• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Generelle Troels Bager Thøgersen

Analyse: Messi er bedst, men "Lewa" fortjente BDO

Foto: Getty Images

Lionel Messi er for mig den bedste fodboldspiller nogensinde, men trods Argentinas sejr i Copa América i juli burde Robert Lewandowski have vundet årets Ballon d'Or.

Af Troels Bager Thøgersen

Robert Lewandowski smilede pænt og fejrede efterfølgende på sociale medier sin sejr i den nyoprettede kåring som årets angriber.

Men i sit stille sind må den polske Bayern München-angriber ligesom millioner af sine landsmænd og andre fodboldinteresserede tænke, hvad der ellers skal til for at vinde en Ballon d'Or.

FC Bayern røg overraskende tidligt og skuffende ud af Champions League i foråret over to kampe mod Paris Saint-Germain, hvor den tyske storklub ellers lignede en turneringsfavorit sammen med Josep Guardiolas Manchester City, og Polen skuffede ved EM, hvor end ikke Robert Lewandowski kunne løfte et yderst middelmådigt landshold væk fra en sidsteplads i gruppespillet.

Men stadigvæk.

Lewandowski havde scoret og scoret og scoret, i modsætning til Lionel Messi og Cristiano Ronaldo er han i en alder af 33 stadig cheftrænerens og holdkammeraternes drøm med et enormt løbepensum og en uselvisk tilgang til det at være del af et hold og en fodboldklub.

Efter overrækkelsen af sit syvende trofæ sagde Lionel Messi oppe på scenen, at Robert Lewandowski burde have vundet Ballon d'Or i 2020, og at rivalen fortjente at blive hædret for at have været verdens bedste spiller i et år, hvor France Football på mystisk vis besluttede sig for at aflyse kåringen med henvisning til coronavirussens hærgen i fodboldverdenen, selvom det kun var franskmændene selv og naboerne i Belgien og Holland, der aflyste sæsonafslutningerne.

Kriterier og eksponering
For at forstå, hvordan Lionel Messi vandt sin syvende Ballon d'Or trods et jævnt efterår, er det værd at tage et kig på de kriterier, der ligger til grund for afstemningen.

Det første kriterium om de individuelle og kollektive præstationer i kalenderåret giver fin mening og svarer meget godt til den måde, man normalt foretager kåring i sport og såmænd også i andre sammenhænge i kulturen og samfundet.

Punkt to omkring en spillers individuelle kvalitet giver også relativt megen mening – uden det punkt ville individuelt fantastiske spillere fra mindre fodboldlande som Erling Haaland og Mohamed Salah ikke have nogen som helst chance, fordi deres klub- eller landshold ikke har ret store chancer for at vinde de største turneringer. Det var også med henvisning til dette punkt og ordet 'sportsmanship', der kom til ved seneste afstemning i 2019, at jeg gav Simon Kjær et enkelt point for det helt ekstraordinære lederskab og sportsmanship, han og Danmarks landshold viste i forbindelse med Christian Eriksens hjertestop i Parken.

Men punkt tre er der, det bliver interessant.

Her bliver jurymedlemmerne bedt om at tage hele spillerens karriere i betragtning.

Taget for pålydende betyder dette punkt, at det er meget svært at komme uden om Lionel Messi, som jo allerede før dette års afstemning var den spiller i historien med flest Ballon d'Or-titler, og også Cristiano Ronaldo (fem kåringer) og et par af de andre spillere kan være svære at se bort fra, hvis et jurymedlem lægger stort vægt på punkt tre.

Det er naturligvis umuligt at vide, hvad jurymedlemmerne har tænkt, med mindre man spørger et stort antal af dem, men betoningen af en spillers karriere, Lionel Messis længe ventede trofæ med Argentina i sommer (Copa América-trofæet vundet i Brasilien) og den ekstreme opmærksomhed, der naturligvis er omkring Messi efter skiftet til Paris Saint-Germain, kan meget vel have tippet afstemningen til argentinerens fordel.

For det var tæt.

613 point til Messi og 580 til Lewandowski – det betyder, at vi blot skulle skifte tre jurymedlemmer, der gav Messi toppoint og ingen til Lewandowski, til det modsatte, så havde Lewandowski vundet.

Det er ikke lige så vildt som i 2019, hvor det blot var én person, der skulle have stemt anderledes, eksempelvis mig, for at Virgil van Dijk havde vundet Ballon d'Or foran Lionel Messi i stedet for omvendt, men det vidner om, at det er meget små forskelle, der nu har fået argentineren op på syv kåringer.

Selvfølgelig skulle 'Lewa' have vundet
For mig er sagen klar.

Ligesom Wesley Sneijder burde have vundet i 2010 i stedet for at blive nummer fire med Lionel Messi på førstepladsen, og ligesom Franck Ribéry burde have vundet i 2013 i stedet for Cristiano Ronaldo, skulle Robert Lewandowski have vundet Ballon d'Or her i 2021.

Sidste år var Lewandowski soleklart den bedste i verden, præcis som Lionel Messi mandag sagde under kåringen i Paris, og det virker ærlig talt mystisk, at France Football aflyste. Man fik den tanke, at det var på grund af Ligue 1's nedlukning, hvilket i sig selv ikke giver mening, da det med Paris Saint-Germains finalenederlag i Champions League nok alligevel ikke var de franske spillere eller hovedstadsklubbens stjerner, der ville blive stemt på.

Men ud over at være verdens bedste i 2020, hvor FC Bayern vandt Champions League, var Robert Lewandowski det også i 2021.

Han har scoret efter behag og været i sin vel nok bedste udgave nogensinde, og selvom Lionel Messi vandt Copa América, har han været et godt stykke fra sit bedste spil.

Messi bar FC Barcelona i sidste sæson, men han gjorde det også i nød, hvilket kom til udtryk i flere soloaktioner og afslutninger, simpelthen fordi holdet havde så meget sværere ved at skabe chancer end tidligere.

Efteråret har været plaget af skader, samarbejdet med de nye holdkammerater i Paris Saint-Germain skal der stadig arbejdes med.

Og at Messi og Argentina vandt den fjerde Copa América afviklet på seks år, en hyppighed der især skyldes sydamerikansk fodbolds gigantiske økonomiske og politiske krise, er bare ikke nok til at gøre ham til Ballon d'Or-vinder, selvom det var en enorm forbandelse, der blev løftet.

For mig at se må kåringen hænge sammen med, at for mange jurymedlemmer lægger på stor vægt på kriteriet med at se på hele spillerens karriere, hvilket for mig betyder, at man nærmest kun kan stemme på Lionel Messi.

Det er en god historie, at Lionel Messi vinder sit syvende trofæ, og hvis nogen skulle have så mange, er det ham.

Men den franske arrangør burde i det mindste overveje en gentænkning af kriterierne eller en lidt mere udførlig forklaring på, hvordan der skal stemmes, hvis man da ellers er interesseret i lidt mere variation og nuance i den mest prestigefyldte individuelle fodboldkåring i verden.