Video : Tipsbladet
Generelle

Analyse: Store transfers er fortid i Kina

Der var engang, hvor de kinesiske klubber lavede store transfers, men den tid er forbi. Tipsbladets chefredaktør, Troels Bager Thøgersen, forklarer.

Kan I huske for seks år siden, hvor den kinesiske liga var en af verdens største på januarmarkedet?

Jackson Martínez, Burak Yilmaz, Elkeson, Fredy Guarín og Gervinho skiftede alle til den kinesiske liga i begyndelsen af 2016, men ingen overstrålede Jiangsu Suning, der var ejet af den nuværende Inter-ejer Zhang Jindong.

Klubben købte Alex Teixeira for over 350 millioner kroner og hentede Ramires i selveste Chelsea, og dermed førte man an på et marked, hvor de kinesiske klubber i alt brugte over 2,5 milliarder kroner alene på indkøb i de første måneder af 2016.

Wayne Rooney nåede at blive rygtet til Kina, og flere trænere i Europas topligaer frygtede, at nogle af de bedste spillere i verden ville ende i Kina på jagten efter penge.

Hvad de færreste kunne se var, at fodboldklubberne i endnu højere grad end landets største virksomheder var drevet af risikable lån.

Besvares, tv-aftalen voksede, på overfladen så sponsoraftalerne også ud til at vokse vildt og voldsomt, men reelt var der nærmest ingen indtægter, selv ikke sammenlignet med en mindre europæisk liga som Superligaen.

Klubberne var et redskab for oligarker som Zhang Jindong, der var tvunget til at stå på god fod med delstatsregeringen og Xi Jinpings nationale regering i Beijing, og ved siden af fodbold blev der lavet forretninger for svimlende summer i verdens største land.

I dag er den kinesiske liga truet på livet.

Zhang Jindongs klub i Jiangsu, der købte Alex Teixeira og Ramires, blev lukket fra den ene dag til den anden lige før ligastart i begyndelsen af 2021, selvom man var mester i 2020, og klubberne har sagt farvel til nærmest alle dyre udlændinge i løbet af det seneste år, hvor myndighederne ikke længere ser velvilligt på den skyhøje gæld og lånene, som klubberne aldrig vil kunne afregne.

Danske Jores Okore spillede tidligere i denne uge for sin klub Changchun Yatai efter at have kukkeluret siden august og fire måneder frem, hvor turneringen var lukket, officielt for at give landsholdet fred til VM-kvalifikationen, uofficielt fordi mange klubber ikke havde betalt løn i lang tid og ikke længere kunne betale regningerne til den helt almindelige drift.

Ligaen bliver nu spillet færdig, men dens fremtid og form er uvis, og tiden med store transfers er stensikkert ovre for denne gang.