Video : Tipsbladet
Superliga

Derfor kigger udlandet på BIF, FCK og Superligaen

Brøndbys fans vender sig mod udenlandske klubejere, mens rygter om et salg flyver rundt. Tipsbladets chefredaktør forklarer, hvorfor udenlandske opkøbere interesserer sig for Danmark.

Danske fodboldklubber er populære i udlandet.

I løbet af det seneste år har FC Nordsjælland og Fremad Amager skiftet udenlandske ejere.

Esbjerg og Jammerbugt er blevet opkøbt, Viborg FF endte på danske hænder efter interesse fra udlandet, og der har også været interesse for andre klubber i Superligaen og 1. division, der ikke er på udenlandske hænder.

I de seneste dage har klubsamarbejde med udenlandske klubber og et salg af klubben fra Jan Bech Andersen til en eller flere udenlandske investorer været et heftigt debat i Brøndbys største fangrupper.

FC København og klubbens moderselskab har gang i en større omstrukturering, der også vil gøre det lettere at få en medinvestor i fodbolddelen, uden man også køber sig ind i Lalandia og ejendomsdriften.

Og med Rasmus Ankersen og Henrik Kraft som danske medejere af Southampton og store ambitioner om at hente nye klubber ind i folden giver det rigtig god mening at holde øje med nye klubopkøb i Danmark i 2022.

Men hvorfor er det egentlig, danske klubber er så interessante?

1: Danmark er et stabilt land
Det er lavpraktik, men det er også noget, der tiltaler udenlandske klubinvestorer med et væld af muligheder og lande at købe klubber i.

Danmark er et lille, demokratisk og rigt land med fremragende infrastruktur, gnidningsfri og ukorrupte myndigheder sammenlignet med 95 procent af resten af planeten, og så er landet småt og sikkert, så man kan komme frit og hurtigt rundt.

Det er desuden relativt nemt at komme fra udlandet og drive virksomhed, når man sammenligner med andre lande, og alt det her og Danmarks gode ry ude i verden både inden for fodbold og generelt er et stort plus.

2: Vi er tæt på store ligaer i Europa
Og her taler jeg rent fysisk.

Det tager få timer at flyve til alle vigtige storbyer i Europa, forbindelserne er udmærkede, og man skal ikke køre syv timer til nærmeste lufthavn.

Det hjælper også, at man kan tage bilen fra Tyskland, Holland, Belgien og det nordlige Frankrig, noget der virker mere uoverskueligt, hvis man forsøgte at gå ind i andre skandinaviske lande, hvor der da heller ikke er nær så mange fodboldklubber på udenlandske hænder.

3: Kulturelt er vi tæt på store ligaer i Europa
Og så er Danmark både en god destination for spillere, der skal lære Europa at kende, og et land, hvorfra springet til de større ligaer i Europa ikke virker stort, så længe vi ikke taler Rusland, Ukraine og Tyrkiet.

Der er mange kulturelle ligheder med især Storbritannien, Tyskland, Holland og Belgien, for ikke at tale om for amerikanske eller britiske investorer, der ikke føler, de er landet på månen, når de kommer til Danmark.

Kulturen er en hjælp, når udenlandske investorer skal se for sig, at et klubprojekt i Danmark bliver en succes, ikke mindst i forhold til at kunne sælge spillere videre til andre ligaer i Europa, fordi de både fodboldmæssigt og kulturelt bliver godt skolet i Danmark.

4: Vi taler engelsk
Banalt, måske, men det gør altså bare tingene lettere for udenlandske investorer, at man skal lede grundigt for at finde danskere, og da især i fodboldverdenen, man ikke kan have en meningsfyldt samtale med på engelsk.

Det er stadig ikke nogen selvfølge udenfor Skandinavien og Holland, at alle bare taler engelsk, og det tæller til danske klubbers fordel, både når udenlandske investorer skal lokkes til, og når de skal operere i landet.

5: Det er nemt at få udenlandske spillere til Danmark
Man skulle måske ikke tro det efter de seneste 20 års danske udlændingepolitik, men det er faktisk ret nemt at få udenlandske fodboldspillere fra ethvert land i verden til en professionel klub i Danmark sammenlignet med de barrierer, der er i de fleste sammenlignelige fodboldlande i Europa.

Mens det eksempelvis er en stor barriere i Holland, at udenlandske spillere skal have en løn i millionklassen i danske kroner, skal man groft sagt bare have penge til tag over hovedet og de basale nødvendigheder for at få en professionel fodboldkontrakt i Danmark, og det bruger danske klubber i stor stil.

Man må virkelig ikke underkende betydningen af dette punkt, når man skal forstå udenlandske investorers interesse i danske fodboldklubber, for kombinationen af nem adgang for alle nationaliteter, lave lønkrav for arbejdstilladelser og et avanceret, ukorrupt, lille og smidigt land er meget sjælden.

6: FCM og FCN's succes
Matthew Benham har vundet tre mesterskaber og haft sin klub i tre europæiske gruppespil siden opkøbet i 2014.

Og sammenlagt skal vi efterhånden tælle med ti cifre, altså i milliardklassen, når vi regner FC Midtjylland og FC Nordsjællands spillersalg i de seneste seks år sammen.

FC Midtjylland og FC Nordsjælland var to af de Superliga-klubber, der først blev opkøbt af udenlandske investorer, og man skal ikke tage fejl af, hvad det har betydet for historien om dansk klubfodbold som en attraktiv destination for udenlandske investeringer.

Groft sagt vil alle andre udenlandske opkøbere det, Benham og Vernon sammen med de danske ansatte i FCM og FCN har formået: At spille med unge, attraktive og veluddannede spillere, hvad end de er skolet i Ikast, Farum eller Accra, eller købt til de to klubber som helt unge.

7: Den gode Europa-placering
Superligaen ligger godt til på UEFA-ranglisten og kan meget vel igen i år formå at holde fast i Top 15, hvilket giver gode muligheder for at komme i Europa.

Randers' tur i Conference League bliver der helt sikkert bidt mærke i – at det kan lade sig gøre på det, der i Tipsbladets opgørelser er ligaens tiendestørste spillerbudget er noget, der får mundvandet til at flyde, uanset om det bliver hamrende svært at gentage den præstation eller ej.

Der er det seneste år eller to nok kommet en mere realistisk forståelse blandt potentielle og eksisterende udenlandske klubejere for, at man ikke bare stryger til til tops eller ind på de europæiske pladser, så snart man har købt en dansk klub, men drømmen lever i den grad.

Trods alle problemerne i SønderjyskE var Robert Platek altså kun 90 minutters pokalfinale fra, at hans nye danske klub havde spillet i Europa League eller Conference League i efteråret.

Europa-placeringen betyder også noget for muligheden for at sælge spillere til England – har attraktive spillere i Superliga-klubben spillet i Europa for nyligt, kan man få point nok til at kunne skifte direkte til Premier League eller Championship.

8: Talentudviklingen og salgene til udlandet
De danske klubber har de seneste år haft stort held med at sælge spillere til udlandet, ja selv i coronaåret 2021 lykkedes det minsandten at sætte salgsrekord på sommertransfermarkedet, hvor resten af Europa ellers stadig havde ondt i finanserne.

Flere danske klubber er begyndt på og kommer i løbet af i år og næste år til at spille med helt unge spillere, som FCN og FCM har haft held med i årevis, og som FC København også for alvor begyndte på i 2021.

Lidt firkantet kan man sige, at europæisk klubfodbold og især transfermarkedet er ét stort samlebånd, der producerer spillere med henblik på salg til Premier League.

Selvom de bedste danske klubber med Europa-fodbold på programmet kan sælge direkte til England, sker de fleste salg til de store ligaer på det europæiske fastland, og der tiltrækker det udenlandske investorer til dansk klubfodbold, at der er sendt relativt mange spillere til Frankrig, Tyskland, Holland, Belgien og Italien for så store beløb, at man kan lave en fornuftig forretning ud af det.

9: De danske klubber er (relativt) billige
Sidst men ikke mindst er der prisen på en dansk fodboldklub.

Man får ikke danske klubber smidt i nakken, men sammenlignet med efterhånden ekstremt dyre klubber i Belgien, eller en klub i en af Top 5-ligaerne i Europa, er det ret billigt at få fingre i en dansk klub.

Det kan ændre sig, hvis klubberne i de største provinsbyer eller københavner-storklubberne Brøndby IF og FC København for alvor kommer på markedet og tiltrækker sig seriøs interesse, for så vil prisen være større, end når køber et hold i 1. division eller et SønderjyskE, hvor der var røde tal på årsregnskabet.

Men samlet set er prisen på de danske klubber noget, der tæller som et plus, når udenlandske investorer vil ind på det europæisk fodboldmarked eller i et andet europæisk land end deres udgangspunkt som Matthew Benham og Brentford i 2014.