Video : Tipsbladet
Generelle

Sjældent har et hold været spillet så langt ud

LEDER: Der venter Danmark en interessant modstander lørdag, og Tipsbladets chefredaktør ser her nærmere på Moldova og Moldovas bedste klubhold.

Der findes ingen nemme fodboldkampe, men hvis nogen nylig dansk landskamp skulle rokke ved den myte, var det kampen i marts på MCH Arena mod Moldova.

Fra 19. til 38. minut scorede Danmark fem mål, to af Mikkel Damsgaard og et hver fra Kasper Dolberg, Jens Stryger Larsen og Mathias Jensen, før Danmark fuldendte ydmygelsen ved at score tre mål i anden halvleg.

Sjældent har et fodboldhold på topplan været spillet så langt ud af brættet og ageret så passivt, som Moldova gjorde i den første halvleg i Herning, og landsholdet fra den lille stat, der er klemt inde mellem Rumænien og Ukraine, har da heller ikke haft en lignende offday siden trods en stribe nederlag, mest med ét eller to mål.

Men det er ikke ydmygelsen mod Danmark, der er historien om fodbold i Moldova i 2021. Det er derimod klubholdet FC Sheriff, der på utrolig vis har slået sig vej fra første kvalifikationsrunde i Champions League til nu at have slået stormagterne Sjakhtar Donetsk og Real Madrid i gruppespillet.

Hvordan kan en lilleputnations landshold tabe 0-8, hvorefter det stærkeste klubhold fra selvsamme land på sensationel vis kvalificerer sig til Champions League?

Først og fremmest fordi de to hold ikke har ret meget med hinanden at gøre.

FC Sheriff stammer fra udbryderrepublikken Transnistrien, der grænser op til Ukraine, og som er en lille republik med knap en halv million indbyggere.

Republikken er stort set kun anerkendt som selvstændigt land af Rusland, der også har et par tusinde fredsbevarende soldater stationeret i det lille område, og Sheriff er navnet på Transnistriens altdominerende forretningsimperium, der gør sig i alt fra supermarkeder og tankstationer til medievirksomhed.

Der er 19 forskellige nationaliteter i FC Sheriffs nuværende førsteholdstrup, hvilket er med til at forklare, at der kun er et par Sheriff-spillere på Moldovas landshold, og med virksomheden Sheriffs penge i ryggen har man altså skabt et Champions League-deltagende hold, der i sammensætning og stil har mere til fælles med andre nyrige østeuropæiske klubber som Ludogorets, BATE Borisov, FK Qarabag og tidligere nævnte Sjakhtar Donetsk, end med de andre klubber i det lille land, man sådan nogenlunde hører hjemme i.

Transnistrien dukker så også op på vestlige udenrigsministeriers rejsevejledninger med advarsler om omfattende korruption, smugleri af narkotika og våben samt brud på menneskerettighederne så som tortur, så måske er det godt nok, at kampen spilles inde i Moldovas hovedstad Chisinau – mens det sportsligt er ganske fint for Hjulmands tropper, at det er en udgave af marts' modstander og ikke FC Sheriff, man skal møde.