Video : Tipsbladet
Generelle

Analyse: Derfor er Eriksens Inter på auktion

Elendig økonomi og nye vinde fra kommunistpartiets top i Beijing forklarer, hvorfor Inters ejer Zhang Jindong muligvis skal af med Serie A-topklubben så hurtigt som muligt trods førstepladsen i Serie A.

Analysen er fra Tipsbladet fredag - du køber Tipsbladet sammen med Ekstra Bladet, og du kan også få det leveret til døren. Læs mere om hvordan her.

"Det kom som et chok, da hun forlod mig" sang Danseorkesteret for 35 år siden, og den følelse må spillere og trænere i Jiangsu FC kunne genkende i dag.

For fem år siden betalte klubben 375 millioner kroner for Alex Teixeira fra Sjakhtar Donetsk og snød dermed blandt andre Liverpool for den brasilianske landsholdsspiller, men her 28. februar var det slut.

Ikke bare for Alex Teixeira, der har været fri af sin kontrakt i klubben siden nytår, men for hele klubben, der simpelthen blev lukket med dags varsel.

Det er ellers ikke fordi, klubben har klaret sig skidt: Man er forsvarende mester og skulle have spillet i Asiens Champions League fra april, men i stedet valgte klubejer Zhang Jindong at dreje nøglen om.

Det er en stor klub, der hermed lukker, og rygterne om problemer havde svirret længe i Kina.

Jiangsu FC's grumme skæbne puster yderligere til tvivlen om Serie A's tophold Inter, for Milano-klubben er ligesom det nu skrinlagte mesterhold i Kina ejet af Zhang Jindong.

Han er stifter og storaktionær i Suning, der er en af Kinas største butikker for forbrugsvarer, både online og i fysiske butikker spredt ud over verdens mest folkerige land.

Allerede før coronaepidemien var Suning klemt efter års voldsom ekspansion både i og udenfor Kina, og 2020 var en katastrofe for Suning, der tabte 3,7 milliarder kroner.

Zhang Jindong sagde for nylig, at alt andet end de absolutte kerneforretninger nu skal sorteres fra eller nedprioriteres, og det har yderligere pustet til rygterne om et snarligt salg af Inter.

Oven i Sunings økonomiske problemer, der er så slemme, at der lige nu arbejdes på salg af nye aktier til et statskontrolleret investeringsselskab, har signalet i efterhånden et par år fra den kinesiske regering været, at kinesiske oligarker skal droppe deres prestigekøb af europæiske storklubber og i stedet bruge al energien derhjemme.

Det London-baserede investeringsselskab BC Partners har i et stykke tid været favorit til at købe sig ind i Inter, gerne ved at opkøbe aktiemajoriteten, og i denne uge kunne italienske medier fortælle, at et andet investeringsselskab, Fortress, har meldt sig på banen.

Fortress-navnet vil nogle måske kunne genkende fra en flirt i slutningen af 2018 med et køb af FC København, som man ville løfte ud af Parken Sport & Entertainment sammen med selve stadion. Fortress' grundlægger Wes Edens ejer en del af Aston Villa, og Fortress blev kort tid før interessen for FC København opkøbt af det japansk baserede investeringsselskab Softbank, der har Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater som to af de helt store kunder.

Fortress skal have tilbudt Suning både aktiekøb og lån, så Suning kan blive siddende som hovedaktionær i klubben.

Også Saudi-Arabiens statslige investeringsfond PIF, der sidste år forgæves forsøgte at få lov af Premier League til at købe Newcastle, skal være på banen med et tilbud om at købe Suning ud af Inter.

Det britiske medie Daily Mail fortalte onsdag, at Inter ifølge mediets kilder ikke havde betalt det seneste afdrag på Romelu Lukaku til Manchester United.

Inter købte Christian Eriksen af Tottenham for omtrent 150 millioner kroner i januar 2020, og klubben brugte over 500 millioner kroner på spillerkøb sidste sommer.

Til gengæld var der ingen nye folk til truppen i januar, og meget tyder altså på, at Zhang Jindong nu er på vej ud af klubben, mens endnu en europæisk topklub tegner til at blive overtaget af investorer fra den skarpe ende af de internationale finansmarkeder.

Suning betalte omkring to milliarder kroner for Inter i 2016.