• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Generelle Stig Tøfting

Tøffe går hårdt til FCM: Klassens kedelige knægt

Foto: Getty Images

Tipsbladets fodboldkommentator ser ikke den aura, der normalt er lig med FC Midtjylland.

Af Stig Tøfting

KLASSENS FRÆKKE DRENG. Dem der gør tingene lidt anderledes og finder nye veje. Sådan vil FC Midtjylland gerne opfattes, og midtjyderne har da også fundet masser af nye veje i Superligaen.
Lige nu er det mest klassens kedelige knægt. Jeg har kæmpe respekt for det FC Midtjylland har bygget op og opnået, men på banen ser jeg mest et fuldstændig ordinært hold. Uden den kvalitet eller aura, der normalt kendetegner FCM.

JEG ER SIMPELTHEN også i tvivl om, hvorvidt den sportslige ledelse i FCM ikke kan eller vil se problemerne. For dem er der masser af.
Mange er hurtige til at klaske krise-klistermærker på FCM, men det er selvfølgelig værd at huske på, at de har klaret sig flot i Europa, og selv kan afgøre om de vil med i slutspillet.
Det kræver formentlig to sejre i de resterende kampe mod Lyngby hjemme og Silkeborg ude.

Normalt et rimeligt krav til FCM, men skal jeg være en lille smule fræk, spiller FCM ikke som et top-seks-hold, og kigger jeg på navnene i den seneste startellever i Aalborg, så er de ikke i en kaliber, hvor jeg tænker, at de per automatik havner i top-seks.

DET ER OGSÅ vildt at studere hjemmebanen i Herning, der ofte har været et fort for FCM. Sølle ni point i 10 kamp er det blevet til. Det har kun AaB og Lyngby gjort dårligere. Det er fornærmende ringe.

DET ER NEMT at skyde på Albert Capellas, der bestemt heller ikke har brændt Superligaen af eller rykket FCM derhen, hvor han gerne ville.
Ja, hans pointgennemsnit på 1,5 per kamp er under FCM-niveau, men skal jeg forsvare spanieren, så kig på spillertruppen. Skal den skæres hårdt til, så har Svend Graversen og Claus Steinlein skoldet Capellas!

Tipsbladet kommentator, Stig Tøfting, kan ikke se, at Albert Capellas er kommet specielt langt med sine ideer. Her forklarer den spanske træner sine overvejelser for Viaplays Kasper Marker. 

HELT GALT ER det i den offensive afdeling, hvor det er udenfor diskussion, at FCM har svært ved at score mål. I de seneste fem kampe i Superligaen har FCM kun scoret i den ene, nemlig i 4-0-sejren over Viborg.

I efteråret nettede FCM 24 gange, men da foråret skulle sparkes igang, så var 18 ud af de 24 scoringer forsvundet! De 17 (!) stod Evander, Anders Drejer, Sory Kaba og Pione Sisto for. Og ja, jeg har taget Sisto med for den lille dribler er i min verden fuldstændig færdig i FCM. Alle broer er brændt.

MEN NÅR MAN siger farvel til så mange mål, så kan det vel ikke komme bag på FCM-ledelsen, at man enten skal erstatte med kvaliltet eller leve med, at man får problemer.
Tilbage i truppen er der kun tre (!) spillere, der har scoret i denne sæson, nemlig Gustav Isaksen (7), Kristoffer Olsson (2) og Emam Ashour (1) - et mål han i øvrigt tyvstjal fra Aral Simsir.

HVAD ER DET SÅ man har erstattet to af Superligaens bedste offensivspillere, nemlig Evander og Anders Drejer med?
Armin Gigovic er kommet på en lejeaftale, men jeg tænker bare hvorfor? Det er vel ikke de mange boldtab eller blege offensive aktioner FCM har købt ind på? Helt ordinær spiller, synes jeg.

Så er Emam Ashour købt for 20 millioner kroner, og jeg kan sagtens se, at ægypteren er en fin fodboldspiller, men han ligner også umiddelbart en spiller, der har brug for dygtige holdkammerater omkring sig. Ikke mindst en angriber, der kan løbe dybt og som Ashour kan finde med sine fine fod.

NÅR JEG KIGGER på FCM's midtbane, der for det meste har bestået af Armin Gigovic, Emiliano Martinez og Kristoffer Olsson, så kan jeg nærmest ikke finde nogle Superliga-klubber der ville bytte en tremands-midtbane med FCM.
FCK, FCN og Brøndby er klasser over. AGF, Viborg, Silkeborg, Randers og AaB også bedre kørende i min verden.
Vi skal til OB, Horsens eller Lyngby for at finde en midtbane, der er mindre iøjenfaldende.

Det er ganske enkelt et niveau, der ikke rimer på FCM, og jeg kan heller ikke forstå, at man ikke spiller med Oliver Sørensen på den midtbane. Masser af energi, fremdrift og tilstedeværelse.

HELT FREMME HAR FC Midtjylland også forsømt at finde en ægte ni'er. Igen uforståeligt, når man nu vidste, at Junior Brumado havde været ude med en skade i lang tid og først ville være klar til kamp tidligst i marts. Samtidig med, at man lejede Sory Kaba ud til Cardiff.

FCM hentede Astrit Selmani på en lejeaftale i israelsk fodbold på transfervinduets sidste dag, hvilket kunne lugte lidt af panik, men helt absurd blev det i mandags, hvor jeg havde fornøjelsen af, at stå i Viaplay-studiet sammen med Svend Graversen inden kampen mod AaB.

Her diskuterede vi, om FCM havde hentet godt nok ind - og netop på ni'er-positionen gjorde Graversen meget ud af at nævne netop Selmani, men da de 90 minutter var spillet i en kamp, hvor FCM jagtede en scoring, så var Selmani ikke engang blandt de fem (!) indskiftere Capellas brugte...
Så stor er tiltroen til Selmani åbenbart heller ikke!

 

Emam Ashour i duel med Louka Prip under kampen i Aalborg. 

JEG HAR OGSÅ været en af dem, der har været lidt hård ved Sory Kaba, men jeg kan alligevel ikke lade være med at tænke på, at Kaba ville have pyntet på det her FCM-mandskab - og givet flere forskellige muligheder i front.

Ja, Gustav Isaksen er en reel trussel fremme, men de fleste hold har da også udpeget ham som FCM's stærkeste kort og sørger hele tiden for backup til den venstre back, der har ansvaret for Isaksen.
Derfor er Isaksen også afhængig af, at der er andre muligheder i front, men de mangler i øjeblikket.

SÅ FOR AT VENDE tilbage til Capellas, så har han på mange stræk været lidt af en skuffelse, men min pointe er også, at han langt fra har haft optimale betingelser.
Han har i min verden ikke haft materialet til det han gerne vil, nemlig at dominere kampene på bolden, højt pres, spille mere direkte og aggressivt genpres.

Det ændrer dog ikke på, at det vil være en skandale og pinligt, hvis FCM ender udenfor top-seks for første gang siden 2005/06.
Hvis FCM-ledelsen vurderer, at han har haft materialet til at nå slutspillet, jamen så peger pilen entydigt på Capellas. Det kan selvfølgelig være fristende for Svend Graversen og Claus Steinlein at frifinde sig selv på den konto, men virkeligheden er mere nuanceret.

KLARER FCM SÅ ærterne og klemmer sig med i slutspillet? Ja - jeg tror stadig på dem, men FCM er lige nu langt fra det midtjyske mandskab, vi har lært at kende gennem mange år.