• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Troels Bager Thøgersen

Superligaens ni næste unge stjerner

Foto: Getty Images

LEDER: Efter 13 spillerunder er jeg ved at have en god fornemmelse for, hvem der bliver Superligaens næste store unge profiler.

Af Troels Bager Thøgersen

Det er tid til at følge op på, hvad vi har set i den første tredjedel af Superligaen.

I begyndelsen af sæsonen så vi i Tipsbladet nærmere på, hvilke af de unge spillere, der kunne stå til et gennembrud.

Efter 13 spillerunder, europæiske kampe og flere runder i pokalen samt sæsonens første Superliga-trænerfyring i Odense er det lettere at komme med et bud på, hvem de næste unge, kommende Superliga-profiler er.

Roony Bardghji, FCK, 17 år
Vi kan nemt glemme, at han stadig ikke er voksen, teenageren fra Skåne med de skønne afslutninger.
Efter masser af tvivl og usikkerhed i sidste sæson lader det til, at Bardghji og FC København har knækket koden. I de store Champions League- og Superliga-kampe er Bardghji stadig primært indskifter.
Men efter to håndfulde scoringer og flere gode oplæg til holdkammerater kan vi se, at Bardghji som håbet både bliver en bedre afslutter og så ikke mindst til at aflæse, hvor han skal positionere sig, og hvordan han sørger for ikke at falde ud af kampene.

Mario Dorgeles, FCN, 19 år
Ibrahim Osman får fuldt forståeligt stor opmærksomhed efter salget af Ernest Nuamah, og det samme gør de to lejede teenagere Andreas Schjelderup og Christian Rasmussen, der spillede en flot kamp i pokalen mod Viborg i onsdags.
Men måske ender det med, at ivorianeren Dorgeles bliver det største navn, når vi om nogle år ser tilbage på den nuværende FCN-trup.
Han er indskifter og skal naturligvis spille sig i startopstillingen, før han virkelig bliver en profil, men der er så meget gods i midtbanespilleren, at vi kunne se ham som en af Superligaens store åbenbaringer næste år.

Charly Nouck, OB, 19 år
Man tænker jo ikke lige lovende takter og 'OB' i samme sætning i denne uge, hvor Andreas Alm mistede jobbet efter et 1-3-nederlag i pokalen til Fredericia fra toppen af 1. Division.
Men det er naturligvis ikke en 19-årig forwards skyld, at en klub og de erfarne spillere underpræsterer og har gjort det, siden han lige var begyndt i folkeskolen.
I OB's gode perioder har Charly Nouck været et frisk pust med sit pågående spil, og bliver han nogle procent bedre, kan han sagtens blive en Superliga-profil for OB, der trods alt har et for godt hold til at rykke ned, hvis man da ellers vågner til dåd efter nytår.

Oscar Schwartau, BIF, 17 år
Det har slet ikke været Schwartaus år, som mange Brøndby-fans måske havde håbet. Brøndby har ikke voldsomt mange egenudviklede spillere inde omkring spilletid på førsteholdet lige nu, men Schwartau har vist nok til, at jeg klart forventer et Superliga-gennembrud. Det er så ikke sikkert, det bliver i Brøndby, og vi har jo hørt om den usædvanligt offentlige uoverensstemmelse mellem klubben og Schwartaus agenter. Men mon ikke de ender med at finde hinanden, eller Schwartau får chancen et andet sted – det berettiger talentet til.

Oliver Provstgaard, Vejle, 20 år
Hvordan ville Provstgaard klare sig i Superligaen? En alvorlig skade har slået en del i stykker for Provstgaard i hans tid som seniorspiller, og en plads under nedrykningsstregen er jo ikke just argument for, at der venter Provstgaard store ting. Men jeg ville i 100 ud af 100 tilfælde vælge den 20-årige dansker frem for den flamboyante sidemand Raul Albentosa.

Franculino, FCM, 19 år
I nogle situationer ligner Franculino en divisionsspiller, eller måske nærmere, hvad han er: En helt fersk, uprøvet spiller i voksenfodbold.
Men når forwarden rammer sit og holdets flow, forstår man til fulde, at FC Midtjylland var parat til at lægge sig ud med storklubben Benfica for at fingre i Franculino fra portugisernes U/19-hold.
Han er aggressiv, direkte, har en yderst interessant kombination af fysik og teknik, og så er han opportunistisk og uforudsigelig på en måde, der må være voldsomt irriterende at spille mod.

Tochi Chukwuani, Lyngby, 20 år
Jeg troede, han ville få et stort gennembrud i FC Nordsjælland, men der skulle en omvej og nogle flere erfaringer til, før Chukwuani slog til i Lyngby. Midtbanespilleren er mere etableret end de fleste øvrige navne i min gennemgang, men hans gode kampe og perioder er så interessante og lovende, at ryger med her: Han kunne være kommet til Brøndby i sommer og spiller sikkert i en større klub allerede om et år.

Filip Bundgaard, Randers FC, 19 år
Han har ligesom Chukwuani mange Superliga-kampe, og selvom vi stadig mangler at se de sidste procent i topniveau og stabilt Superliga-spil, er U/21-landsholdsspilleren en spændende type. AGF og FC Nordsjælland har haft kig på et køb af forwarden, der dog ikke har haft travlt med at komme videre.

Alexander Busch, Silkeborg IF, 20 år
Vi havde ham i kikkerten i sidste sæson, men nu føler jeg mig sikker: SIF har fundet endnu en topspiller fra ungdomsafdelingen. Selvfølgelig stjæler den anden Alexander oppe foran opmærksomheden, helt fortjent, men det er imponerende at se Busch' spil og Silkeborgs evne til at genopbygge indefra, uanset hvor meget vi uden for klubben skriger på massive indkøb.