Video : Tipsbladet
Generelle

Sisto puster liv i fodbolds ubekvemme vaccinedebat

LEDER: Hvis vi troede, at coronavirussen og vacciner mod den var et overstået kapitel, har de seneste dage vist, at det langt fra er ovre, heller ikke i fodboldens og sportens verden.

Lederen er fra Tipsbladet på fredag - du køber Tipsbladet sammen med Ekstra Bladet hver fredag.

- Der er en lille gruppe, som ikke spiller efter de spilleregler, der er, når der er en pandemi. Man bærer et ansvar for hele det danske samfund lige nu.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen lagde ikke fingre imellem, da regeringen og sundhedsmyndighederne mandag aften holdt pressemøde og fortalte om regeringens anbefaling af, at coronapasset bliver genindført efter en kraftig stigning i antallet af coronasmittede og indlagte.

- Det er ikke for at skræmme nogen, men man lever livet farligt den her vinter, hvis man er uvaccineret og voksen, sagde Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen.

Hvis vi troede, at coronavirus og debat om vacciner var et overstået kapitel, har den seneste uge vist, at vi troede fejl.

Og også i sportens og fodboldens verden buldrer vaccinedebatten afsted i takt med, at smittetallene i ikke bare Danmark men det meste af den vestlige verden stiger, præcis som i efteråret og vinteren for et år siden.

I USA tændte NFL-superstjernen Aaron Rodgers ild i en langt mere ophedet debat end den danske, da han i sidste uge fortalte, at han ikke er vaccineret mod coronavirussen.
I et kontroversielt interview fortalte Rodgers, der på det tidspunkt havde COVID-19, at han er blevet behandlet med Ivermectin.

Det er et lægemiddel der i mennesker bliver brugt til at bekæmpe indvoldsorme, lus og forskellige former for hudsygdomme, men som de amerikanske sundhedsmyndigheder advarer mod som middel mod COVID-19, og som er farligt i store mængder, ikke mindst hvis man som en del amerikanere har købt versionen af lægemidlet, der er beregnet til heste.

Rodgers fremførte en række af de argumenter, vaccinemodstandere og konspirationsteoretikere har fremført mod vaccinen, og det har vakt enorm debat i USA, hvor tilslutningen til coronavaccinerne ikke er i nærheden af samme niveau som i Danmark, og hvor misinformation og vilde teorier i den grad har grobund i et ekstremt splittet og konfliktfyldt samfund.

Der er vi heldigvis ikke i Danmark, men Pione Sisto fik onsdag sat fokus på den skepsis, der eksisterer i fodboldverdenen, da han i landsholdslejren talte med blandt andre Tipsbladet om sit forhold til coronavaccinen.

- Jeg vil helst ikke stå og snakke om vacciner. Det er en meget følsom ting at snakke om. Jeg går sindssygt meget op i helbred, og jeg tror på, at man kan passe på sig selv og gøre mange ting i forhold til at være stærk med sit immunforsvar. Det er det, jeg repræsenterer, og det er det, jeg deler ud af. Det er jeg stor fan af, sagde Pione Sisto på et spørgsmål om, hvorvidt han ville vaccineres, når hans immunitet efter en coronainfektion i august udløber.

Landsholdsspilleren, der kom med på afbud, efter Mathias Jensen måtte melde fra efter at have testet positiv for COVID-19, har offentliggjort opslag på sociale medier, der kraftigt antyder skepsis mod vacciner, og selvom vi hverken helt eller halvt når Aaron Rodgers-niveauer, illustrerer historien, at der også i fodboldverdenen er splittelse.

I Premier League, i nordamerikanske sportsligaer og i en lang række andre europæiske ligaer er der også en række mere eller mindre højtprofilerede spillere, der med forskellige begrundelser ikke har valgt at blive vaccineret.

Sportsudøvere har stort fokus på, hvad de putter i deres krop, og i nogle kredse, især i de bedst betalende ligaer i Europa og Nordamerika, lever spillerne et ekstremt isoleret og beskyttet liv, hvor alternative teorier inden for kost og ernæring trives.

Desværre gælder det også misinformation om for eksempel en kobling mellem coronavaccine og forhøjet risiko for sygdom, hjerteproblemer og endda dødsfald, myter som sundhedsmyndigheder og uafhængige eksperter enstemmigt har afkræftet som falske.

Personligt er jeg usikker på, at udskamning af en ganske betydelig minoritet i den danske befolkning er en virksom metode til at bekæmpe skepsis og deciderede myter og konspirationsteorier, uanset at jeg ikke bryder mig om, hvad det siger om verden anno 2021, at den type teorier og myter har så gode vækstbetingelser.

Jeg synes, det er fedt, at en, indrømmet, personlig favorit som Pione Sisto er tilbage på landsholdet, og selvom jeg synes, alle bør takke ja til at blive vaccineret mod COVID-19, kan jeg ikke se nogen som helst grund til, at han skal udskammes og drilles, når han, DBU og FC Midtjylland immervæk overholder gældende love og retningslinjer. Men sagen udstiller de dilemmaer, der er på andre arbejdspladser og blandt familie og venner.

Hvordan balancerer man den enkeltes personlige frihed, herunder friheden til selv at vælge noget andet end flertallet, når valget om ikke at få den vaccine øger både risikoen for at blive alvorlig syg med COVID-19 og risikoen for, at man smitter flere, end man ville have gjort med en vaccine i kroppen?

Den balance er ekstra tydelig i professionel topfodbold, hvor man skal toppræstere fysisk hver dag og er så meget sammen. Her kan et coronaudbrud nærmest ødelægge chancerne for eksempelvis at kvalificere sig til Champions League, som både FC Midtjylland og Brøndby IF oplevede i sommer, da meget svære opgaver mod PSV Eindhoven og Red Bull Salzburg blev nærmest umulige efter coronasmitte i trupperne hos sidste sæsons nummer ét og to.

Jeg tror, der sidder nogle fodboldbosser og krummer tæer, når denne debat fortsat lever her 20 måneder efter, at coronavirussen lagde fodbold og resten af verden ned. Men jeg tror ikke, fodboldverdenen slipper for disse besværlige dilemmaer i den kommende tid, selvom den er træls.

Jeg kan selvfølgelig kun anbefale det åbenlyse, som er at blive vaccineret og dermed mindske risikoen for en farlig sygdom hos sig selv og andre markant.

Og det kunne være rigtig fint, om fodboldklubber og forbund også melder tydeligt ud og får understreget, hvor man står henne i den debat, for det er ikke i nogens interesse, hvis fodbold ligesom eksempelvis NBA eller NFL også bliver katalysator for en vaccineskepsis, der måske handler om utilfredshed med alt muligt andet i det moderne samfund, men som i sidste ende kan få nogen til at fravælge en potentielt livsreddende vaccine.