Video : Tipsbladet
Generelle

Blog: Premier League i største ændring siden 1992?

Premier League barsler med at gå fra 20 til 18 hold, og det kan der være flere årsager til - bunker af millioner pund er en af dem.

Da Premier League så dagens lys, var det oprindelige forslag dengang, at der skulle være 18 hold, nu endte det med 20 hold.

Med det nye forslag der er kommet frem, ja der går Premier League ned på 18 hold, men der er nogle radikale ændringer.

For at sætte lidt økonomiske data ind, for at vise hvor Premier League var i 1992, så bringes herunder klubbernes gennemsnitlige årsløn for spillerne

"(Som spiller i Liverpool, der var årslønnen i gennemsnit for spillertruppen £3,6 millioner (kilde: Price of football)"

Forskellen mellem top og bund er faktor 3, dermed en Premier League som er ret lige og dermed kompetetiv.

Spol frem til Premier League i dag, ses der igen på hvad gennemsnitslønnen er i klubberne, så er uligheden blevet større, den er på faktor 6. Men samlet set, så er økonomien eksploderet.



"En fodboldspiller tjener hos Manchester United 40 gange mere end da Premier League startede. Det som en spiller tjener i dag, er højere end hvad den samlede spillertrup tjente dengang."

Så isoleret set, så er Premier League en succes målt på den front, om end at trods mange milliarder, så er klubbernes gæld vokset voldsomt ligeså.

Hvad spilles der om i Premier League?
Da TV pengene er så store, de svinger fra £100-150 millioner, så handler det om for 14 af klubberne at undgå nedrykning, da TV pengene i The Championship er på £7 millioner.
Top 6, er dem der kæmper om topplaceringerne og om at komme med i Champions League, hvor TV pengene er på vej til at blive endnu større i 2024, når et nyt format ser dagens lys.

Samt et Champions League hvor langt flere hold er garanteret deltagelse, upåagtet hvordan det går i den hjemlige liga.

Så for 14 hold i Premier League, der handler sæsonen om at ’redde sig’ så hurtigt som muligt, og derefter kan der ses på muligheder i pokalturneringen, hvis man dog ikke er slået ud endnu, som ofte fordi der stilles med et decimeret mandskab.

Forskellen top 6 og resten af Premier League er til at tage og føle på.

Samlet set (sæson 2018/19), omsætter top 6 for 23 milliarder gode danske kroner, mens de øvrige hold omsætter for 14 milliarder.

"Top 6 står for knap 2/3 af omsætningen."

Forskellen mellem nr.6 og nr.7 i Premier League målt på omsætning, den er faktor to. Arsenal omsætter mere end dobbelt så meget som Everton, der er rangeret som nummer 7 målt på omsætning.

Hvad handler det om?
Top 6 ønsker at beskytte deres interesser og rent forretningsmæssigt så sker det bedst ved at to ting sker.

1) At de forbliver i Premier League
2) At de er med i Champions League

Med forslaget, der er stillet, vil det betyde at Top 6 sammen med de tre klubber der har været længst tid i Premier League får mulighed for at lave veto (specielt på økonomiske forhold), og at nuværende regel der hedder en klub en stemme og at 14 klubber skal stemme ja, før et forslag går igennem, vil forsvinde.

Ligeså kan forslag gå igennem i fremtiden, hvis 6 stemmer for blandt top6 og de tre klubber med længst tid i Premier League.

Med en Premier League på 18 hold, så vil top6 sandsynligvis kunne lave den til en mere eller mindre lukket fest for dem.

For de øvrige 14 klubber, ja der betyder det, at de vil være 12 hold der nu kæmper om nedrykning, og den laves om, således at der er blot to direkte nedrykkere, mens nummer 16 i den nye Premier League skal spille Play off mod nummer 3-5 fra The Championship.

Farvel til to hold
Med Premier League på 18 hold, så betyder det at to hold skal fjernes fra de fire divisioner, så fra 92 hold til 90 hold! Det betyder at to hold fra League Two ryger ud af systemet.

Sæsonen i Premier League skal starte senere, således der er mulighed for at have indtjening på ture, for Top6 er der store penge i at spille opvisningskampe rundt om i verden.

Så skal Premier League kunne låne 15 spillere ud til engelske klubber uden for Premier League, samt fire spillere til andre klubber uden for England.

Det kan betyde at en klubberne i Premier League, bliver så stærke økonomiske, at de kan gå til klubber i nærområdet og låne spillere ud. For Liverpool ville det være smart at lave en aftale med klubber som Preston, Blackburn og Wigan.

I princippet kan Liverpool låne 15 spillere til Preston, som på den måde ville blive et andethold. Om end reglerne som de er i dag beskriver maks antal spillere på lån der kan være i en klub samt hvor mange der kan starte inde. Her er detaljerne interessante i forslaget, da det ikke er specificeret.

TV pengene
I forslaget ligger ligeså, at top6 ja de kan sælge 8 kampe selv og score profit på dette, i forhold til nu, hvor der er en mere ligelig fordeling af TV penge, hvor spændet ligger mellem £100 millioner til den klub der vil modtage mindst, til omkring £150 millioner til den klub der modtager mest.

Det er de store kampe der sælger bedst, så ingen tvivl om at når top6 skal møde hinanden, så sælger de rettighederne til disse kampe, og vil score en større profit!

Prisen
Den handler om økonomi, og 25% af de fremtidige TV indtægter i Premier League vil tilfalde de tre rækker under i form af The Championship, League One og League Two (EFL).

Om dette så inkluderer de 8 kampe som klubberne selv kan sælge står hen i det uvisse. Men da det er her de store penge er, så kunne det ligne de ikke er med.
Samlet set, der skal der nok komme flere penge til EFL, men afstanden til Premier League bliver større, og muligheden for at rykke op bliver mindre.

For klubberne i Premier League, ja altså dem udenfor top6, der bliver det vanskeligere for dem at komme med i Champions League, da de stort set aldrig vil have en chance for at kvalificere sig til Champions League.

Top6 sidder allerede på tronen, og siden 2009/10 sæsonen er det blot lykkedes 4 hold at kile sig ind i top 6. Eller hvad der svarer til at top6, har siddet på 90% af alle placeringerne i top6

2011/12 Newcastle (5)
2012/13 Everton (6)
2013/14 Everton (5)
2015/16 Leicester (1) og Southampton (6)
2019/30 Leicester (5)

Ud over de 25% af TV indtægterne der bliver delt, så vil der her og nu blive giver £250 millioner til de nødlidende klubber, specielt i League One og League Two er de udfordret økonomisk, da de ikke som i The Championship har rige ejere på samme måde.

Godt eller skidt?
Tja, det kommer an på, hvem du spørger.

En fodboldromantiker vil nok fnyse og mene, spillets sjæl er solgt.

Top6 fans vil nok være delt - de kan se fordele og ulemper

Top6 ejerne, ja de vil se det som en beskyttelse af deres forretning

En ting er sikkert, money rules, og går forslaget igennem, hvor top-6 i princippet kan bestemme over Premier League fremover, så bliver det et Premier League, der på sigt kunne blive som de amerikanske ligaer i NBA, NFL og NHL.

Men hov, har du set hvor ejerne fra top kommer fra?

Klubejere
Manchester United: USA
Manchester City: Abu Dhabi
Arsenal: USA
Liverpool: USA
Chelsea: Rusland
Tottenham: Engelsk (registreret på Bahamas)

Steen Houman er eliteidrætskonsulent og holder skarpt øje med udviklingen inden for specielt fodbold, floorball og bordtennissport.