Video : Tipsbladet
Superliga

Vigtigt vindue: Stor usikkerhed om halvt AGF-hold

Der er ingen grund til at kalde AGF's jævne forår for en krise. Men der venter vigtige beslutninger på sommermarkedet, hvis man igen i den kommende sæson skal forskrække ligaens tre rigeste klubber.

I Randers FC har de én.

I FC Nordsjælland kan man tælle to mand i form af Viktor Jensen og Martin Vantruba, og hos AGF's mandagsmodstander FC København er der tre mand, Lukas Lerager, Mathias ”Zanka” Jørgensen og eks-århusianeren Mustapha Bundu.

Men ingen kan følge med AGF's fem lejede spillere i en førsteholdstrup, der i AGF's egen opgørelse på hjemmesiden tæller 28 mand.

Oven i har Bror Blume kontraktudløb, det samme har Casper Højer til nytår, og når vi medregner lejede Kamil Grabara, backen Kevin Diks og Bubacarr Sanneh, er vi altså tæt på et halvt hold, der lige nu er stor usikkerhed om fra om fire spillerunder.

Skal AGF tilmed have lidt millioner i kassen ved at sælge en dygtig spiller som Frederik Tingager, energibundtet Jón Dagur Thorsteinsson eller den interessante Albert Grønbæk, er vi i hvert fald oppe på et halvt hold.

Trods det flotte comeback i Parken mandag aften, hvor man nær havde vendt en rædsom 1. halvleg og 0-3 ved pausen til point, har AGF haft et forår på det jævne.

Fem sejre er det blevet til i 2021: Over Lyngby, B93, SønderjyskE, FC Midtjylland og Randers FC, hvoraf de to sidstnævnte er de eneste i de to første forårsmåneder.

Skader og en slidt trup har præget AGF, og som jeg tidligere på sæsonen har lovet, da jeg gav mig til at tale og skrive om muligheden for et mesterskab til Århus meget mod klubbens egen mening, har jeg ikke her i maj tænkt mig at skyde efter nogen for, at det ikke var i nærheden af at lykkes.

FC Midtjylland, FC København og Brøndby IF har ressourcer, som århusianerne stadig kun kan drømme om, og når skaderne så dukker op og energien daler, er der ikke et voldsomt udvalg af dygtige spillere som i FC Midtjylland eller FC København.

Med det rette sæsonforløb kunne AGF stadig have spillet med om sølv, og se, hvor langt klubben er kommet siden oprykningen i 2015, der blev fulgt af flere års overlevelseskamp.

Famous last words, men denne udgave af AGF kommer ikke i nærheden af nogen nedrykningsfare. Klubben hører til i Top 4 og vil forsøge at befæste den position økonomisk i de kommende sæsoner, indtil man har et nyt stadion om tre-fire-fem år.

De svære spørgsmål
Med fire runder igen er AGF seks point efter FC København og ti efter Brøndby IF, så nu gælder det en kamp med FC Nordsjælland (tre point efter på femtepladsen) om den førnævnte fjerdeplads , der sandsynligvis giver en playoffkamp mod nummer syv eller otte i nedrykningsspillet om en kvalifikationsplads til den ny Conference League.

Mere presserende er spørgsmålene om truppen.

Skal Casper Højer sælges?

Kan Fiorentina overtales til at sælge Kevin Diks, og vil hollænderen selv det?

Samme spørgsmål gælder for Kamil Grabara, der har kontrakt i Liverpool indtil juni 2022, og kan og vil man finde en aftale med Anderlecht og Bubacarr Sanneh i håbet om, at forsvarsspilleren finder sit skyhøje topniveau fra 2017 og 2018 i AC Horsens og FC Midtjylland?

Skal Bror Blume have en ny kontrakt, og hvad sker der med Milan Jevtovic, der kun har spillet 257 minutter?

Det er næsten blasfemi blot at tænke tanken i Århus, men bliver Patrick Mortensen ved med at score efter sine utrolige 40 mål i 73 ligakampe?

Han fylder 32 år til juli.

Ligesom det er svært at blomstre i skyggen af Robert Lewandowski i FC Bayern og Karim Benzema i Real Madrid, har AGF's tre 20- til 22-årige forwards til sammen scoret otte ligamål i 58 kampe (hvilket dog ikke lyder så skidt, når man hører, de kun har spillet 1838 minutters Superliga-fodbold til sammen).

Sommerens arbejde er vigtigt og er blevet besværliggjort af det ufrivillige farvel til Peter ”PC” Christiansen og siden Hans Jørgen Haysen.

Norske Stig Inge Bjørnebye blev sportschef for tre uger siden og kommer til at støtte sig til sine medarbejdere. Direktør Jacob Nielsen har givetvis også en klar mening om, hvad tingene bør koste.

Men i sidste ende er det den nye sportschef, der skal træffe beslutningerne, og de beslutninger kommer til at sige meget om, hvorvidt 2021/22 peger mod nye forskrækkelser af de tre tophold, eller om det brede midterfelt for en stund griber ud efter Århus.