• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
EM Troels Bager Thøgersen

At både Mourinho og Guardiola så lyset siger alt

Foto: Getty Images

Pierre-Emile Højbjerg har gang i et strålende EM, og slutrunden understreger, at midtbanespilleren hører til i den absolutte elite på sin plads.

Af Troels Bager Thøgersen

Det er en liste med habile navne.

Paul Pogba, Antoine Griezmann, Lorenzo Insigne og Memphis Depay er i Top 10, og havde Kevin De Bruyne ikke kun spillet omtrent halvdelen af minutterne ved EM, kunne han meget vel ligge nummer et før kvartfinalerne i stedet for nummer 12.

Men nummer ét, det er Pierre-Emile Højbjerg.

19 aktioner har den danske midtbanespiller, der har ført til en afslutning, og det er flest af alle spillere ved EM.

Det er ikke dårligt liggende på den centrale midtbane, og selvom andre spillere med udgangspunkt på den offensive midtbane og i angrebet har skabt større chancer end danskeren, fortæller tallene en historie om en velfungerende dansk midtbane ved EM og en spiller, der sammen med holdkammeraterne har udført et flot stykke arbejde, efter de mistede Christian Eriksen i dennes grufulde kollaps i første kamp mod Finland.

Kilde: FBRef.com (som får statistik af Statsbomb)

Guardiolas lys
Historien går, at Josep Guardiola var meget ked af, at hans danske midtbanespiller valgte at tage til Augsburg i stedet for at tage kampen op i det Bayern München, hvor spanieren hurtigt havde set et lys i teenageren, der var skiftet til den tyske storklub uden udsigt til spilletid på førsteholdet på Vestegnen.

- I dag spiller Højbjerg meget godt, og Guardiola kan se noget af sig selv i den unge dansker. Han kan lide den måde, han placerer sin krop, når han får bolden og derefter finter den ene vej, mens hans faktisk har til hensigt at bevæge sig i den modsatte retning. Han er overbevist om, at han har fundet en usleben diamant. Hans job bliver at polere spilleren over det næste tre år (Længden på hans nuværende kontrakt med Bayern, skrev journalist Martí Perarnau i bogen Pep Confidential om Højbjerg i 2015.

Da Højbjerg sidste år havde skiftet til superagenten Pini Zahavi og blev rygtet til flere andre storklubber end Tottenham Hotspur, var Josep Guardiolas Manchester City et af de navne, der dukkede op, og som Højbjerg har spillet i dele af den forgangne sæson og ved EM kunne man godt have set danskeren for sig i en rolle med de andre store navne på City-midtbanen, hvor det i stedet blev Rodri fra Atlético Madrid, man hentede ind som langsigtet afløser for Fernandinho.

Mourinhos mand
Højbjerg endte som bekendt i stedet i Tottenham hos José Mourinho, og hvor Mourinhos evige rival i Højbjerg så muligheden for at skabe en ny Sergio Busquets som dybtliggende quarterback i pasningsspillet, pustede Mourinho yderligere til arbejdsraseriet og den defensive oprydning.

Kønt var Tottenhams spil ikke, Mourinho mistede jobbet i april, men med 82 vundne nærkampe i sæsonen var Pierre-Emile Højbjerg ikke bare blandt de mest aktive opryddere på den centrale midtbane i Premier League – han var med afstand den spiller i hele rækken, der vandt flest dueller.

Hvis er Pierre-Emile Højbjerg så nu?

Svaret må være, at han er helt sin egen og en af dem, der også i udlandet vil blive husket fra denne slutrunde.

Højbjerg er oprydder sammen med Thomas Delaney, kombinationsspiller med Mikkel Damsgaard og de fremadstormende backs med Joakim Mæhle som godstog i venstre og enten Daniel Wass eller Jens Stryger Larsen i højre.

Han er en skudtrussel, støtte til midterforsvaret og så også den, der flere gange i Parken og i Amsterdam viftede med armene ud til publikum for at få endnu mere kog i gryden.

Mod Tjekkiet kommer Pierre-Emile Højbjerg igen i ilden mod en meget løbestærk og disciplineret midtbane i form af West Hams Tomas Soucek, Tomas Holes fra Slavia Prag og Vladimir Darida fra Hertha Berlin, tre mand der i den grad har lært at tage fra i tjekkisk klubfodbolds Red Bull-lignende fodboldskole, hvor man løber som få andre i Europa.

Det bliver et slid for den danske midtbane og for Højbjerg i Bakus varme, Højbjerg der spillede samtlige minutter i Premier League for Tottenham og har gjort det samme for Danmark ved EM.

Men det bliver ikke på den 25-årige slider, kreatør og inspirationskilde, landsholdet falder i Baku, og med en semifinale på Wembley på højkant, mod England, hvis de ellers lever op til favoritværdigheden mod Ukraine, kunne det her blive den største uge i en allerede flot fodboldkarriere.

-----
Få 100 stærke spilforslag fra oddsavisen.dk for 29,- kr/md - brug koden Tip2020