Video : Tipsbladet
Superliga

Tudetosset: Det er jo ren Nordkorea!

Dommernes lukkethed er et større problem end VAR. Sagen om FCM's ultratynde straffe mod AGF illustrerer tydeligt problemet, mener Tipsbladets ansvarshavende chefredaktør, Allan Olsen.

HVIS DU MANGLER en ordentlig syltekrukke, hvor dine problemer kan blive gemt og glemt, så hiver du bare fat i DBU’s Dommerudvalg, hvor Michael Johansen er formand.

Her bliver information, der egentlig burde være tilgængelig, gemt bag lås og slå - og nøglen kylet væk.

BAGGRUNDEN ER det ultratynde straffespark FCM fik tildelt i kampen mod AGF. Et straffespark Darío Osorio forvandlede til mål og da det var kampens eneste af slagsen, så betød det også tre point til FC Midtjylland.

Derfor har Tipsbladet siden mandag forsøgt at få dommer Jakob Sundbergs udlægning af det straffespark, der efterfølgende blev voldsomt diskuteret.

Det har han ikke villet, men i dag fredag kom der så lyd fra Jakob Sundbergs formand, nemlig Michael Johansen. Svaret fra syltekrukken lød sådan:

‘Vores dommere stiller ofte op til interviews efter kampe, da vi gerne vil være åbne og transparente, men vi respekterer samtidig også, hvis vores dommere ikke ønsker at udtale sig. Vi har lavet en intern evaluering, og sagen er derfor afsluttet fra vores stol, og vi har ikke nogen yderligere kommentarer.’

BUM! SÅ ER DEN GED barberet. Mener DBU’s dommerudvalg, åbenbart.

Seriøst: Hvorfor må vi ikke få at vide, hvorfor Sundberg ikke blev kaldt ud for at se episoden igennem?

Og hvorfor vil Michael Johansen ikke fortælle, om Jakob Sundbergs kendelse var korrekt eller ej?

Ingen ved det, men det stinker jo langt væk af Nordkorea, hvor man heller ikke sådan lige indrømmer fejl.

I Tyskland er man ikke bleg for at indrømme fejl. Dortmund blev muligvis snydt for det tyske mesterskab via en fejldom i en kamp mod Bochum, men her var der ingen slinger i valsen.

Dagen efter var det tyske forbund ude og undskylde for fejlen - og alle var videre med det samme.

AT JAKOB SUNDBERG ikke vil udtale sig, kan man til nøds forstå. Hvis han undrer sig over, at han ikke blev kaldt ud for at se det straffespark igennem, der virkelig så tilfældigt ud, jamen så smider han jo sine kollegaer i VAR-vognen under bussen.

Derfor kan formanden for Dommerudvalget jo godt slå fast, om Jakob Sundberg og VAR-teamet gjorde det rigtige eller om de begik en fejl.

Hvad er det farlige? Lige præcis den lukkethed er et langt større problem end VAR-systemet selv.

Og DBU har oven i købet for halvandet år siden selv slået fast, at dommerne og dommersystemet i højere grad skal forklare kontroversielle kendelser, men det er åbenbart blevet glemt i mellemtiden.

DET LUGTER LANGT væk af en dommerloge, hvor man skjuler fejl og holder hånden over hinanden.

Og hvem gavner det? I hvertfald ikke fodbolden og næppe heller tiltroen til VAR-systemet.

En ommer, Michael Johansen! Du kan stadig nå at forklare dig.