Foto: Imago
Generelle

Fanklubben: Har svært ved at glæde mig over FCK

Velkommen til Tipsbladets nye satsning Fanklubben. Det her er af fans og til fans. Holdninger om Superligaen, dansk fodbold og alle de spillere og trænere, som søndag efter søndag enten er helt eller skurk i verdens fedeste liga.

Holder Fanklubben med andre danske hold end deres eget, når de optræder i Europa?

Tipsbladet introducerer nu et fanunivers. Af fans - til fans. Velkommen til Fanklubben.

KLIK HER OG LÆS CHEFREDAKTØR ALLANS OLSENS PRÆSENTATION AF FANKLUBBEN.

Her vil superfans af de 12 Superliga-klubber komme med deres syn på den klub, de elsker og holder med, ligesom de vil indgå i det store panel, hvor Tipsbladet vil spørge dem om emner, som interesserer alle, og som vi alle tasler om.

Som for eksempel om man holder med andre danske klubber i Europa.

Det er kun FC København, der af de danske hold også er i Europa efter vinterpausen. FC Midtjyllland og AGF klarede ikke at komme i et europæisk gruppespil, og så var FC Nordsjælland lige ved og næsten, da man med 10 point og en målscore på +10 var i en god posiition til at gå videre i Conference League-gruppespillet, men akkurat glippede avancement.

Så det er altså kun FCK, der får muligheden, men Jacob Neestrups tropper får det svært, da man møder Manchester City i ottendedelsfinalen i Champions League.

Ikke overraskende er overvejelserne mange blandt Fanklubben - nogle holder ikke med andre danske klubber, andre gør. Der er tanker som økonomi, rivalisering og konkurrence i spil blandt Tipsbladets Fanklubben.

Disse superfans holder med andre danske klubber i Europa:

Daniel Svane, fan af Randers FC
Tidligere SLO i Randers FC og vært på Randers FC-podcasten "Europabaren":

- Hvis jeg havde fået dette spørgsmål for 10 år siden, så havde svaret været et andet end det, jeg kommer med nu. Jeg havde fornøjelsen af at se Randers FC i Europa for et par sæsoner siden, og den kampagne var en direkte konsekvens af Danmarks placering på koefficientlisten. Så på baggrund af en pokaltriumf, var vi sikret et stort europæisk eventyr.

- Derfor håber jeg også, at FCK får europæisk succes og skraber så mange point sammen til Danmark som overhovedet muligt. Vi har brug for et lokomotiv. Derudover er der dog visse undtagelser af danske hold, som jeg alligevel ikke under europæisk succes. Men jeg håber, FCK kan drille Manchester City.


Charlie Friborg Petersen, fan af Hvidovre IF
Formand for Hvidovre Fanklub.

- Jeg holder med øvrige klubber i dansk fodbold - vigtigheden i UEFA-point trumfer had i denne sammenhæng. Flere point er lig med flere hold i Europa. Det er lig med løft af Superligaen generelt med mere omtale, penge og så videre, som smitter af i rækkerne under os. FCK’s succes har også belønnet klubber i de bedste rækker i dansk fodbold.


Kasper Henriksen, fan af FC Nordsjælland
33 år, selvstændig ejendomsmægler, der siden han var fem år har været fan af Farum BK/FC Nordsjælland.

- Ja, jeg holder med alle de danske hold i europæisk sammenhæng. Og derfor ønsker jeg også FCK et stort tillykke med deres formåen i Champions League, hvor de er gået videre fra gruppen. Super flot! Jeg synes faktisk, at de har spillet en imponerende Champions League-kampagne, hvor de havde fortjent et større pointudbytte. Det bliver spændende at se dem i næste runde, hvor jeg desværre ser dem chanceløse imod Manchester City. 

- Det ville også klinge hult, hvis jeg ikke støttede de danske hold, når de tørner ud i Europa. For da vi spillede Champions League gruppespil i 2012/13, var det på baggrund af de andre danske hold, som havde samlet en masse brugbare point til vores koefficientkonto. 

- På trods af at vi selv i år snublede på målstregen mod Ludogorets i sidste gruppekamp, fik vi efter et flot gruppespil samlet mere end 7,0 point til koefficienten. Derudover kan vi også blive seedet til næste år, hvis/når vi forhåbentlig skal spille europæisk igen. 


Rasmus Bille Dam, fan af Lyngby Boldklub:
27 år, arbejder med markedsføring og kommunikation. Født i Kongens Lyngby og har været fast inventar på Lyngby Stadion, siden jeg fik den første bid af stadionpølsen i de tidlige 00'ere.

- FC København er ikke just et populært foretagende i Lyngby eller hos mig personligt, men når de spiller europæiske kampe, må jeg indrømme, at jeg under dem, at det går godt. Det er altid fedt at se et Superligahold klare sig godt internationalt, uanset hvilket hold det er. Og skulle de få en røvfuld og blive ydmyget, vil jeg ikke holde mig for fin til at fryde mig på deres bekostning. Jeg ser det som en ren win-win.


Magnus Roesbjerg Pedersen, fan af Viborg FF
33 år, uddannet cand.polit og fan af Viborg FF siden barnsben. Har også en lille forkærlighed for Arsenal siden udetrøjen i guld med SEGA på maven.

- Jeg er forholdsvis neutral på spørgsmålet, men skal jeg vælge, så må det blive, at jeg holder med de danske hold i Europa. Jeg tror på, at europæisk succes kan være med til at skærpe konkurrencen i Superligaen, selvom enkelte hold selvfølgelig kan blive økonomisk meget stærke.

- Omvendt tænker jeg, at dansk succes i Europa kan være med til at gøre Superligaen mere attraktiv for udenlandske spillere generelt, hvilket forhåbentlig kan tiltrække spillere med bedre kvalitet og dermed højne niveauet i ligaen. Samtidig under jeg i den grad mine medfans rundt omkring i landet de gode oplevelser.


Tobias Juul Lawaetz, fan af FC København
21 år, studerer statskundskab på Københavns Universitet og har været fan af FCK, siden han var helt lille.

- Mit svar er ja. Selvfølgelig holder jeg ikke lige så meget med Nordsjælland, Midtjylland eller andre danske hold, der en gang imellem spiller europæisk, som jeg holder med FCK, når vi spiller europæisk.

- Man kan jo ikke bare lægge det at være fan af nogen væk, fordi et andet dansk hold tilfældigvis spiller. Men jeg håber da, de vinder – både for dansk fodbolds skyld, og fordi det da alt andet lige er sjovere for ligaen, at vores mester spiller Champions League i stedet for Europa League. Og nå ja, det hjælper da også, at den mester som oftest hedder F.C. København.

(Artiklen fortsætter under afstemningen)

Hvad mener du - stem herunder:

Loading Poll...

Disse superfans holder SLET ikke med andre danske klubber i Europa:

Thomas Schouv Jakobsen, fan af FC Midtjylland
Vært på fanpodcasten Sort Snak om FCM - uddannet journalist fra DJH og i dag freelancer:

- Nej, nærmest aldrig. Det kan kun ske, hvis jeg med europæisk succes for en konkurrent forventer, at holdet vil præstere ringere i Superligaen, og at den ulempe for konkurrenten overstråler den fordel, de får af europæiske præmiepenge og prestige. I praksis sker det næsten aldrig.

- Uanset at FCM får en nemmere vej til Europa gennem de koefficientpoint optjent af FCC og FCN i denne sæson, håber jeg, det går dem skidt. Jeg vil hellere have, at FCM er bedste danske hold på UEFAs rangliste som nummer 999, end at vi ligger nummer 60, og FCK ligger nummer 40.


Benjamin Nielsen, fan af Vejle Boldklub
25 år, til dagligt it-implementeringskonsulent i Aarhus. Så første VB-kamp i 2005.

- Der er mange, der ikke forstår mig, da ”man” siger, at det vil gavne dansk fodbold i form af koefficientpoint og flere hold i europæisk fodbold, når det går godt. For en klub, der i hele min levetid ikke har været i nærheden af europæisk fodbold, kan jeg ikke se, at det gavner Vejle Boldklub.

- Jeg kan heller ikke se, at det skulle gavne Vejle Boldklub, at en klub som FC København oplever pengeregn som følge af deres Champions League-kampagne, der blot styrker deres position i toppen dansk fodbold og øger afstanden til toppen for alle andre hold.

- Så skulle det være det gamle ordsprog, at når det regner på præsten, drypper det på degnen. Altså at der kan falde nogle penge til side til klubber som Vejle Boldklub som følge af deres forbedrede købekraft. Der ser jeg nu hellere, at vores profiler sendes afsted til europæiske klubber i stedet for at rende rundt på koncertarenaen i Parken eller flytte til en så ucharmerende by som Herning.

- Jeg kan godt være imponeret over bedrifter fra danske hold, men jeg kan ikke se, hvorfor jeg absolut skal holde med dem i midtugen, når jeg samtidig ikke kan fordrage klubben i weekenderne.

- Det skal siges, at det ikke er, fordi jeg fryder mig, når det går dem dårligt, og jeg kan da også huske, at jeg engang sad en smule ambivalent og håbede, at Brøndby ville slå det østrigske Red Bull-hold, da jeg ikke bryder mig om Red Bull-imperiet.


Morten Engel Svan, fan af Brøndby IF:
34 år, arbejder med kommunikation og har været Brøndby-fan siden midten af 90'erne:

- Nej. Jeg holder ikke med danske hold i Europa. Jeg sympatiserer givetvis med nogle af dem. F.eks. havde jeg lidt ondt af Nordsjælland, da de røg ud på trods af 10 point og en målscore på +10. Men for at holde med et hold skal man juble og blive glad, når de scorer. Der er jeg slet ikke.

- Det handler jo om følelser, og selvom der selvfølgelig kan være en form for national stolthed forbundet med de danske hold, så er der også rivalisering, som jo bunder i følelserne for min egen klub.

- Den rivalisering er jo naturligvis større med nogle hold, end den er med andre. Med FCK i særdeleshed har jeg svært ved at glæde mig over, at de klarer sig godt i Europa. Jeg anerkender det naturligvis. Et lille mørkt sted inden i mig misunder jeg det måske endda en lille smule. Det er voldsomt flot, hvad de har præsteret i Europa. Men jeg kan ikke se mig selv decideret juble over et andet dansk hold, og derfor bliver mit svar nej. Jeg holder ikke med andre danske hold end Brøndby.


Jeppe Lindegaard, fan af Silkeborg IF:
40 år, uddannet musiker og audiodesigner, der arbejer som event og project manager hos Danish Sound Cluster:

- Ikke sådan rigtigt. Ikke fordi jeg ønsker dem dårligt, for jeg håber da, at de danske hold klarer sig godt i Europa. Men jeg er rimelig meget en one-club-fan og holder kun med andre danske hold, når der er en Silkeborg-vinkel i form af en tidligere spiller. Det er der så her i form af Magnus Mattsson - han er en fed spiller, man gider se på. Og en rigtig Silkeborg-dreng. 


Rasmus Thomsen, fan af AGF:
35 år, har været fan af AGF siden barndommen, hvor Håvard Flo og Thomas Thorninger var blandt favoritterne. Driver fanpodcasten "Lyden AGF".

- Holder jeg som AGF-fan med FC København i Europa? Det korte svar er nej! Men da jeg var teenager og i start 20'erne, var jeg mere sikker. Nej, bare nej - jeg ville aldrig støtte et andet hold i Danmark end AGF. I dag kan jeg bedre se lidt nuancer i det, og jeg vil ikke sige, at jeg decideret håber, at danske hold klarer sig dårligt i Europa.

- På positiv-siden kan jeg sagtens se, at FCK's europæiske succes kan smitte positivt af på AGF eller Superligaen generelt. F.eks. ved at gøre vejen til Europa lettere for AGF. Eller ved at skabe flere penge til FCK, som for eksempel kan bruges på nye spillere fra andre Superliga-klubber, og derfor på en eller anden måde kan skubbe flere penge ud i Superligaen.

- På den anden side mener jeg, at det skaber en unødvendig stor økonomisk forskel på FCK og alle andre danske klubber. Det skævrider i mine øjne ligaen, at FCK har så meget større muskler end alle andre. Og så må jeg bare sige, at der også ligger en dyb misundelse i at se FCK og andre danske klubber med jævne, succesfulde europæiske kampagner, når man som mig ikke har oplevet noget, der minder om europæisk succes i mere end 25 år som AGF-fan.

- Så nej, jeg holder hverken med FCK eller andre danske hold i Europa. Jeg holder med AGF!

Og så er der en enkelt, der er ligeglad.


Morten Bech Højgaard, fan af OB
47 år, civilingeniør. Har holdt seriøst med OB fra starten af 90'erne og husker stadig Lars Høgh fra VM i 1986.

- Nå, men jeg har det lidt både og med at holde med andre danske hold. Som udgangspunkt er jeg nok i princippet lidt ligeglad, men håber aldrig, at de blamerer sig.