Video : Tipsbladet
Superliga

FCK og FCM skal frygte et Brøndby-salg

ANALYSE: Et salg af Brøndby IF til udenlandske investorer kan revolutionere Superligaen og dansk fodbold.

For 10 år siden var Brøndby på spanden.

Års satsninger på dyre udlændinge og danske spillere i landsholdsklasse havde givet medaljer, og omverdenens forventninger var som altid store.

Men spillersalg var der nærmest ingen af, og de høje omkostninger havde i katastrofalt omfang udhulet klubbens økonomi, så man igen og igen havde brug for lån og overførsler fra aktionærer, der trods deres redningsaktioner ikke havde den afgørende stemme i klubben.

Sæsonen 2012/13 var så nær endt i nedrykning - havde Horsens afsluttet mere kynisk før og efter Quincy Antipas' røde kort for Brøndby i 2. halvleg, var klubben rykket ned i 1. division sammen med Silkeborg IF.

Det virker næsten utroligt i dagens Fodbolddanmark, men i årevis var et af de helt store emner i Brøndby IF den struktur, der sikrede amatørafdelingen de afgørende stemmer i den professionelle fodboldklub, hvilket naturligt nok gjorde det mindre interessant for pengemænd som Jan Bech Andersen at smide hundredvis af millioner i klubben, når indflydelsen og råderetten ikke fulgte med.

Et af argumenterne mod at amatørerne skulle slippe magten var, at man ville åbne for oligarker som Roman Abramovitj, og hvor det argument for 10-15 år siden virkede absurd, er det i dag virkelighed.

Jan Bech Andersen fik Brøndby IF tilbage på toppen af Superligaen. Nu taler hovedaktionæren med potentielle købere fra udlandet.

Ekstra Bladet kunne for en uge siden sætte nationalitet på to af de investorgrupper, der kigger på Brøndby IF (én spansk, én amerikansk), og efter at Jan Bech Andersen har smidt et trecifret millionbeløb i hjerteklubben, er der en meget reel mulighed for, at Brøndby efter nytår er på udenlandske hænder.

Hvem der ender med at købe Brøndby IF ved jeg ikke, og meget tyder på, at Jan Bech Andersen heller ikke gør det. Det er i hvert fald det, han har sagt i interviews med blandt andre Tipsbladet her i 2022.

Det gør en verden til forskel, hvem der køber Brøndby IF, men nærmest uanset hvad vil handlen være skelsættende for dansk fodbold.

For Brøndby gør det en verden til forskel, fordi der er så stor forskel på de potentielle modeller for den sportslige og økonomiske strategi.

Skal Brøndby 'bare' have en ny fodboldglad millionær (milliardær, nærmere) som Jan Bech Andersen, der fortsætter på cirka samme kurs og vil vinde pokaler og klare sig godt for fansene og spillets skyld?

Bliver man del af et stort klubsamarbejde a la Red Bull og City Football Group, hvor de bedste spillere kan ryge videre til en klub i Premier League eller anden topliga, men hvor man også nyder godt af en ejer med store muskler?

Det kan gå fantastisk rent sportsligt, som det på mange måder er gået med Matthew Benham i FC Midtjylland og Tom Vernon som omdrejningspunkt i FC Nordsjælland.

Eller det kan ende i en nedtur på første klasse som Esbjerg og SønderjyskE, selvfølgelig uden nedrykningerne men med et hav af tårer og skandaler, som uundgåeligt vil følge Danmarks mest omtalte og på mange måder populære fodboldklub, hvis den ryger i et internationalt klubsamarbejde, der ikke fungerer.

Og de bør så sandelig følge spændte med i FC København og FC Midtjylland, for en ny ejer kan potentielt fra den ene sæson til den anden give Brøndby et budget i samme vægtklasse som de to FC-klubbers og dermed vende konkurrencesituationen i Superligaen på hovedet.

De to topklubber vil offentligt byde konkurrencen velkommen, men det må give en vis frygt og dårlig nattesøvn, at de gulblusede pludselig kommer bragende og sætter sig på mesterskaber og dermed de Champions League- og Europa League-pladser, der er så centrale for både FCK og FCM.

Største handel i dansk fodboldhistorie
Kulturelt, politisk og økonomisk vil et salg af Brøndby IF til udenlandske ejere nærmest uanset hvad være skelsættende i dansk fodbold.

Med al respekt for FC Midtjylland, FC Nordsjælland og deres omtrent to årtier lange historie med masser af succes er der kulturelt og politisk intet, der kan måle sig med Brøndby.

FC København er isoleret set en langt mere attraktiv klub for en udenlandsk ejer eller investorgruppe på grund af den flotte historik i Europa og placering på UEFA-ranglisten, men fodboldkulturelt er Brøndby IF nummer ét som institution i danskernes bevidsthed.

Hvis ikke FCM og FCN's succes på banen og som sælgende klubber allerede har gjort det, vil et salg af Brøndby IF være den endegyldige blåstempling af udenlandske investorers rolle i dansk fodbold.

Og det betyder noget politisk, ja det kan betyde alverden for dansk klubfodbold og fodbold i landet i det hele taget.

Professionel fodbold i Danmark er blevet professionaliseret og kommercialiseret i de seneste 10-15 år til noget nær ukendelighed på mange punkter.

Men der er stadig en stærk kobling til og forståelse for, at dansk fodbold er mere end 20-22 fuldtidsprofessionelle klubber, og at man gerne vil have en stærk lokal kobling i form af spillere, man selv har uddannet, også selvom man isoleret set kunne være ligeglad og bare kunne købe fem unge udlændinge til.

Rasmus Ankersen (anden fra venstre) stopper i FC Midtjylland og Brentford, og arbejder nu sammen med Southamptons serbiske hovedaktionær og danske Henrik Kraft. Planen er blandt andet at lave et klubsamarbejde med Southampton som omdrejningspunkt.

Det er faktisk meget håndgribeligt.

Strategier, regler, indsatsområder og fordelingen af milliarder fra tv-aftaler, som Superligaen indbringer, ligger næsten entydigt hos Divisionsforeningen, som består af klubberne i dansk topfodbold.

Kun FC København når i nærheden af at have samme tyngde som Brøndby IF på det danske tv-marked, og det er naivt ikke at se muligheden for mere ulige fordelingsaftaler og omfordelingsnøgler for sig, hvis den mest populære og dermed tv-attraktive klub er ejet af en udenlandsk gruppe uden dybere interesse for dansk fodbold end at vinde Superliga-kampe og komme i europæiske gruppespil.

FC København og FC Midtjylland bør frygte de sportslige konsekvenser, hvis Brøndby med en ny ejer får markant større muskler.

Men på den helt store bane kan konsekvenserne for dansk fodbold blive endnu større, så også i det perspektiv er der særdeles god grund til at følge med i, hvad der sker i Brøndby, også med det faktum i baghovedet, at FC Københavns fodboldafdeling også potentielt som minimum kan få en udenlandsk medejer inden for nogle få år.

Du kan læse mere om de forskellige typer muligheder, Brøndby har i forhold til nye ejere, i denne analyse.

Se også vores oversigt over sommerens klubskifter i Superligaen her.