Video : Tipsbladet
Superliga

FCM går shopamok: Vil bruge over 100 millioner

ANALYSE: FC Midtjylland har en mærkbart stærkere trup end for et år siden, men alligevel ligner det igen en sommer, hvor klubben køber ind for langt over 100 millioner kroner.

IKAST og HERNING (Tipsbladet): Spillere for over 200 millioner kroner, hvis vi tæller det hele med i 2023, et farvel til Gustav Isaksen for et kongebeløb betalt af Lazio, og massive udskiftninger i truppen.

Jo, der er fart på i FC Midtjylland, og så har vi endda ikke taget massiv aktivitet i den ny samarbejdsklub Mafra med eller de ændringer og udvidelser, der nok følger senere i år.

Men derfor står FCM alligevel ikke stille på indkøbsfronten til sommer.

Man kommer næppe til at udskifte lige så mange folk som for et år siden, men derfor kan det stadig blive meget hektisk.

Og det gælder især, hvis en profil eller to fra den tunge kategori bliver solgt, hvilket ikke er planen men omvendt heller ikke kan udelukkes, når vi taler om en transferklub som FC Midtjylland med fokus på køb og salg gennem 25 år.

De mulige afgange
For at forstå planerne for indkøb, skal vi forstå de mulige afgange.

Pengene er ikke et problem på nogen tænkelig måde, men andre hensyn kan alligevel betyde, at flere spillere ryger videre.

Paulinho er helt oplagt og har været det længe, og nu må det ske for den populære brasilianer, der har tjent klubben godt og skal ud selv at tjene mange penge, gerne et sted med endnu lavere skattetryk end i den danske forskerordning.

Han skal med al sandsynlighed erstattes, når målet er Europa-ligaspil.

Mere afgørende er den centrale midtbane.

Selv i en bedre verden, hvor Kristoffer Olsson ikke var blevet meget alvorligt syg, skulle FC Midtjylland igen have platin-kortet i spil til at hente forstærkninger.

Oliver Sørensen skal ikke sælges, hvis man spørger klubben, og udenlandske klubber vil næppe matche det enorme prisskilt, FCM ville smække på danskeren.

Til gengæld var Emiliano Martínez ikke forfærdelig langt fra at blive solgt i sommer eller vinter.

Det sker muligvis til sommer, og nok ikke til de tårnhøje beløb, FCM drømte om før Martínez’ trælse sæson med skader og nu manglende startplads.

Så det er oplagt, at FCM ser på seksere, nogen man også gjorde tidligere på sæsonen med mulighed for et Martínez-salg i januar, og man kommer også til minimum at hente en pasningsstærk otter med nok løb og fysik i sig til Thomasbergs spillestil.

Og det kan slet ikke udelukkes, at man skal have yderligere en central midtbanespiller, for hverken Armin Gigovic (lejet i Rostov i Rusland) eller Charles ser ud til at være faste startere en hel sæson.

Offensiven vil ændre sig
Længere fremme er det ikke planen, at Simsir, Franculino og Osorio skal videre, selv om den rette mulighed for Simsir måske kunne friste.

Nej, mere oplagt er faktisk et salg af Cho Gue-sung.

Selv med FCM’s mange penge er angriberen normalt for stort et navn til Superligaen, og vil man gerne holde døren åben for tilsvarende tunge navne, skal man nok ikke sige nej til 10-12 millioner euro til sommer, selv om angriberen reelt er for vigtig til at sælge for så - i det store billede - beskedne penge.

Sker det, køber FC Midtjylland med statsgaranti en ny angriber med 15-20 sæsonmål i sig, og måske også en attraktiv udviklingsspiller, måske en der som Ola Brynhildsen også kan spille kant, nok bare helt ung a la Darío Osorio.

Dog er det ikke mere oplagt med et salg af sydkoreaneren, end at det ser mere sandsynligt ud, han bliver en sæson til – han vil være det hele værd i den tur i Europa, der er så vigtig i FC Midtjyllands egen optik.

En back, to-tre centrale midtbanespillere og en angriber - det koster uden problem over 100 millioner kroner i transfers, og kan sagtens komme nærmere 150, som man også brugte sidste sommer.

En ny angriber i stedet for Kamara kunne sagtens komme på tale uden et Cho-salg, og man skal bestemt heller ikke se bort fra muligheden for flere udvekslinger af spillere mellem FCM og samarbejdsklubben Mafra uden for Lissabon, hvor rammerne bliver bedre takket være nye investeringer.

Skal forsvarsspilleren Ousmane Diao for eksempel tilbage til FC Midtjylland at spille? Hvis man ikke følte, man var godt rustet netop i midterforsvaret, lignede det en oplagt tanke.

Så der er ikke de helt store, helt markante salg linet op, med mindre Darío Osorio eller Franculino selvantænder i de sidste seks uger og vælter alle opkøberne fra Frankrig, England, Italien og hvor de nu ellers kommer fra på stadion i Herning ned ad stolene i de kommende storkampe mod FC København, Brøndby IF og AGF.