Video : Tipsbladet
Superliga

FCM sætter Brøndby skakmat på transfermarkedet

FC Midtjylland var i årevis Brøndby underlegen på banen og transfermarkedet, men de seneste år har mesterholdet brugt langt flere penge end Brøndby. Stor analyse af forskellene på transferarbejdet og indkøbene hos de to guldaspiranter.

Det er en dyr fornøjelse at sammensætte et Superliga-hold, i hvert fald hvis man er FC Midtjylland.

Det forsvarende mesterhold holdt sidste sommer sammen på spillerne fra startopstillingen og kvalificerede sig til Champions Leagues gruppespil, hvor man mødte Liverpool, Atalanta og Ajax.

Og selvom midtjydernes trænere og ledere glæder sig over, at der stadig er adgang til unge spillere, de selv har uddannet, er FC Midtjyllands hold på ingen måde købt på discount.

Til gengæld har søndagens modstander i Superligaens guldopgør Brøndby IF skåret en del i udgifterne i de to seneste år, efter man i 2018 nær havde vundet mesterskabet med et hold, hvor Alexander Zorniger havde fået en lang række ønskespillere købt ind fra udlandet.

Nogle få af disse spillere er stadig tilbage, men i langt højere grad end tidligere er Brøndbys bedste spillere og trup fundet relativt billigere, end man har gjort i FC Midtjylland, ligesom der er mere plads end længe set til spillere, Brøndby selv har uddannet i ungdomsafdelingen.

Brøndby IF

Idealopstilling (5-3-2)
Marvin Schwäbe (5, Hoffenheim/2018)
Andreas Bruus (0, ungdom)
Hjörtur Hermannsson (2,2, PSV Eindhoven/2016)
Andreas Maxsø (0, Uerdingen/2019)
Anthony Jung (6, RB Leipzig/2018)
Peter Bjur (0, ungdom)
Morten Frendrup (0, ungdom)
Josip Radosevic (7,5, Hajduk Split/2018)
Jesper Lindstrøm (0, ungdom)
Mikael Uhre  (3,7, SønderjyskE/2018)
Simon Hedlund (4, Union Berlin/2019)

Indskiftere
Sigurd Rosted (5,5, Gent/2020)
Kevin Mensah (1,5, Esbjerg/2017)
Lasse Vigen Christensen (11,1, Fulham/2017)
Andrija Pavlovic (0,5, Rapid Wien/2020)
Rezan Corlu (0,4 AS Roma/2019)
Tobias Børkeeiet (8, Stabæk/2019)
Anis Ben Slimane (0, AB/2019)

Startopstilling: 28,4 millioner kroner
Bænken: 27 millioner kroner

Analyse

Brøndby IF har ikke på noget tidspunkt været oppe i samme prisniveau som FC Midtjylland og FC København, når de allerbedste spillere skulle hentes til.

Hvor FC Midtjylland har betalt 15-20 millioner kroner for en række spillere og FC København har ramt både 25, 30 og 35 millioner kroner for enkelte spillere, har Brøndby ikke rundet 15 millioner kroner i transfer på nær for Daniel Agger, der kostede omtrent 30 millioner kroner fra Liverpool.

Og det nuværende Brøndby-hold er ikke i nærheden af at koste, hvad Brøndbys hold har gjort i de fleste sæsoner i de 15 seneste år.

De tre dyreste spillere i startopstillingen og Lasse Vigen Christensen på bænken er alle fra den dyre æra i tiden med Alexander Zorniger som cheftræner og Troels Bech som sportsdirektør, en tid hvor Brøndby IF trods kommunikation om det modsatte brugte millioner i transfers på særdeles mange spillere og betalte disse spillere høje lønninger, så man fuldt ud matchede og overgik forbruget i selv FC Midtjylland.

Tobias Børkeeiet og Sigurd Rosted er købt i den ny æra men er næppe nær så højt lønnede som mange af forgængerne, da planen med dem som relativt unge spillere var videresalg med fortjeneste, videresalg der måske er lidt svære at få øje på i disse måneder med de to nordmænds problemer med at komme i idealopstillingen.

Til gengæld er Brøndbys nuværende startopstilling voldsomt billig taget i betragtning, at der er tale om en seriøs guldkandidat. Fire mand, hvis ellers Andreas Bruus og Peter Bjur spiller, har kostet et stort, rundt nul i transfer, da de kommer nede fra ungdomsafdelingen.

Og da Uerdingen i Tysklands 3. Liga på helt ufattelig vis ikke kunne finde en rolle til Andreas Maxsø, var midtstopperen også transferfri ved ankomsten til Brøndby, omend han givetvis hører til blandt de mere løntunge.

At Brøndbys hold er markant billigere i transfers end FC Midtjyllands skal dog ikke føre til den konklusion, at klubbens spillerbudget er vildt billigt i Superliga-sammenhæng. Man er stadig et godt stykke foran de andre Superliga-klubber og betaler gode lønninger, som AGF, AaB, OB og FC Nordsjælland skal stå på tæer for at komme i nærheden af til enkelte stjernespillere.

Men i et historisk perspektiv er dette en særdeles billig udgave af Brøndby IF, og ikke mindst også et hold, hvor der langt om længe er potentiale for kommende spillersalg i den store millionklasse efter 15 år med stort set permanent tørke.

FC Midtjylland

Idealopstilling: 4-2-3-1
Jonas Lössl (0, Everton/2021)
Joel Andersson (9,8, Häcken/2018)
Erik Sviatchenko (12, Celtic/2018)
Alexander Scholz (11, Club Brugge/2018)
Paulinho (6, Bahia/2019)
Jens-Lys Cajuste (1,5, Örgryte/2018)
Frank Onyeka (0, FC Ebedei/2016)
Anders Dreyer (7,5, Brighton/2020)
Evander (15, Vasco Da Gama/2019)
Pione Sisto (16, Celta Vigo/2020)
Sory Kaba (22, Dijon/2019)

Indskiftere
Jesper Hansen (5, Lyngby/2018)
Dion Cools (7,5, Club Brugge/2020)
Mikael Anderson (0, ungdom)
Awer Mabil (5, Adelaide/2015)
Nicolas Madsen (0, ungdom)
Júnior Brumado (16, Bahia/2019)
Daniel Høegh (0, Heerenveen/2020)

Startopstilling: 100,8 millioner kroner
Bænken: 33,5 millioner kroner

Analyse

FC Midtjylland har fem spillere, der er dyrere end Brøndbys dyreste mand Lasse Vigen Christensen, en spiller der vel at mærke blev købt i den mest storsatsende periode i Brøndby efter Daniel Aggers stop i klubben.

Det er heller ikke mange folk i idealopstillingen og blandt de syv vigtigste reserver, der kommer fra ungdomsafdelingen eller er hentet til spotpriser.

Men man skal passe ekstremt meget på med dermed at konkludere, at FC Midtjylland er:
A: Et købehold
B: Ikke-bæredygtigt med udsigt til en snarlig økonomisk nedtur

For selvom det er store beløb, der er betalt i transfers for det dyreste FC Midtjylland-hold i historien, har der både været råd til det i de seneste tre-fire sæsoner, i dag under coronakrisen og sandsynligvis også i de kommende år.

Med til fortællingen om FC Midtjyllands forbrug på spillere hører nemlig, at FCM i den grad formår at sælge spillere.

Kun FC København har solgt for flere penge de seneste fem år, og selv den status kan komme under pres i de kommende transfervinduer, hvor FC Midtjylland-truppen er stopfyldt med salgspotentiale, mens det er mere sparsomt i FC Københavns Superliga-trup.

Så selvom Sory Kaba kostede 22 millioner kroner, Evander har været hundedyr og Júnior Brumado ikke lige foreløbig indbringer de 16 millioner kroner, han kostede i brasilianske Bahia, kan FC Midtjylland med stor sandsynlighed sælge de to førstnævnte med en pæn gevinst til sommer og Brumado det samme om et år eller to.

FC Midtjylland kommer til sommer til at sælge spillere med Frank Onyeka som den mest oplagte afgang, og med mindre coronakrisen fører til en mangeårig nedgang i priserne på transfermarkedet, ligger mesterholdet ekstremt lunt på transfermarkedet med et væld af gode kontakter ude i Europa og indtil flere succeshistorier, man kan fortælle om, hvis udenlandske klubber skal overtales til at se meningen i at betale mange penge for FCM's profiler.

Så selvom FC Midtjyllands hold er dobbelt så dyrt som Brøndbys, og FCM på ingen måde kan få økonomien til at hænge sammen alene ved at sælge billetter, sponsorater og få tv-penge i Superligaen, vil konkurrenterne være dybt naive, hvis de tror, at FC Midtjylland ikke også i de kommende år sælger rigeligt med spillere til at skrue endnu mere op for budgettet og fortsat have overskud på årsregnskabet i de fleste sæsoner.