• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Generelle Troels Bager Thøgersen

Blog: God bedring til familien Friis - hvad gør AaB nu?

Foto: Lars Rønbøg/Getty Images

Efter Jacob Friis har sagt stop af personlige årsager, virker det sandsynligt, at AaB-ledelsen kigger uden for klubben - og måske landet - efter en ny cheftræner, hvis vikaren ikke får jobbet.

Af Troels Bager Thøgersen

Som forælder er noget af det mest ubehagelige i livet at have et alvorligt sygt barn, og i dag meddelte AaB og klubbens cheftræner Jacob Friis, at den 43-årige fodboldtræner og far siger stop i førstnævnte rolle for at dedikere sig til familien og den fireårige datter, der har haft leukæmi.

Det har givetvis været et hårdt valg, som Jacob Friis også selv giver udtryk for, ligesom det må have været svært at vende tilbage fra orlov til et trænerjob, der ofte ligger på 60+ timer om ugen.

- Hun har brug for mig, og jeg har brug for hende. Vi i familien har brug for hinanden, og vi skal igennem dette intakt. Cheftrænerjobbet er krævende og suger det meste af ens opmærksomhed, den opmærksomhed skal Luna og min familie have, siger Jacob Friis i pressemeddelelsen fra AaB.

AaB-cheftræneren møder selvsagt fuld forståelse fra alle kanter, og her på stedet krydser vi alt, der krydses kan, for at de svære tider for familien Friis går over så snart som muligt, og at der på et tidspunkt igen bliver mulighed for at se en vellidt træner et sted i dansk fodbold.

Den stærke assistenttræner
Valget af ny cheftræner er altid vigtigt, men AaB står egentlig i en fin position i betragtning af, at man er seks runder inde i sæsonen og stadig har syv ligakampe tilbage i efteråret.

I begyndelsen af august hyrede AaB den hidtidige Helsingør-cheftræner Peter Feher som assistenttræner, efter Feher havde gjort det godt i det nordsjællandske og var rykket op med et af de stærkeste 2. divisionshold i historien.

Læs også:Vejle-boss roser sommerindkøb: Vi må sige, vi har ramt plet

Feher har midlertidigt overtaget det tomme sæde efter Jacob Friis, og den 46-årige træner kan sagtens være et bud på en permanent afløser.

Før opholdet i Helsingør havde Peter Feher i en lang årrække været træner i FC Nordsjællands succesrige ungdomsafdeling.

Med tanke på, at Inge André Olsen allerede i sit første halve år som sportschef har skiftet markant ud i spiller- og trænerstaben, kunne Feher sagtens være manden, der skal videreføre nordmandens tanker om at få frisk energi og tanker ind på både førsteholdet og koblingen til ungdomsafdelingen.

Eller en træner udefra
Bliver det ikke Feher, er mit bud, at AaB og Inge André Olsen finder en anden person udefra.

For mig at se ligger det i sportschefens plan for AaB, at man aktivt leder efter folk, der ikke har tilbragt mange år i klubben, med Feher og sommerens handler på transfermarkedet som tydelige eksempler.

AaB skal fortsat bruge mange af klubbens egne talenter, men de skal udfordres mere og møde nogle flere holdkammerater og trænere, der ikke er præcis som dem selv.

Læs også:Jacob Friis: Det er med et blødende hjerte jeg siger stop

Om det er rigtigt eller forkert set ved ingen endnu, men på mig virket det oplagt, at næste cheftræner findes uden for klubben, måske også uden for landets grænser.

Jeg kan se, at der på nettet gisnes om Ståle Solbakken blandt nogle AaB-fans, men den tør jeg godt skyde ned. Solbakken skal til en udenlandsk klub med flere penge på bankkontoen end FC København eller være norsk landstræner, hvis den rigtige mulighed for en klub ikke er der.

Nej, AaB må være mere interesseret i en træner, der har erfaring med unge spillere og da ikke mindst med at vinde og præstere over forventning.

Selvom ambitionen er Top 4 i Aalborg, især når og hvis der kommer nye investorer til, kommer man efter alt at dømme fortsat til at være tydelig underdog i kampen med FC København, FC Midtjylland, Brøndby IF og måske også AGF, hvis århusianerne fortsætter deres økonomiske acceleration.

Det er ikke nogen nem jobbeskrivelse, og når Inge André Olsen og bestyrelsens analyse lader til at være, at det totale fokus på Hornevej og Nordjylland ikke er vejen tilbage til toppen, kommer man næppe til at lægge vægt på at finde en træner, der allerede har været ansat i AaB i adskillige år.

Læs også:Trist AaB-chef om cheftrænerens stop: Er berørte af den ulykkelige situation

Læs også:Jacob Friis stopper som cheftræner i AaB

Læs også:Optakt: Vejle Boldklub - Randers FC

-----
Se alt det bedste fodbold fra de største ligaer med YouTV - Intro-tilbud

Superliga

Mere Superliga

Fokus