• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Generelle Troels Bager Thøgersen

Analyse: AGF og Brøndby får ekstremt svært ved at fange FCK og FCM

Foto: Jan Christensen/Getty Images

AGF og Brøndby IF er på rette strategiske spor, men der er langt op til FC København og FC Midtjylland i 2020/21-sæsonen, selvom AGF nær havde vundet sølv i juli.

Af Troels Bager Thøgersen

I går sammenlignede jeg på tipsbladet.dk FC København og FC Midtjylland med Benfica og FC Porto, og selvom der ikke nødvendigvis vil gå to årtier, uden andre vinder DM i Superligaen, sidder de to FC-klubber unægteligt på Superligaen.

For de er større, stærkere, har bredere trupper og ikke mindst langt flere ressourcer end rivalerne, så det er realisme og ikke mangel på ambitioner, der får de øvrige klubber i Superligaen til at tale om Top 6 og bronze i Brøndby IF's tilfælde.

At vi har et punkt med om at vinde DM betyder dermed ikke, at vi tror på eller forventer, at de fire følgende hold har en reel mulighed for at vinde mesterskabet, eller at man skal kræve af dem, at de spiller med.

Dertil er afstanden for stor, og at AGF var tæt på sølvet i sidste sæson betyder ikke, de dermed også kommer det i denne sæson.

KLIK HER OG LÆS GENNEMGANGEN AF FCM OG FCK

--- 

AGF

Sæsonen forude
Århusianerne er ved at være sluppet særdeles godt fra en sommer, hvor Mustapha Bundu, Jakob Ankersen og Mustafa Amini stoppede i klubben.

De nye kantspillere Milan Jevtovic og Søren Tengstedt gjorde en god figur i deres første optræden mod Honka i Europa League, og fredag 4. september var "Musti" så pludselig ikke stoppet i AGF alligevel men fik en kontrakt året ud, efter et skifte til Tyrkiet var smuldret på dramatisk vis.

Århusianerne er ikke færdige med at handle ind, og når man sandsynligvis er færdig med Europa League efter 3. runde, hvor man møde stærke PSV Eindhoven på hjemmebane i tilfælde af at have slået NK Mura eller estiske Nõmme Kalju ude i 2. runde, kan århusianerne bruge kræfter i ligaen.

Det mest spændende bliver muligvis, hvordan modstanderne reagerer på AGF i denne sæson, og hvad AGF så har af modsvar, for bronzen i 2019/20 kom i hus med kontraspil i høj klasse og mindst boldbesiddelse i alle i ligaen ud over Hobro.

Løser AGF den udfordring, det er at have bolden mere i tilfælde af mere forsigtige modstandere, og her kunne der sagtens ligge en stor rolle til den spændende sydafrikanske midtbanespiller Gift Links, peger pilen mod toppen igen i denne sæson.

Hvad skal der til for at vinde DM?
Det kan vi med noget nær statsgaranti siger, at AGF ikke gør, for det vil kræve et kollaps af FC Midtjylland og FC København på samme tid.

Udfordringen er nærmere at holde Brøndby, AaB, FC Nordsjælland og OB bag sig, og afstanden til de hold er rent sportsligt mindre, end den sandsynligvis er op til de to hovedrige storklubber.

AGF's egen målsætning er at havne i Top 6, og det giver rimelig mening med det tætte felt, man er del af.

Det kan gå galt
At man denne gang ikke formår at erstatte skadede profiler lige så flot fra bænken.

At modstanderne stiller sig ned i eget felt, og AGF ikke kan løse den udfordring, det er at overspille et meget kompakt forsvar.

At man igen får en dårlig start. Det gjorde man i juli og august 2019, men denne gang er der kun i alt 22 grundspilskampe at redde den på i stedet for de 26, der var fra 2017 til 2020.

Vigtigste spiller i 2020/21
Nicolai Poulsen. Han gjorde en stor forskel i sidste sæson og er igen i denne sæson indpiskeren på et allerede fysisk stærkt AGF-mandskab.

Læs også:Sæson-spilforslag til Superligaen: Fischer, Wilczek og AGF i problemer?

Superligaen 2019/20 i tal
Slutplacering: 3
Mål: 58 (Delt-3)
Mål imod: 41 (2)
Boldbesiddelse: 45,9% (13)
Afleveringspræcision: 69,8% (14)
Antal afslutninger i alt: 526 (2)
Heraf inden for rammen: 180 (2)
Hovedstød inden for rammen: 33 (Delt-3)
Afslutninger på træværket: 11 (3)

BRØNDBY IF

Sæsonen forude
Brøndby IF skærer fortsat ned på udgifterne og kunne sagtens tænke at have sparet yderligere, når boet gøres op efter lukningen af transfervinduet 5. oktober.

Målsætningen hedder Top 3, men det bliver i hård kamp med AGF og måske også én eller to andre klubber, der i modsætning til Brøndby ikke skal spare.

I anden halvsæson i 2019/20 blev gennemsnitsalderen skruet gevaldigt ned efter salgene af Dominik Kaiser og Kamil Wilczek (og Hany Mukhtar, der i fodboldterminologi altså ikke var ung, da han et par måneder før sin 25-års fødselsdag skiftede til Nashville), og operationen bliver at spille med flere af de 18- til 22-årige, man selv har uddannet eller fundet tidligt som Anis Ben Slimane, og samtidig spille med om tredjepladsen.

Hvad skal der til for at vinde DM?
Det har Brøndby IF næppe en chance for, med mindre FC København og FC Midtjylland kollapser og dykker fra det, der ligner deres stærkeste position i årevis.

Til gengæld kan Brøndby godt tage tredjepladsen, hvis ingen andre stikker snuden frem a la SønderjyskE i 2016, Lyngby i 2017 og AGF i 2020. Det forudsætter, at et par af offensivspillerne begynder at finde målet, for et tilsvarende snit som de 19 mål i 16 ligakampe i 2020 efter salgene af de tre store profiler i januar rækker næppe til bronzen.

Det kan gå galt
At Brøndby ikke finder spilleren eller det koncept, der i hvert fald løfter holdet til 1,5 mål per kamp.

At Andreas Maxsø bliver solgt uden at en køreklar erstatning bliver hentet med det samme.

At en økonomisk trykket situation også påvirker holdet og klubben, som sæsonen skrider frem.

At presset bliver for stort, hvis Brøndby kommer skidt i gang og ikke er i nærheden af at indfri den erklærede Top 3-målsætning.

Vigtigste spiller i 2020/21
Andreas Maxsø. Det er ganske enkelt ubegribeligt, at han var gratis tilgængelig i Uerdingen, så fremragende han er. Det er ikke sikkert, at han kommer på landsholdet, men han er stensikker All-star for Brøndby med sit overblik, sikre forsvarsspil og fine evner i boldbesiddelse.

Superligaen 2019/20 i tal
Slutplacering: 4
Mål: 56 (5)
Mål imod: 42 (Delt-3)
Boldbesiddelse: 55,6% (2)
Afleveringspræcision: 79,7% (4)
Antal afslutninger i alt: 412 (8)
Heraf inden for rammen: 152 (7)
Hovedstød inden for rammen: 25 (8)
Afslutninger på træværket: 7 (Delt-6)

AAB

Sæsonen forude
Det er dybt interessant, hvad sportschef Inge André Olsen har gang i.

Den norske chef har efterhånden hentet en håndfuld spillere til, og de kommer fra udlandet og skal ind og rokke ved den sikre status som foretrukne, AaB's egenudviklede spillere har haft i snart et helt årti.

Selvfølgelig vil AaB stadig selv uddanne en stor del af førsteholdstruppen, men det bliver voldsomt interessant at følge forandringerne i Aalborg, og om det kommer til at give gevinst i form af bedre resultater og et AaB tættere på Top 4, hvilket er bestyrelsens og ledelsens erklærede mål.

Er AaB det hold, der sluttede sæsonen flot af, eller det som skuffede dybt i pokalfinalen?

Målet er selvfølgelig det første og at få en stor sæson ud af Lucas Andersen, der er en af Superligaens bedste spillere, når han fysisk er på toppen.

Læs også:Sommerpause i Superligaen: Sådan gør din klub

Hvad skal der til for at vinde DM?
Det kommer ikke til at ske uden et gigantisk kollaps i København, Herning og Århus koblet med en magisk sæson af Lucas Andersen, at Tim Prica er endnu bedre end sin far Rade, og at resten af AaB-truppen spiller 50 procent over evne.

For AaB er bronze og en fjerdeplads ikke umulig, men man kan også risikere at dykke, hvis Andersen falder ud eller bliver solgt, og de nye spillere ikke gør nogen større forskel.

Det kan gå galt
Lucas Andersen bliver skadet. Lucas Andersen bliver solgt.

Inge André Olsens forsøg på at skabe nyt liv i klubben bliver ikke vel modtaget og tynger AaB ned og ud af Top 6.

Forskellen mellem nummer tre til ni i Superligaen er meget lille - alle ud over FCM og FCK kan glide ud af Top 6, især i løbet af kun 22 grundspilskampe.

Vigtigste spiller i 2020/21
Lucas Andersen. Holdet klarede sig fint uden ham i sæsonafslutningen, men det er altså en misforståelse at tro, at man dermed bare kan gøre videre uden ham. Er på dagen Superligaens bedste offensive spiller.

Superligaen 2019/20 i tal
Slutplacering: 5
Mål: 54 (6)
Mål imod: 44 (5)
Boldbesiddelse: 51,8% (5)
Afleveringspræcision: 77,4% (7)
Antal afslutninger i alt: 462 (4)
Heraf inden for rammen: 177 (3)
Hovedstød inden for rammen: 23 (10)
Afslutninger på træværket: 5 (10)

FC NORDSJÆLLAND

Sæsonen forude
FC Nordsjælland skal erstatte Mohammed Kudus og Mikkel Damsgaard fra egne rækker, og samtidig fortsætte udviklingen af holdet og holde sig i Top 6.

Det er ikke så lidt i en Superliga, der bliver særdeles jævnbyrdig med kun 22 runders grundspil.

FC Nordsjælland har på flotteste vis kvalificeret sig hvert af de fire foregående slutspil, men det betyder ikke, man dermed automatisk gør det igen. Før klubben virkelig rammer nogle superspillere på de få indkøb, er der ikke meget mere i holdet end at komme i Top 6 - derfra har man det ofte svært i medaljeslutspillet.

Hvad skal der til for at vinde DM?
Et mirakel, hvor den nye generation af offensivspillere blæser derudaf fra første spillerunde og får os til at glemme, hvem Mohammed Kudus og Mikkel Damsgaard er. Samtidig skal forsvaret finde sammen og pludselig blive til en superenhed som i 2011/12. Og, undskyld os drenge, det var der altså ingen tegn på i sidste sæson, selvom det er et hårdt liv at være forsvarsspiller i Superligaens vel nok mest chancetagende, offensive klub. Det kommer ikke til at ske.

Men man skal ikke tro, at det ikke kan blive en god sæson, for i Atanga, Sulemana, Diomande, Chukwuani og en glemt men stadig potentielt helt fantastisk Jonathan Amon har FC Nordsjælland rigeligt med brikker til at bygge en offensiv i Superliga-topklasse. At det kan nås allerede i 2020/21 er dog langt fra sikkert.

Det kan gå galt
Det korte grundspil og udskiftningerne er en risiko for FC Nordsjælland, det siger man også internt i klubben, selvom det er gået både godt og flot de seneste fire år, hvor der var 14 hold i Superligaen.

På en dårlig dag kan FCN-defensiven lukke ethvert hold ind i en kamp.

Det er et slid, hver gang FC Nordsjælland sælger en spiller og erstatter ham med en ny, ukendt ungsenior. Der er ingen statsgaranti for, at det lykkes denne gang, selvom det har gjort det de seneste år.

Vigtigste spiller i 2020/21
Mikkel Rygaard. De unge navne er måske mere spændende, men han bliver i den grad iscenesætteren på FC Nordsjællands midtbane. Dejlig boldspiller med et blik for holdkammeraterne.

Superligaen 2019/20 i tal
Slutplacering: 6
Mål: 59 (2)
Mål imod: 54 (Delt-10)
Boldbesiddelse: 55,5% (3)
Afleveringspræcision: 83,5% (1)
Antal afslutninger i alt: 491 (3)
Heraf inden for rammen: 186 (1)
Hovedstød inden for rammen: 16 (11)
Afslutninger på træværket: 6 (Delt-8)

Læs også:Analyse: FCK og FCM er Danmarks Benfica og FC Porto

Læs også:Superligaen står for døren: Her er fem talenter, der kan få et gennembrud

Læs også:TV-stationer får milliard-rabat af UEFA

-----
Se alt det bedste fodbold fra de største ligaer med YouTV - Intro-tilbud

Superliga

Mere Superliga

Fokus