• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Oliver Okstrøm

Europa kiksede: Thorup-exit på vej?

Europa kiksede: Thorup-exit på vej?
Foto: Lars Poulsen/Polfoto

FC Midtjylland floppede i kvalifikationen til Europa League, og nu må der ske ændringer, som man har ventet med for længe.

Af Oliver Okstrøm

Jeg er vist engang kommet til at skrive, at jeg mente, at Jess Thorup var en fagligt dygtig træner i en blog, som handlede om, at man nok alligevel skulle finde en ny cheftræner til klubben.

Det mener jeg stadig, at man skal gøre. Jeg er bare kommet i tvivl om det første udsagn. I den seneste tid har konceptet - hvis man overhovedet kan kalde det dét - været at give Kian Hansen bolden, som skulle sendes diagonalt op i hovedet på Paul Onuacho, og så må man se, hvad der sker. Den har modstanderne luret, og FCM har nu ikke vundet en kamp siden juli.

I Europa League var man seedet hele vejen pga. sidste års succes, men det var ikke nok for Midtjylland, som torsdag aften kiksede helt igennem, da de ikke kunne stille noget op overfor tyrkiske Osmanlispor. Og ret skal være ret. Det tyrkiske hold er et godt hold, men det er ikke noget, som skulle kunne måle sig med de hold, som FCM spillede op mod i sidste sæson.

Hvad er der sket med det hold, som Glen Riddersholm efterlod - og man derefter på dampene fra ham kunne klare sig godt i både Superliga og Europa?

Der er selvfølgelig blevet sagt farvel til en række af de spillere, som førte an, da man blev mestre. Væk er Sisto, Sviatchenko, Andersson, Bach Bak, Igboun og Duncan, og så er Sparv skadet. Det har noget at sige, når de spillere, som Steinlein (og måske Smartodds?) henter ind ikke slår til. Royer som det bedste eksempel, men ikke det eneste, da Pusic og Kadlec heller ikke ligefrem står til at blive efterårets profil i Superligaen.

Hvorfor slår de så ikke til? Det giver ikke mening for mig, at spillere som tidligere har kunne præstere pludselig ikke kan noget. Og endda på lavere niveau nu, hvis man ser på f. eks. Kadlec. 

Det er her, Jess Thorup skal træde i karakter, hvis han altså kan det. Det er som om, at spillerne er blevet dårligere under ham. Det er som om, at der ikke længere er en måde at spille på, som kommer bag på modstanderne, ligesom man kunne før, da man var ligaens måske bedste omstillingshold.

Det er nu medvirkende til, at man rasler ned igennem tabellen, hvor et slutspil blandt de bedste seks hold ikke længere er en selvfølge, og nu er man gået glip af omkring 50 millioner kroner ved at kikse Europa League-kvalen - selv med meget gode kort på hånden fra start af. Jeg ved godt, at det blot er tre europæiske gruppespil på seks år, som er målsætningen, men hvem ved hvornår der igen er en chance som denne igen? Det er mange penge at gå glip af for en klub, der historisk altid har manglet penge.

Jeg har været imponeret over den tålmodighed, som FCM-ledelsen har med Jess Thorup. Kan det virkelig blive ved, når han gang på gang fejler, og fansenes opbakning efterhånden kan være på et meget lille sted? Mit bud er at finde en træner, som vil spille effektivt og simpelt, men ikke primitiv fodbold, hvor der er mindre "hvad synes I, spillere" over træneren. For nu må det være nok.

Superliga

Mere Superliga

Fokus