Video : Tipsbladet
Generelle

Analyse: Disse klubber er i spil for Eriksen

ANALYSE: Christian Eriksen fortalte i denne uge, at han vil tilbage på topplan og vil til VM med Danmark i slutningen af året. Nu venter et vigtigt valg af ny klub og vejen tilbage til et så højt sportsligt niveau som muligt efter syv måneder uden at have spillet fodbold.

I flere måneder og især i den seneste har mere og mere tydet på, at Christian Eriksen ville spille professionel fodbold igen.

Han blev set selvtræne i Odense på OB's anlæg, for nylig blev han spottet i en mindre klub i Schweiz, og den ventede afsked med Inter kom på plads en uge før jul.

Tirsdag i denne uge kom det længede ventede interview så, og det blev i DR hos stationens mangeårige fodboldkommentator Andreas Kraul, at Christian Eriksen fortalte om sin plan for at gøre comeback som professionel fodboldspiller, et comeback der skal ske på så højt plan som muligt og meget gerne munde ud i et VM med Danmark i Qatar i slutningen af året.

”De seneste tre-fire måneder har kørt med tests og træningsprogrammer med forskellige læger, både i Amsterdam og i Danmark, og alt har været godt,” siger Christian Eriksen i interviewet med DR, der kan ses online nu og på DR1 lørdag.

”Vi har et traume sammen fra den 12. juni, men vi har bygget det op til, at Sabrina [Eriksens forlovede] stoler på, at man træner et par timer, man er væk, men at man kommer tilbage igen,” siger Christian Eriksen til DR.

Christian Eriksens interview og historien om hans comeback har ikke overraskende fyldt meget i danske medier i de tre seneste dage og i udlandet, hvor millioner af mennesker ligesom mange danskere var dybt berørt af den 29-årige danskers hjertestop i Parken 12. juni.

Støtten er strømmet ind fra alle sider.

Landstræner Kasper Hjulmand glæder sig over comebacket og forventer, at Eriksen rammer sit gamle niveau og dermed også kommer med på landsholdet igen, tidligere holdkammerater, fans og kommentarer er glade på midtbanespillerens vegne, og at Christian Eriksen og hans familie sammen har haft muligheden for at træffe valget om et comeback er en glæde og lettelse for mange, der med god grund troede, at det var forbi sidste sommer.

Næppe Superligaen
Nu er de næste store spørgsmål, hvor Christian Eriksen vil spille, hvem der i sidste ende tilbyder ham en aftale og med hvilke betingelser og forventninger, og da ikke mindst hvordan vejen tilbage mod at spille topfodbold bliver.

Vi ved endnu ikke, hvor Christian Eriksen skal spille, men i interviewet med DR og i agenten Martin Schoots' udtalelser til BBC får vi en idé om, hvad der sandsynligt og mindre sandsynligt.

På Fyn har OB-fans og klubben forståeligt nok drømt om Christian Eriksen i den blåhvide OB-trøje, efter Eriksen trænede på OB's anlæg i Ådalen.

OB og landets mest velhavende klub FC København har virket som de to mulige destinationer, hvis Christian Eriksen og familie valgte at blive i Danmark, men efter denne uges interviews virker det usandsynligt, at Eriksen vil spille i Superligaen, i hvert fald ikke i denne omgang.

Når Christian Eriksen taler om at finde sit tidligere, og dermed meget høje, sportslige niveau, og når Martin Schoots samtidig med Eriksens DR-interview i BBC taler om Eriksens store følelser for Storbritannien og engelsk fodbold, peger pilen i meget høj grad på, at Eriksen gerne vil fortsætte karrieren i udlandet og på Premier League-niveau i en så stærk klub som muligt.

Der er sjældent mere end tre pladser til Superliga-spillere i slutrunde-trupper, og de går ofte til unge spillere på vej mod udlandet eller reservekeepere, og andet lige er det lettere at ramme det høje niveau i udlandet, hvilket heller ikke taler for et skifte til OB eller FC København, selvom det heller ikke udelukker de danske klubber.

Den helt rette destination
Den absolutte top i Premier League som de to Manchester-klubber og mesterskabskandidaterne Liverpool og Chelsea virker heller ikke oplagte for en Christian Eriksen, der efter syv måneder uden fodbold behøver et stykke tid, og her taler vi sandsynligvis flere måneder, til at spille sig tilbage i form med holdtræning, indhop i mindre kampe og først derefter fast spilletid, hvis alt går som planlagt.

På det europæiske fastland er FC Barcelona, Ajax og AS Monaco blevet nævnt som muligheder, og det virker i teorien også som gangbare løsninger, hvor der vil være mulighed for at spille sig i gang, mens det med fast spilletid nok først er muligt i slutningen af sæsonen og efter sommerferien.

Der er god grund til at nævne eksklubben Tottenham Hotspur, hvor cheftræneren ganske vist er en anden, men hvor det for alle parter vil være nemt at finde sammen, fordi så mange kender danskeren, inklusiv Eriksens træner fra Inter-tiden Antonio Conte, og man derfor kan bruge energien på at få danskeren i form og håndtere den gigantiske interesse, der uundgåeligt vil følge Christian Eriksen gennem hele 2022.

Trykkogeren i Newcastle er naturligvis blevet nævnt qua de mange penge, den nye ejer Saudi-Arabien har skudt ind, men virker på undertegnede ikke videre sandsynligt med en nedrykningskamp og et allerede enormt fokus på grund af førnævnte nye ejer.

Og så er der hele spørgsmålet om, hvilket niveau, Christian Eriksen kan finde tilbage til, hvordan han håndterer den enorme opmærksomhed og ikke mindst den indre udfordring, det bliver igen at være i holdtræning, kamp og det pres, det er at være professionel fodboldspiller, som vi roligt kan gange med en faktor med tanke på al den opmærksomhed, der vil følge ham i 2022.

I Eriksens interview med DR og i interviews med eksperter, som blandt andre Tipsbladet har lavet, lyder det til, at der fysiologisk ikke er nogen forhindringer for Christian Eriksen i at spille topfodbold igen.

Men der vil blive holdt grundigt øje med danskerens helbred, og vi får nok først vished om, hvor tæt Eriksen kommer på sit gamle topniveau i næste sæson.

Nu skal Eriksen og hans agent finde den rigtige klub, hvor der er den rette kombination af mulighed for spilletid, et tilpas højt niveau og ikke mindst et apparat og nogle folk, der kan håndtere den helt vilde interesse, der vil følge den alt andet end opmærksomhedssøgende dansker i lang tid fremover.

Fortsættelse følger, hvilket er helt fantastisk at tænke på efter sidste sommer, hvor mange en overgang troede, inklusiv Christian Eriksen, at fodboldkarrieren var ovre.