DER ER 1000 ting at tage fat på, men et fuldstændig kvalitetsforladt dansk hold begik mod Australien en myriade af tekniske fejl, hvor afleveringerne sejlede rundt uden adresse.

Spillet foregik oven i købet - fraset de første 20 minutter - i et pensionisttempo, hvor australierne aldrig blev udfordret for alvor.

Men allermest irriterende var den manglende energi og vilje til at ændre tingene. Hvor var den ild, der brændte så vildt under EM i 2021? Hvor var den vilje til i det mindste at slås for trøjen, når nu spillet kørte så gudsjammerligt ringe. Hvorfor vandt Danmark stort set ingen andenbolde - som tilfældet også var mod Tunesien.

HELDIGVIS ER DER ingen, der kan bruge ord som uheld for sagen er, at både Tunesien og Australien ville det langt mere end Danmark. Derfor gik Australien videre sammen med Frankrig.

Kasper Hjulmand må selvfølgelig tage fiaskoen på sin kappe, selvom han godt kan være skuffet over spillerne, men valget af alt for mange spillere, der var godt og grundigt ude af kampform, kostede dyrt.

HAVDE TINGENE været anderledes, hvis Marcus Ingvartsen og Mikael Uhre var foretrukket i stedet for Andreas Cornelius og Kasper Dolberg? Det finder vi aldrig ud af, men Hjulmand må i hvertfald notere sig, at det sjældent virker, hvis man skal spille sig i form i løbet af en slutrunde.

At han også starter kampen mod Australien uden en decideret 9’er tæller heller ikke på positiv siden, for det afskar Danmark for at slå nogle indlæg i højden.

Nej, Danmarks indsats passer nogenlunde til VM-feberen her på Danmarks breddegrader, nemlig pissekoldt…

ELLERS ER DET BARE at konstatere, at Christian Eriksen endnu engang har deltaget i en slutrunde - og endnu engang ikke spillet nogen afgørende rolle. Ikke just en mand for de store begivenheder, åbenbart - og det er selvfølgelig skuffende for så blændende en fodboldspiller. Han faldt dybt, men det gjorde andre bærende kræfter også. Pierre Emile Højbjerg og Joakim Mæhle har også haft en voldsomt skuffende slutrunde. 

Og hvad nu Kasper Hjulmand? Var det slut på en fantastisk periode - eller er der stadig energi og ideer til at bygge op til EM om to år - eller trækker klubfodbolden igen?

Det ved vi ikke endnu, men vi ved til gengæld, at de store forventninger, der var til det danske landshold forduftede ud over ørkenen i Qatar.