• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
Superliga Troels Bager Thøgersen

Karakterbogen: Sådan klarede SL-klubberne sig

Foto: Getty Images

LEDER: Tipsbladets chefredaktør ser nærmere på, hvordan de 12 Superliga-klubber klarede efteråret.

Af Troels Bager Thøgersen

DETTE ER EN LEDER FRA TIPSBLADETS TRYKTE UDGAVE FREDAG 18. NOVEMBER 2022

Superliga-efteråret er ovre.

Landsholdene samles til et yderst upopulært og kontroversielt VM i Qatar, og de 12 klubber i Danmarks bedste række skal nu holde sig kørende med en blanding af holdtræning, selvtræning og ferie, indtil man møder ind til 2023-forberedelserne i begyndelsen af januar.

Med et enestående kort aftræk til VM har vi valgt at bruge dette blad på endnu flere historier om det problematiske VM frem for at skue tilbage.

Men helt slippe klubbernes efterår kan vi ikke, så der vil i den kommende tid i Tipsbladet og på Tipsbladet.dk også være nedslag i de vigtigste historier og kig frem mod foråret.

Her lægger jeg ud med en lille karakterbog for de 12 klubber, hvor karakteren er givet i forhold til forhåndsforventningerne.

FC Nordsjælland: 12

For et år siden spillede FCN adskillige kampe på 1. Divisionsniveau. Med forstærkninger, men også mange af de samme spillere, har man nu været halvsæsonens bedst høstende hold, og selvom chanceudnyttelsen har været ekstremt høj og måske ikke varer ved en hel sæson, er FCN er seriøs guldkandidat.

Viborg FF: 12

VFF gjorde en flot figur i de europæiske kvalifikationskampe, og i Superligaen blev man endnu stærkere og fik større selvtillid end i den allerede flotte oprykningssæson i 2021/22 trods salg af de største profiler. Det her er vel sagtens et større 12-tal end FCN’s.

FC København: 4

De er tæt på et to-tal, men at man kom i Champions League og nu er nogenlunde inden for skudafstand af FCN redder med nød og næppe karakteren.

Nogle FCK-fans vil måske finde vurderingen hård, men nederlagsstimen i begyndelsen af sæsonen og de enorme, berettigede forventninger til Superligaens dyreste hold nogensinde betyder, at FCK skal vurderes hårdere end alle andre.

Silkeborg IF: 10

Tanken var ved at være tom til sidst, men det er stadig flot at ligge i Top 6 og have gjort det så godt i Conference League, som SIF gjorde.

Det er et slid at spille begge turneringer og have et af ligaens mindste budgetter, og SIF overlevede det og salgene af Vallys og Carstensen. Bravo.

OB: 7

Sikke en hvirvelvind af et comeback efter en rædselsfuld start i sommermånederne.

Der er stadig klar plads til forbedring, og Top 6 er vel stadig et helt dødt løb mellem OB og de tre forfølgere.

Men pointhøsten i efterårsmånederne og storspil af nye folk som Ivancevic og Minteh giver et reelt håb om, at fynboerne i Björn Wesström nu har en mand, der kan finde topspillere på Superliga-niveau.

Randers FC: 7

Randers dykkede voldsomt til sidst i efteråret, men der er også skiftet meget ud, ligesom man døjer med Stephen Odeys lange periode med pauver målhøst.

Så et syvtal for at ligge i Top 6 og dermed igen over, hvad budgettet dikterer.

FC Midtjylland: 02

Europa League-avancement redder FCM og er flot fra en svær pulje, men i Superligaen kører det slet ikke efter en mindre opblomstring midt i efteråret.

FCM ser ud til igen at glippe DM og kommer heller ikke tæt på denne gang, med mindre man opnår et vildt pointsnit i foråret.

Det er ikke godt nok af rige FCM, men Europa redder holdet fra at dumpe.

AGF: 4

Jah, det begyndte fremragende, og så endte det med at se lidt for bekendt ud for de århusianske fans med tætte kampe, der blev tabt, og et hyr med at score regelmæssigt på chancerne, endsige skabe dem.

AGF har en bedre trup end i sidste sæson og bør virkelig ikke komme i nedrykningsfare igen, men man får hænderne fulde med at komme i Top 6.

AC Horsens: 7

Det sluttede med 3-3 mod formstærke OB, og det comebackpoint, man tjente på hjemmebane, fortæller fint historien om et Horsens-hold, der absolut har været konkurrencedygtigt og langt har overgået alle forventninger.

Det er al mulig grund til smil og til at servere en ekstra delle og fiskefilet til julefrokosten, for det var en rigtig voksen-indsats, Horsens leverede under svære forhold, og hvor flere af de spillere, der kom til i sommer og skulle forstærke holdet, faktisk ikke har gjort det store væsen af sig endnu.

Brøndby IF: 00

Rimelige resultater i efteråret, en styrket trup. Jo, det er stadig et hold, hvor vi forventer, at foråret handler om at se opad i tabellen trods den lidet ønskværdige tiendeplads.

Men det kan jo ikke være andet end en dumpekarakter, når målene i den grad har sejlet ind bag en i øvrigt oftest sagesløs Mads Hermansen, at man stadig ikke har meget mere offensivt end øjeblikkes genialiteter fra den nye, dyre og gennemført herlige boldspiller Nicolai Vallys.

Læg dertil, at man tabte 0-4 til Aarhus Fremad fra 2. Division i pokalturneringen i et opgør, hvor man i den grad var næstbedst i alt, og vi havner på en fortjent dumpekarakter. Det bliver ikke nemt og smertefrit for den ny Brøndby-cheftræner, der tager over fra den i mandags fyrede Niels Frederiksen.

AaB: -3

Vi har skrevet om AaB adskillige gange i denne halvsæson, og med god grund. Det har simpelthen været et rædselsfuldt efterår, der fulgte efter nogle meget skuffende resultater i sidste sæsons slutspil.

Man aner stadig en anstændig overlevelseschance for AaB, hvis Horsens ikke kan holde den flotte kadence, men så skal nordjyderne også selv være bedre i begge felter. Det er ikke ufortjent, at AaB ligger under stregen, og med så mange ringe kampe i tilbagekigget på efteråret set i forhold til langt større forventninger, ender vi simpelthen på den dårligste karakter af alle, selvom ét hold har færre point.

Lyngby: 00

Det var en forløsning for Lyngby, at man slog Silkeborg i sidste runde i efteråret.

Men otte point i 17 kampe er altså bare skidt, uanset de forbehold, vi naturligvis skal tage for Superligaens mindste klub, hvor man klogelig ikke ønsker at svømme derud, hvor kassen igen bliver tom.

I mange kampe kunne man sagtens se, at der er flere udmærkede boldspillere i Lyngby, men det er nok ikke tilfældigt, at man har svært ved at spille lige op med modstandernes bedste individualister i begge ender af banen, og at det er mest tydeligt sidst i kampene, hvor Lyngby er slidt.