Video : Tipsbladet
Superliga

Analyse: Helt fair at fyre Jonas Dal, men her er Superligaens store fejl

Jonas Dal skulle ikke have haft mere tid, men fyringen udstiller alligevel, hvor kortsigtet Superliga-klubberne er tvunget til at tænke.

Det må være surt at være Jonas Dal i disse dage.

Først blev han fyret oven på et spillermytteri dagen inden, han egentlig skulle være tiltrådt i Esbjerg.

Så fulgte flere års juridisk slagsmål med Esbjerg om kontakten.

Og nu, 107 dage efter sin ansættelse og sit comeback til Superligaen, er han fyret fra AC Horsens.

Det er egentlig ikke en urimelig fyring.

I de første 11 runder har Horsens i momenter vist fornuftigt spil med bolden, men det har udmøntet sig i for få store chancer og været tynget af ringe effektivitet foran mål.

Mens det offensive indtil videre har været til nedrykning, har det defensive arbejde og sammenhængskraften, ikke mindst på dødbolde, også meget af tiden været på divisionsniveau, hvilket har sendt Horsens på tilsyneladende sikker nedrykningskurs en tredjedel inde i sæsonen.

Tilbage står man med indtrykket af en Superliga-klub, der ikke var forberedt på, at Bo Henriksen de facto ville sige op, hvilket hans annoncering af et stop i klubben 30. juni 2021 var. Det på trods af, at Henriksen også offentligt var tydeligt vægelsindet om sin langsigtede rolle i klubben.

Læs også:Medie: Brøndby-assistent er favorit til cheftrænerjobbet i AC Horsens

Alle er angste
Men ud over alle dårligdommene udstiller fyringen også, hvor dyrt det er at være en lille klub på afgrunden af en liga, der er hård ved sine egne.

Et grundspil på 22 runder efterfulgt af 10 runders nedrykningsspil og to nedrykkere.

Jo, selvfølgelig spiller man om det, og Horsens er ikke død og begravet i Superliga-sammenhæng endnu, men formaterne i bedste- og næstbedste række gør det også bare voldsomt svært og farligt at hyre en ny cheftræner i slutningen af august, der efter eget udsagn ville gøre tingene temmelig anderledes end forgængeren Bo Henriksen.

Jeg taler ikke for, at Jonas Dal skulle have haft mere tid.

Det virker ikke til at have været den rette konstellation fra start, og den til tider blinde tro blandt danske medier og fodboldfans på, at det bare handler om at give tid nok, er for ofte malplaceret, eksempelvis i dette tilfælde.

Læs også:Dal smidt på porten: Her er fire bud på en ny AC Horsens-træner

Men ligaen er så sandelig heller ikke designet, så man opmuntrer til sundt, langsigtet og strategisk arbejde med at drive en fodboldklub.

Alle er desperate efter at havne i Top 6, og sekundært stirrer man en nedrykning i øjnene allerede efter få runder eller er livræd for at komme til det efter få uger med dårlige resultater.

Nedrykning smadrer for meget
Man skal huske på, at en nedrykning ikke er noget, man som professionel klub bare skal tage med i stiv arm.

Glem flosklerne om, at en nedrykning er en frisk start. Nedrykninger smadrer mere sportsligt og økonomisk, end en oprykning skaber.

Så selvom beslutningen i Horsens virker rigtig og også ansvarlig i forsøget på at overleve, er nedrykningsfaren og det ødelæggende ved at rykke ud i Danmark også noget, man efter min mening bør overveje næste gang, der skal laves justeringer i turneringen.

For alle andre end de store københavner-klubber og de største provinsbyers klubber lever i konstant angst for den markante nedrykningsrisiko, der er større end i de fleste andre europæiske ligaer.

Vil dansk fodbold væk fra alle disse brandsluknings-operationer, skal man enten have færre nedrykkere eller gøre det mindre katastrofalt at rykke ned. 

Det kunne konkret gøres ved at indføre 1½ nedrykkerplads fra Superligaen, hvor nummer 11 spiller mod nummer to fra 1. division. Det kunne også være en markant omfordeling af tv-pengene. Dem kommer der 10-12 procent flere af til næste sæson, så kunne bundholdene i Superligaen ikke med fordel afgive en del af millionerne til topholdene i 1. division? Det ville efter min mening være fornuftigt.

Det var en fejl, at det ikke skete, da Superligaen blev skåret ned til 12 hold igen, og mon ikke også det er et politisk kompromis, der giver de mange udmærkede hold i 1. division en reel chance for at komme op i bedste række. Et kompromis, der efter min mening har for store negative konsekvenser, og som vi kommer til at se igen i de kommende måneder og år med trænere, der ikke er nær så oplagte at sige farvel til, som Jonas Dal viste sig at være efter en katastrofal pointhøst.

Læs også:Bo Henriksen i spil til Horsens-retur? Man skal aldrig sige aldrig, men...

Læs også:Fyret Jonas Dal: Jeg ærgrer mig over, at tålmodigheden ikke var større

Læs også:Efter Superliga-fyring: Jonas Dal erkender fejl-vurdering