• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Troels Bager Thøgersen

FCMs luksusproblemer bør skræmme FCK og Brøndby

Foto: Getty Images

Corona, stilskifte, et totalt anonymt rekordkøb og mystiske pointtab. 2021 har langt fra været perfekt for FC Midtjylland, og at klubben alligevel kan slutte året så godt lover skidt for rivalernes muligheder til næste år.

Af Troels Bager Thøgersen

For et hold, der ligger nummer ét i Superligaen i vinterpausen, som torsdag kan gå videre til knockoutfasen i Europa League ved at slå en modstander uden noget at spille for, og som søndag vandt 2-0 på Brøndby Stadion i første af to pokalkvartfinaler, har FC Midtjyllands trænere og ledere haft rigeligt med problemer og udfordringer at forholde sig til i første halvdel af sæsonen.

Man skiftede træner og gik tilbage til et tremandsforsvar, som Brian Priske ellers var skiftet væk fra for at skabe det hold, der vandt klubbens tredje DM og kom i Champions League.

Så blev holdet ramt af en portion coronavirus og en langvarig karantæne, Juninho ikke helt havde afklaret hjemme i Brasilien.

PSV gav prompte FCM klø i CL-kvalifikationen, og Anders Dreyer, den mest stabile offensive spiller i klubben, blev solgt kort før transferdeadline.

Og efteråret?

Her har man tabt mærkelige point i kampe mod Ludogorets, Vejle, FC Nordsjælland og OB, og to gange i ligaen til Brøndby.

Man har spillet meget direkte med lange bolde, og mens forsvarsspillet på lange stræk har fungeret særdeles godt, og modstanderne har haft svært ved at komme til chancer, bliver de mange chancer i offensiven ofte stadig til via de individuelle aktioner, de dygtige FCM-spillere er gode for.

Undervejs har man haft en anspændt målmandsduel mellem januars dyrt aflønnede Jonas Lössl og den unge islænding Elias Olafsson, der har imponeret efter lejeophold i Aarhus Fremad og samarbejdsklubben Fredericia, og det har simret under overfladen og kunne for alvor være brudt ud i lys lue, hvis ikke den erfarne danske landsholdsmålmand havde taget pladsen tilbage i de seneste uger.

Læg dertil, at rekordkøbet Marrony, en af de absolut dyreste spillere i hele Superliga-historien, dårligt nok har været på banen og er sendt hjem på juleferie før tid for at møde sit første barn og uden at have scoret andre steder end til træning for sit nye hold.

Ok, FC København er også sluppet forholdsvis stille omkring, at den rekorddyre teenager Ísak Jóhannesson ikke just har spillet en hovedrolle i efterårssæsonen, men eksemplet Marrony viser meget godt, hvor langt under radaren, man stadig kan flyve i FC Midtjylland sammenlignet med førnævnte FCK, Brøndby IF og evigt interessante AGF.

Det er en hel del at forholde sig til, og så har vi end ikke rundet erfarne spillere som Awer Mabil og Bozhidar Kraev, der for alle parters skyld burde have været videre i sommer-transfervinduet men ikke fik de rette tilbud, eller den skuffelse, man slæbte med ind i 2021/22 efter at have smidt det, der burde have været et sikkert mesterskab i foråret.

Alligevel ligger FC Midtjylland nummer ét i Superligaen trods en elendig slutning på efteråret, hvor man fik et enkelt point til Vejle efter at have tabt til AGF og Brøndby.

Man er stort set videre til pokalsemifinalen efter søndagens 2-0-sejr i Brøndby, og på torsdag tegner det til FCM-avancement til 1/16-finalerne i Europa League i februar via en udekamp mod Ludogorets, som intet har at spille for og derfor bør kunne nedkæmpes.

Jeg ved ikke, om Marrony bliver et hit i foråret, som Bo Henriksen, Svend Graversen&Co. håber og tror, eller om det skib allerede er sejlet.

Men ved I hvad?

Det overlever FC Midtjylland sagtens, uanset om man skulle tabe nogle millioner på at sælge ham videre til sommer, og at det ikke just ville være nogen god historie.

FC Midtjylland har så mange penge stående på bankkontoen, at man bør få købt nogle spillere og smidt millioner i det massive byggeprojekt, der venter med nyt træningsanlæg og stadion, bare for at banken ikke skal stå og suge for mange renter.

Og med Anders Holch Povlsen som ny mand i ejerkredsen indtager FCM en klar førsteplads strategisk og økonomisk i konkurrencen om at have de stærkeste klubejere i dansk fodbold.

Jeg forstår udmærket, hvis konkurrenterne og deres fans synes, at det er lige vel meget bragesnak i FC Midtjyllands udmeldinger om et verdensklasseanlæg og et topmiljø for talentudvikling, hvor man hiver nogle af de største talenter til.

Men ser man på FC Midtjyllands historik, er der jo en stor chance for, at det faktisk lykkes sammen med FCM's Guldminen-projekt, hvor man henter skolebørn og deres familier til Ikast fra hele landet og også gerne vil hente fra udlandet.

Spillestilen kommer sandsynligvis til at stå mere klar i 2022, det samme gør flere af indkøbene fra 2021, og jeg tror, man kommer til at score boksen på Evander eller Paulinho på transfermarkedet til sommer ud over, at man nok skal ende med en fin sjat millioner for Jens-Lys Cajuste.

Jeg tror, FC Midtjylland slår Ludogorets på torsdag og dermed går videre, og at pointsnittet i foråret snildt kan ryge over de 2,06 point, man fik per efterårskamp i ligaen.

Og hvis nogle af problemerne fortsætter, viser 2021 for mig, at FC Midtjylland virkelig har meldt sig som fast tophold, der kan gøre sig i to turneringer, også selvom spillet og omstændighederne langt fra er ideelle. Hvorfor skulle man ikke også kunne gøre det i 2022?

Jeg kan jo tage alvorligt fejl. De sidste tre Superliga-kampe kan være begyndelsen på en nedtur, man kan smide det hele i Bulgarien på torsdag og derefter ryge i en tam Conference League-præknockoutkamp i februar, der ligger før ottendedelsfinalerne i marts.

Mere sandsynligt er det, at FCM kommer buldrende, og at FC Københavns young guns og Brøndbys comeback-helte skal hive mange point i rivaliseringen med et FC Midtjylland, der for mig at se står strategisk og økonomisk stærkere end nogensinde før.

Problemer, der kunne vælte andre klubber, er i FC Midtjylland anno 2021 reelt bare luksusproblemer, og man må misunde klubben, at den overordnet ligger i en så god position, at et fejlslået debut-efterår for det dyreste køb nogensinde og en vis usikkerhed i præstationerne efter et stort stilskifte reelt bare er noget, man kan trække på skuldrene af og forvente bliver bedre af sig selv fra januar.

-----
Få 100 stærke spilforslag fra oddsavisen.dk for 29,- kr/md - brug koden Tip2020