Video : Tipsbladet
Superliga

Ingen tvivl om gulddrama: Her sætter Tøffe pengene

Vinder Brøndby mesterskabet, så bør klubben fra den københavnske vestegn bygge på, så det økonomiske gab til FCK bliver mindre, skriver Stig Tøfting i sin ugentlige Superliga-klumme.

DET KAN SGU’ være, at min hukommelse minder om en si, men alligevel er jeg ikke i tvivl om, at den hér Superliga-sæson er den klart sjoveste, fedeste og skøreste, jeg kan huske.

Oven i købet, så har vi en runde tilbage, der kan ende i hvad som helst. Tjek bare:

 • To kampe, der er en duel om guldet, nemlig FCM-Silkeborg og Brøndby-AGF
 • En direkte duel mellem FCK og FCN om en plads i Europa, hvis man altså kan slå vinderen af nedrykningspillet.
 • Vi har også en nedrykningsduel, der synes afgjort, men hvem ved, måske kan OB lave miraklet.
 • Samtidig er der også kamp om at ende som nr. et nedrykningsspillet. Det er jo så vildt, at selv Vejle, der har ligget under stregen næsten hele sæsonen kan snuppe den plads ligesom både Viborg og Randers kan.

SÅ VÆRSGO’! DET manuskript til weekendunderholdning kan jo nærmest ikke skrives bedre.
Jo, jo - hvis nu FCK havde vundet over AGF, så havde vi haft tre hold, der kæmpede med og FCN havde slået FCM, så havde fire hold kunne gøre det, men jeg er rigeligt tilfreds med den afslutning, vi får.

Jeg tør i hvert fald godt garantere en eller anden form for drama.

SELVFØLGELIG SÆTTER jeg pengene på Brøndby som dansk mester. De har matchbolden mod AGF i en hjemmekamp, hvor der kommer op mod 50.000 mennesker på og udenfor stadion.

Stemningen kommer til at blive fuldstændig vanvittigt - og det er helt uhørt i Superligasammenhæng, at så mange menesker samles på så få kvadratmeter.

At samle 50.000 mennesker til en guldmarch er voldsomt imponerende og fortæller en god historie om den opbakning Brøndby har.

 Jesper Sørensen kan søndag sikre Brøndby det danske mesterskab.  Foto: Alamy

I DET HELE TAGET, så må jeg bare løfte på sommerhatten over, hvordan fankulturen har udviklet sig i Danmark. Jeg synes opbakningen til holdene er imponerende, ja selv i OB, hvor man ikke just er blevet forkælet vælter det ind med tilskuere.

MEN TILBAGE til den kanonflotte opbakning i Brøndby, hvor der på forhånd er dømt trafikkaos, men det kan selvfølgelig også blive Superligaens største nedtur, hvis mesterskabet glipper.

Man kan jo godt frygte, at de nærmest river stadion ned, hvis mesterskabet udebliver. En overdrivelse, ja ja, men skuffelsen vil være gigantisk, så forhåbentlig kan de tøjle følelserne.

SKULLE BRØNDBY blive mestre, så er det fuldstændig fortjent!

Set over hele sæsonen, så har de spillet det bedste fodbold - og når det kommer til de indbyrdes opgør med de andre titelbejlere, så er de også bedst.

 • Brøndby 20 point.
 • FCM 17 point.
 • FCK 15 point.
 • FCN 15 point.

Selvfølgelig vigtigt at bemærke, at FCK og FCN har deres indbyrdes kamp i hånden, så enten kan de begge ende på 16 point eller et af holdene kan ende på 18.

Uanset hvad, så har Brøndby bevist, at de mod de andre tophold har leveret varen. Ikke mindst i forhold til FCM, der også spiller med om guldet. Her har de blå-gule hentet ni ud af 12 mulige point - og omvendt, så kan FCM jo ærgre sig over den statistik.

NU ER VI STADIG i hvis-og-hvis-fasen, men HVIS Brøndby bliver mestre, så bør det være startskuddet til, at man får lukket lidt af det økonomiske hul op til FCK.

Lige nu har FCK rundt regnet et dobbelt så stort spillerbudget som Brøndby, men med et mesterskab, så skal klubben på den københavnske vestegn da gå benhårdt efter at komme tættere på.

Selvfølgelig har Brøndby - i tilfælde af mesterskab - bevist, at det ikke kun handler om penge, men det har også været en usædvanlig Superligasæsson, hvor alle fire tophold har haft en periode, de ikke kan være specielt stolte af.

 • FCN smider dyrebare point tilbage i efteråret, hvor de spiller 0-0 mod både Hvidovre og Vejle - og taber hjemme 0-1 til OB.
 • FCM starter mesterskabsspillet i bakgear med blot fire point i fem kampe.
 • Brøndby vinder kun en ud af seks kampe i mesterskabsspillet fra runde 24.
 • FCK starter også mesterskabsspillet med blot et point ud af ni mulige - og så bliver nederlagene til FCM og AGF i tredjesidste og næstsidste spillerunde voldsomt dyre.

Så man kan ikke tage denne sæson som pejlemærke for, at man kan lave små mirakler med mindre budget. Det har den været for usædvanlig til.

Men sagen er jo også, at FCK sikkert skruer endnu mere op, FCM kommer også til at udvide budgettet, så Brøndby er pisket til at følge med - og der findes vel næppe et bedre tidspunkt end med et mesterskab i ryggen.

 Thomas Thomasberg kan også blive dansk mester, men en sejr kan vise sig ikke at være nok. Foto: Alamy

SKAL JESPER SØRENSEN så have en statue foran Brøndby Stadion? Arrgh, det er nok lige tidligt nok, men hvis Brøndby bliver mestre, så er det da en kæmpe bedrift af min tidligere holdkammerat fra AGF.

Efter tre runder var han nærmest fyringstruet efter en vanvittig heldig sejr i Silkeborg og derefter nederlag til OB og FCN, så det er jo noget af et comeback og et bevis på, at man ikke skal løbe med folkestemningen som ledelse i en fodboldklub.

Ja, han fik de nødvendige forstærkninger af Carsten V. Jensen i form af Jacob Rasmussen, Rasmus Lauritsen, Sean Klaiber, Patrick Pentz og Yuito Suzuki, men det er en bedrift, at Jesper Sørensen har fået klaveret til at stemme så hurtigt.

Så fik han også tilført Filip Bundgaard og Jordi Vanterberghe i vintervinduet - og begge er blevet integreret fint på Brøndby-holdet.

I bund og grund, så er det et helt nyt forsvar fordi Sørensen så muligheden i Divkovic på venstre wingback, mens Suzuki har været den brik, der fik offensiven til at være endnu mere giftig, mens kombinationen Wass-Vallys har været toneangivende hele sæsonen.

SAGEN ER næsten den samme for Thomas Thomasberg i FCM, der også har skullet spille et halvt hold nye spillere ind. Nej, FCM har langt fra spillet det bedste fodbold af topholdene, men de har vundet de vigtige kampe, når de har haft ryggen mod muren.

Som mod Brøndby hjemme i runde 28 og i Parken i runde 30. De skulle vindes og blev det.

Specielt imponerende var deres stribe, hvor de mødte alle Superliga-hold over 11 kampe og vandt de 10 og kun tabte til…. Ja, Brøndby!

 Jacob Neestrup kan ikke tillade sg endnu en Superligasæson udenfor top-to, mener Stig Tøfting. Foto: Alamy

DET ER ALTSÅ to trænere, der overtog cheftrænertjansen næsten samtidig. Sørensen havde 15 kampe i sidste sæson, mens Thomasberg fik 11 kampe. Nu kæmper de om guldet. Det kalder da på den dybeste respekt.

Omvendt, så er glansen gået lidt af Jacob Neestrup, der kan risikere, at være en af de meget få FCK-trænere, der ikke har formået at kvalificere FCK til Europa.

Et er at misse mesterskabet, men at drysse helt uden for en plads i de europæiske turneringer er en decideret fiasko.

Fyring af Neestrup kommer ikke på tale og det bør den heller ikke. I mine øjne er han det perfekte match for FCK, men der er ingen tvivl om, at FCK-ledelsen ikke kan acceptere to Superliga-sæsoner i træk som denne.

Der er vel heller ingen tvivl om, at Peter ‘PC’ Christiansen skal på overarbejde i transfervinduet for at trimme FCK-truppen.

Ja, den er Danmarks dyreste, men åbenbart langt fra Superligaens bedste…

NU? JA, tag på stadion, hvis du kan få en billet - eller læn dig tilbage i sofaen og nyd den mest dramatiske Superafslutning, jeg kan huske!