• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Stig Tøfting

Tøffe banker i bordet: Her svigter Viborg

Foto: Getty Images

Det koster Viborg dyrt, at de ikke har formået at erstatte Jay-Roy Grot, skriver Tipsbladets kommentator, Stig Tøfting i sin ugentlige Superligaklumme

Af Stig Tøfting


JEG KAN LIGE
så godt indrømme, at jeg også blev blæst bagover af Viborg i sidste sæson.
En fremragende, frisk og offensiv gang fodbold med fantastiske præstationer fra blandt andre Anton Gaaei, Elias Achouri, Clint Leemans og Jay-Roy Grot, til han forsvandt i januarvinduet.

Det var et hold, der charmerede de fleste, og fik Viborg-fansene til at drømme stort i deres grønne og hvide dynebetræk.
Nu er de drømme blevet til barsk virkelighed og ligesom i filmverdenen, er to'eren altid sværere at få succes med.

Disclaimer: Tipsbladet og Viborg FF

JEG SKAL DA også være så ærlig at sige, at det ikke er særlig tit, at Viborg er et emne i mine klummer, men selvfølgelig skal de da en tur under luppen.
Når sidste års nr. fire og med samme pointtal som AGF på bronzepladsen, er milevidt fra en plads i mesterskabsslutspillet, så kan de altså ikke flyve under radaren.
Min påstand om sidste sæson er i øvrigt, at jeg sagtens kunne have set Viborg få sølvmedaljer, hvis de ikke havde solgt Jay-Roy Grot i vinterens vindue. Eller formået et erstatte ham.

DE SIDSTE SÆSONER har vi alle været benovede over, hvor dygtige Viborg var til at erstatte både spillere, trænere og en sportschef efterhånden som de forsvandt. De fandt fremragende spillere til en billig penge. Denne sæson er historien en helt anden.
Viborg har ikke formået at erstatte spillere som Anton Gaaei, Elias Achouri og hullet efter Jay-Roy Grot er på anden halvsæson stadig gabende stort.

For mig at se, så er det lige præcis på hans position, at Viborg har fejlet mest.

Inden sæsonen sagde jeg, at det så ud som om, at Viborg havde solgt sig ud af top-seks. Det holder stadig stik, men lige nu ser det oven i købet ud som om, at de grønblusede har sparet sig helt ned i bundstriden. Et eventuelt pokaleventyr er også punkteret efter nederlaget til FC Nordsjælland.

JO, JO – DER er fire point ned til Vejle, men det kan hurtigt se helt anderledes ud. Tjek lige Viborgs resterende kampprogram før vinterpausen:
Silkeborg (hjemme), AGF (ude), FCK (hjemme) og FCM (ude).

Det er fire top-seks hold på menuen, og det er altså voldsomt, når man ikke spiller bedre end Viborg har gjort i dette efterår.

Det giver maksimalt tre point i min verden. Til sammenligning, så har Vejle et langt mere overkommeligt program.
FCN (ude), Lyngby (hjemme), Hvidovre (ude), Randers (ude).

Ja, kun én hjemmekamp, men tager vi FCN ud af ligningen, så skal Vejle kunne måle sig med de tre andre, hvis de gør sig forhåbningerne om at overleve.

JEG KAN DA OGSÅ sagtens se, at Vejle kan hente seks point i de fire kampe, og så ER Viborg trukket med ned i dyndet. Hvis mine forudsigelser holder stik.
Så det er altså ikke utænkeligt, at Viborg bliver rodet ind i bundkampen, og det er selvfølgelig både overraskende og under niveau, hvis det sker.

Det er i hvertfald ikke den måde Viborg-fansene havde drømt om at bygge på efter en kongesæson.

Nu ser jeg faktisk Viborg som et noget bedre mandskab end Vejle, og de havde også fortjent at vinde deres indbyrdes kamp i søndags. Kun en kongekamp af Vejle-keeper Nathan Trott gjorde, at Vejle fik et point i 1-1-kampen, men der er pludselig mange faktorer i spil, hvis man havner i en bundstrid.

Disclaimer Tipsbladet og Viborg FF

JEG ANERKENDER fuldstændig, at Viborg er en sælgende klub, og at der derfor vil komme udsving fra sæson til sæson.
Sagen er jo, at træner Jacob Friis sjældent får lov til at bygge på, men hele tiden skal bygge op!

Det bliver formentlig noget irriterende i længden, så der er vel ikke noget at sige til, hvis han bliver fristet af eksempelvis Rosenborg, der har vist interesse eller af det assistenttrænerjob hos Jess Thorup i Augsburg, der også lurer i horisonten.
Meget tyder i hvertfald på, at Viborg meget snart skal på trænerjagt.

MAN KAN I DEN grad også diskutere, om Viborg ganske enkelt har været for fedtede, når det handler om at geninvestere de penge, der er kommet i kassen for Anton Gaaei og Elias Achouri.
Vi taler altså 56 millioner kroner, mens man i runde tal har brugt under syv millioner kroner på at hente Sergio 'Serginho' Andrade, Anosike Ementa, Isak Jensen og Srdjan Kuzmic i sommerens vindue.
I mange af livets forhold, så er der en sammenhæng mellem pris og kvalitet, så min påstand er, at jo dyrere spillere du køber, des mere kvalitet får du og ikke mindst, så får du også en spiller, der hurtigere vil gøre en synlig forskel.

JEG KAN DA GODT se, at det luner godt i ejernes og Viborgs kasse, at holde igen med pengene, men selv for en jyde som mig, så ligner det en underinvestering, hvis man altså har ambitioner om top-seks i Superligaen.
For dem tror jeg helt sikkert, at Viborg-folkene har. Eksempelvis sagde Jesper Søgaard, der sammen med tre andre ejer 70 procent af klubben, i juni, at han håbede og regnede med, at det var slut med at sælge deres bedste spillere til topklubberne i Danmark.
Ambitiøst og stærkt signal, der sikkert gled godt ned hos Viborg-fansene.
Knap en måned senere sælger man så Elias Achouri til FCK for 22,5 millioner kroner. Så meget for det udsagn…

SOM JEG SKREV i min forrige klumme, så synes jeg, det var et røverkøb FCK foretog sig med tuneseren. Kunne Viborg ikke have drevet prisen op, når nu Brøndby også var interesseret?
Det tænker jeg, men jeg håber da så for Viborg, at de har sikret sig en ordentlig videresalgsklausul for Elias Achouri kommer ikke til at koste under 100 millioner kroner, når han på et tidspunkt ryger videre.
Achouri var selvfølgelig en afgørende spiller for Viborg, men det hul, der har været sværest at fylde, er det som afgangen af Jay-Roy Grot efterlod. Han stod noteret for ni scoringer, da han smuttede, og jeg kunne sagtens have set ni mere i foråret.

DER HAR SIKKERT ikke været mange muligheder for at beholde hollænderen, men derfor var salget ikke noget specielt godt træk af Viborg.
For hvem scorer målene for Viborg? Ja, topscorerne lige nu er Serginho og Ementa med to mål hver, hvilket jo ikke ligefrem er imponerende.

Det er jo ikke fordi Viborg ikke har prøvet.

Paulinho er væk igen efter lejeaftale, Renato Junior har med et mål i 23 kampe ikke slået til, Isak Steiner Jensen har scoret et enkelt, Nigel Thomas med et mål i ni kampe har vel heller ikke overbevist, og det samme gælder Alexander Jatta, der endnu ikke har scoret i denne sæson.

Selvfølgelig er de også kommet ind på et hold, hvor Achouris tryllerier og Gaaeis raids på kanten mangler, men jeg er heller ikke overbevist om, at de nye spillere har niveauet.
De seks mest offensive spillere i Viborg har tilsammen lavet syv mål - og det fortæller jo alt!

FALDER HIMMELEN så ned over domkirkebyen fordi fodboldholdet slider i det? Nej, måske ikke - og det er jo ikke fordi, de store medier står parat med økserne, men der er alligevel nogle kritiske røster derude.
Fansene forlanger noget og kan godt vise grovfilen frem. Jeppe Grønning var ude og tale til Viborg-fansene efter Vejle-kampen, så det er en klub, hvor spillerne får på puklen af deres fans, hvis resultaterne er alt for dårlige.

Det kan man ikke diskutere, men jeg er virkelig spændt på, hvor Viborg befinder sig, når julepausen begynder. For er de røget med ned i hundeslagsmålet med Vejle, bør Viborg-bosserne finde tegnebogen frem til januar.