Video : Tipsbladet
Superliga

Blog: Kan OB smede, mens jernet er varmt?

OB er lige nu det tredjebedste hold i Danmark, men kan fynboerne udnytte medvinden og blive en stabil faktor i toppen af rækken?

Det er tankevækkende at filosofere over, hvor meget der kan ske i fodboldens verden på syv måneder. Men lige så spændende det er at se på OB's fremgang på det seneste, lige så interessant er det at kigge på fremtiden for fynboerne. For kan OB fortsætte de gode takter eller er denne sæson bare en enkelt solskinsdage i en regnfuld sommer? 

Det vender vi tilbage til, men først et kig på udviklingen i det fynske hold:

Spoler vi tiden tilbage til 19. august 2018, lå OB  sidst i Superligaen med kun to point efter seks spillerunder, og fremtiden så alt andet end lys ud for fynboerne. OB manglede stadig at præsentere forstærkninger på transfervinduet, anfører Kenneth Emil Petersen var blevet ofret i startopstillingen og var åbenmundet omkring sine følelser, og selvom cheftræner Jakob Michelsen talte om positive statistikker og expected goals, var der ikke mange, der regnede med en succesfuld OB-sæson. Men nu kan OB se tilbage på et grundspil, hvor fynboerne over 26 kampe har været det tredjebedste hold – og ser man isoleret på de sidste 20 runder er det endda blevet til et pointsnit på 2,00 pr. kamp.

Jakob Michelsen har skabt et solidt vinderhold, hvilket også blev illustreret i søndagens kamp mod Randers, hvor OB vandt en såkaldt grim sejr ved at tage tre point, selvom banen var dårlig, spillet ikke flød og modstanderen havde mest akut brug for point. Det lignede noget af det, der kendetegnede OB ”i gamle dage”, hvor fynboerne var en fast del af toppen af dansk fodbold, og den følelse har jeg egentlig haft omkring OB de seneste måneder. Spørgsmålet er, om man kan fortsætte med det? 

OB-truppen er blevet et stærkt kollektiv med et sundt hierarki, hvor rygraden med Sten Grytebust, Jeppe Tverskov, Janus Drachmann og Bashkim Kadrii har været afgørende for succesen. Det er værd at bemærke, at to af spillerne har været i OB i en årrække, mens de to sidstnævnte kom til i sommer, hvilket er et godt billede på en af årsagerne til OB’s succes: Truppen rummer et godt miks mellem kontinuitet og nyt blod, for det aktuelle OB-hold er et resultat af flere års tålmodigt arbejde på transfermarkedet. Der har været flere (markante) fejlskud, men lige nu fremstår OB som en stærk enhed, som er et oplagt bud på en bronzemedalje i denne sæson.

Spørgsmålet er så, om fynboerne kan bygge videre på succesen, eller om denne sæson blot er en enlig svale. Begynder vi med et kig på OB-truppen, venter der et stort arbejde for sportsdirektør Jesper Hansen i den kommende tid. Til sommer siger målmand Sten Grytebust farvel ved kontraktudløb, og i sommeren 2020 står adskillige profiler med en kontrakt, der udløber: Jeppe Tverskov, Casper Nielsen, Ryan Johnson Laursen og Jacob Barrett Laursen er bare nogle af de spillere, der kan forlade klubben gratis om et års tid, hvis ikke man forlænger eller sælger til sommer.

OB bør strække sig langt for at holde fast i truppen, så man undgår endnu en sommer med stor udskiftning på holdet. For det er nu, OB har mulighed for at etablere sig som et stabilt hold i den øvre del af Superligaen efter syv år med middelmådighed fra 2012 til 2018.

Og det er ikke nok at kigge på den korte bane og det aktuelle Superliga-hold. Det er ingen hemmelighed, at OB gennem årtier har kæmpet med utidssvarende facilteter, og derfor er det glædeligt for fynboerne, at der snart kommer en afklaring på denne problematik. Meget tyder på, at OB kan påbegynde arbejdet med at bygge et nyt Superliga-hus dette forår, så klubbens spillere og stab får nye og bedre betingelser fra 2020. Endnu venter vi i offentligheden på en bekræftelse, men det er de signaler, der kommer fra det fynske.

Samtidig afslørede bestyrelsesformand Niels Thorborg og sportsdirektør Jesper Hansen i januar, at der arbejdes på en ny sportslig strategi for OB, og det bliver interessant at se indholdet og ambitionerne i denne. Det er allerede meldt ud, at man vil investere yderligere i talentarbejdet, og talentchef Tonny Hermansen har for nylig forlænget sin kontrakt helt frem til 2023. Samtidig har Hermansen udtalt, at man fra sommer vil have mindst 11 fuldtidsansatte trænere i talentafdelingen. I denne sæson har OB givet omkring 25 procent af spilletiden til klubbens egenudviklede spillere, hvilket placerer OB på en femteplads i dét regnskab i Superligaen, men det er naturligvis afgørende, at den kurve ikke dykker, når nu OB gør meget ud af at fortælle, at man vil satse på egne spillere. 

Det bliver i det hele taget interessant at se, om OB kan tage de nødvendige skridt ind i et nyt årti, hvor den fynske klub har ambitioner om at være en fast del af Superligaens top. Bestyrelsesformand Niels Thorborg har tidligere udtalt til podcasten Stemmer Fra Ådalen, at en sjetteplads fremover skal være et minimum, men spørgsmålet er så, om OB er klar til at investere de midler, det kræver at være en fast del af det fine selskab.

I de forgangne uger har vi set FC København præsentere en ny investor med ambitioner om at øge det sportslige budget. Brøndby har ligeledes opdateret klubbens strategi med et ønske om at styrke de økonomiske muskler med 50 procent. I FC Midtjylland barsler man også med en ny strategi, og hvis man kender midtjyderne ret, handler det næppe om at skrue ned for hverken armbevægelser eller ambitioner.

De tre store klubber i dansk fodbold er lige nu langt foran OB på økonomi og infrastruktur, og kigger man på konkurrenterne fra de andre danske storbyer som AaB og AGF, er der faktisk også fine perspektiver, når man lige ser bort fra øjebliksbilledet. Både AaB og AGF har faciliteterne på plads, og begge klubber opererer ifølge den seneste opgørelse fra Tipsbladet med større budgetter end OB.

Hvordan reagerer OB på dette? Er OB villig til at foretage de nødvendige beslutninger? Og hvordan sikrer OB at man også i næste sæson havner i top seks? Det bliver interessant at få svar på disse spørgsmål i den kommende tid.

For OB bør smede, mens jernet er varmt. Fynboerne har momentum og medvind på cykelstierne lige nu, for udover den sportslige succes kan man også notere en tilskuerfremgang på 16 procent i forhold til sidste sæson. Det er den største fremgang i Superligaen – og det er endda inden det kommende Mesterskabsspil, hvor OB får besøg af tilskuerattraktive klubber. Der er tilmed kommet bedre stemning på tribunen trods efterårets boykot fra den uofficielle scene, og på den kulturelle del af forretningen har OB formået at lappe nogle af de flossede bånd til fortiden ved at hylde Lars Høgh og heltene fra Miraklet i Madrid.

Så hvor det hele så sort ud for OB for syv måneder siden, er det begyndt at lysne på Fyn. Efter syv år uden for den øverste halvdel i Superligaen, har Jakob Michelsen sendt OB op som medaljekandidat i denne sæson. Samtidig er OB i pokalsemifinalen for første gang siden 2010.

Og med femte Superliga-sejr i træk tangerede man i går klubbens egen rekord for antal sejre på stribe i Superliga-æraen.

De seneste syv år har budt på meget uro og rigtig meget brandslukning i OB, men de aktuelle sportslige resultater må give en ro og nogle forudsætninger for, at fynboerne igen kan blive en stabil faktor i toppen af dansk fodbold.