Foto: Getty Images
Superliga

Her tager dansk klub transfermagten i Europa

Er det med forsinkelse eller ej, at Andreas Schjelderup har fået sit store gennembrud og nu er kåret til Efterårets Profil i Tipsbladet af Superligaens cheftrænere?

DETTE ER EN LEDER FRA TIPSBLADETS TRYKTE UDGAVE 11. NOVEMBER 2022

Man kan vel dårligt nok klandre en knægt på 18 år og fem måneder, at han ikke vandt kåringen tidligere.

Men det fortæller noget om størrelsen på talentet, at vi var mange, der allerede i sidste sæson troede, at den norske teenager ville sætte sig på Superligaen som 17-årig, efter han gjorde det forrygende i foråret 2021.

Nu er gennembruddet så i den grad kommet med en kåring til Efterårets Profil foran holdkammeraten Mads Bidstrup, og det er altså ikke hverdagskost, at en så ung spiller vinder.

Ja, faktisk er det aldrig sket før.

Jesper Lindstrøm var 20, da han vandt i 2020, og Pione Sisto vandt prisen som 19-årig tilbage i 2014.

Men 18? Det har vi aldrig set før.

Andreas Schjelderup tegner til at være al hypen værd.

Han har fået vekslet sidste sæsons tilløb til chancer til en række scoringer og til bedre beslutninger.

Schjelderup er del af et stærkt FC Nordsjælland, der nu profiterer af, at man ikke gik i panik og vendte alt på hovedet, da man for et år siden lå tæt på nedrykningsstregen, tillod alt for mange chancer og i perioder spillede på niveau med et 1. Divisionshold.

Men det er ikke bare holdet, der løfter Andreas Schjelderup.

Schjelderup virker vitterligt for god til Superligaen, og man forstår, hvorfor en række af Europas største klubber var interesserede, da familien Schjelderup var klar til at tage fra Bodø i 2020.

Vi skal nok se lidt nærmere på den 18-årige nordmand, men lad os også dvæle ved, hvad succesen siger om FCN.

Førnævnte tålmodighed er selvfølgelig noget af det vigtigste i forståelsen af FCN's succes og er i sig selv noget, der gør FCN til en helt særlig klub - meget få klubber i verden ville tage situationen så køligt, som FCN gjorde for 12 måneder siden.

Man hentede dog en række spillere i januar, så tålmodigheden skal ikke forveksles med manglende handlekraft.

Men det er værd at bide mærke i, hvor lidt et tilfælde, det var, at Schjelderup endte i FC Nordsjælland.

FCN er, indtil 2022, blevet skoset for ikke at købe nok erfarne førsteholdsspillere.

Men i noget nær ubemærkethed har FCN positioneret sig som en af de største købere af teenagere i Norden.

Andreas Schjelderup var et vildt køb, og det hedder sig, at FC København dengang var noget træt af FCN’s kup, og at det var medvirkende til, at man efterfølgende besluttede sig for at købe ligeledes talentfulde Roony Bardghji i Malmø.

Men FCN har også skudt millioner i en række andre udenlandske teenagere, primært skandinaver.

I har næppe hørt for Sindre Walle Egeli, Juho Lähteenmäki, Tony Miettinen eller om Oliver Antman, Leo Walta og Daniel Svensson, dengang de skiftede til FCN.

I hørte heller ikke om Schjelderup i store overskrifter på tipsbladet.dk eller andre danske medier, da han kom til Farum, og sådan kan FC Nordsjælland tilsyneladende lide det.

FCN havde også snøren ude efter Ísak Bergmann Jóhannesson, før han på transferdeadline 31. august sidste år endte i FC København, og nordsjællænderne og deres stadigt stærkere og mere vidt forgrenede bagland er næppe færdige med at gå efter de bedste teenagere i deres årgange eller med at vise, at man er stærk aktør i Superligaen med store muskler, man bare bruger på en anden måde end ejerne i FC København, FC Midtjylland og Brøndby IF.

På sin vis er Andreas Schjelderup en fremmed fugl for Superligaen med sine uforligneligt hurtige aktioner og en teknik, der sagtens kunne have givet ham plads i U/19-truppen i en af verdens 10 største klubber.

Nu har han i stedet spillet 55 seniorkampe og fået den ballast, det giver at spille mod ti år ældre, barske og snu forsvarsspillere, som de havde haft svært ved at levere i ungdomsafdelingen i Liverpool eller AC Milan.

Nogle gange får trænerne kåret profiler i Tipsbladet, hvor man kan se en fin tur til udlandet for sig for spilleren, men hvor alderen eller talentet ikke får nogen til at tale om Champions League-klubber eller specielt store salg.

Men Schjelderup, han kommer til at opnå store ting i karrieren, med mindre der sker noget meget uventet.

Vi får se, hvor langt han kommer. Er det en af Premier League-klubberne med mesterniveau og Champions League-ambitioner, eller skal den ikke så store nordmand tilbringe nogle år, måske en stor del af karrieren, et sted som Spanien, hvor Sevilla er en seriøs bejler, og dommerne nok giver 10 procent ekstra beskyttelse til teknikkerne, end man får på den anden side af Nordsøen?

Jeg bliver meget overrasket, hvis Schjelderup ikke er væk til næste sommer, når kontraktudløbet ligger i sommeren 2024. Ja, et januarskifte, med eller uden en lejeaftale tilbage til FCN i foråret, er heller ikke umuligt.

Så nyd ham, mens tid er, og hav en venlig tanke til overs for de forsvarsspillere og trænere, der lidt endnu skal dæmme op for Andreas Schjelderup og hans fodrappe holdkammerater.