Premier League Troels Bager Thøgersen

Selv Klopp og Guardiola kan bruge Eriksen

Foto: Getty Images

KOMMENTAR: Hvis Christian Eriksen ikke kræver 90 minutter hver weekend og en maksimering af lønnen, kunne han blive en værdifuld joker for en klub med ambitioner om at vinde Champions League-trofæet.

Af Troels Bager Thøgersen

Hvor vælger Christian Eriksen at spille fodbold i næste sæson? Og lige så vigtigt: Hvem giver ham kontrakttilbuddet?

Ingen mistænker Brentford for at brage op på Champions League-pladserne i næste sæson, men oprykkerklubben med Premier Leagues mindste budget sluttede altså sæsonen af med 22 point i de sidste 11 kampe, efter man havde givet Eriksen debut i februar med en indskiftning i et 1-2-nederlag til Newcastle.

Selv på et hold, der under de bedste omstændigheder nok højst vil slutte midt i tabellen i Premier League, kunne man se, at Christian Eriksens touch på bolden, dødbolde og blik for den rette aflevering og afslutning er fuldt ud tilbage, og også på landsholdet har Eriksen overgået alle forventninger og ligner simpelthen den individuelt bedste spiller her og nu, hvilket lignede en håbløst naiv drøm tilbage i begyndelsen af 2022.

Hvad Christian Eriksen i sidste ende vil ved kun han, familien og agenten.

Brentford vil gerne holde på Christian Eriksen, men har danskerklubben overhovedet en chance?

Er det at fortsætte i Brentford, jamen så er det hans valg og i øvrigt helt fair, selvom han helt sikkert har niveau til mere – Christian Eriksen har ligesom optjent det privilegium selv at vælge, hvis det ikke altid har været det.

Så er der klubber som Tottenham, West Ham og Newcastle, hvor han kunne komme til at spille en vigtig rolle og nok også være i idealopstillingen, hvis ellers Antonio Conte bliver hos Spurs og vil tilpasse formationen, som han gjorde på opløbsstrækningen mod Inters mesterskab i foråret 2021.

Men hvad med de helt, helt store klubber?

Mauricio Pochettinos Paris Saint-Germain (hvis 'Poch' da ellers bliver), Julian Nagelsmanns Bayern München, Xavis FC Barcelona og Carlo Ancelottis Real Madrid ville næppe have plads blandt de første 11, i hvert fald ikke hver gang og slet ikke i de store kampe.

Men hvad nu, hvis trofæjagten er vigtigere for Christian Eriksen end den faste startplads hver eneste weekend?

De pågældende klubber (ja, jeg ved snart ikke med PSG, som jo reelt kunne have mere gavn af Eriksen end at spille med både Neymar og Messi ud over Mbappé) har efter mine begreber ikke plads i idealopstillingen og bør ikke finde det, men som indhopper ville Christian Eriksen da være fremragende til en halv time hvor det er nødvendigt, og en startplads cirka hver tredje gang.

Mauricio Pochettino og Christian Eriksen fik meget ud af hinanden i Tottenham.

Se over på den anden side af Atlanterhavet, hvor de har lønlofter, der forhindrer holdene i at kopiere deres europæiske kolleger og samle alle de største stjerner på samme hold.

Her gik de efterhånden aldrende superstjerner Von Miller og Odell Beckham i 2021 på kompromis med de kanon-kontrakter, de kunne få andetsteds som kontraktfri spillere, og skrev i stedet korte og relativt billige aftaler med Los Angeles Rams, der så i starten af februar i år vandt Super Bowl.

Fortæl mig lige, hvorfor Christian Eriksen ikke kunne gøre det samme, hvis han og interesserede klubber da ellers kunne blive enige om betingelserne.

Når Jürgen Klopp kan bruge 31-årige Thiago Alcantara som playmaker i de kampe, hvor Liverpool skal have bolden meget eller har brug for en indskifter til at skabe chancerne mod et dybtliggende forsvar, kan han da også bruge en transferfri, et år yngre dansker.

Hvad skal Christian Eriksen?

For ikke at nævne Josep Guardiola ovre i Manchester, der stadig jagter den finalesejr i Champions League.

Jeg vil umiddelbart tro, at Christian Eriksen hælder mere i retning af at spille fra start så ofte som muligt.

Jeg siger bare, at det er helt legitimt at forfølge flere trofæer end mesterskabet med Inter og titlerne i Ajax-tiden, hvis der findes andre kriterier end 90 minutter og en hovedrolle i hver eneste kamp.

Og at tanken i hvert fald bør tænkes af storklubberne, da transferfri spillere af den kaliber trods alt ikke fylder hvert et gadehjørne i Europa.