Video : Tipsbladet
EM

Det er så sølle, DBU!

Det er håbløst, at DBU spiller med på UEFA's fine fornemmelser og vil indlede en jagt på den eller de fans, der luftede et 'FUCK UEFA'-banner til Danmarks kamp mod England.

EM-slutrunden i Tyskland er UEFA's fest, det er deres regler, og derfor er de naturligvis i deres ret til at håndhæve egne regler og stange bøder ud til de fodboldforbunds fans, der bryder reglerne.

Men at smide en bøde på 10.000 euro, cirka 75.000 kroner, efter DBU, som så minsandten vil lege politi og give bøden videre til den eller de fans, der stod bag banneret, for et 'FUCK FIFA'-banner er efter mine bedste begreber helt på månen og desværre et billede på, hvordan fans også betragtes i disse år.

Det er ikke fordi, jeg ikke forstår behovet for en vis regulering.

Bannere og sange, der opfordrer til vold og puster til etniske konflikter, som der dælme er mange potentielle af ved det her EM, kan være farlige på et stadion, hvor unge mænd med alkohol i blodet ikke skal begynde at slå løs på hinanden og andre tilstedeværende, hvilket der har været optræk til på og uden for stadions ved EM-slutrunden.

Det er UEFA's fest, og at bruge gamle folkemord og igangværende krige som Ruslands angrebskrig i Ukraine bidrager ikke til den folkefest uden trusler om vold, EM selvfølgelig skal være.

Derfor er det også rimeligt, at man på stadions ved EM gør tilskuere opmærksom på, at man ikke tolererer racisme, diskrimination og politisk propaganda.

Men det er som om, UEFA har fået den samme syge som FIFA og slet ikke kan tåle kritik af organisationen selv, og hvor sådan kritik i UEFA-systemet bliver ligestillet med hyldest af Putins hærs mord på civile eller racisme.

Det benævnte banner under Danmark-England. Foto: Alamy

Det flag, der dukkede op på den danske tribune under kampen mod England, kunne sagtens tænkes at være et svar på, at arrangørerne og UEFA kort før kampen mod englænderne fjernede en dansk tifo, som UEFA ellers havde godkendt på forhånd.

Det kan der have været gode grunde til (der blev på dagen angivet en forklaring omkring sikkerhed), men har UEFA derefter fået pakket så små sko i kufferten til Tyskland, at en harmløs protest får forbundet op i det røde felt?

Jeg begriber ikke, DBU spiller med. Eller jo, som international fodboldpolitik udvikler sig i disse år, hvor man har at holde sin kæft og rette ind til toppens budskab, gør jeg måske, men det gør det ikke mindre trist, at man klapper hælene sammen i stedet for at gøre modstand.

Lad os lige tage listen af ting, fans har al mulig legitim grund til at kritisere UEFA for:
* Til tider kaotisk afvikling af EM, hvor fansene absolut ikke er førsteprioritet.

* Skandaløs afvikling af flere europæiske klubfinaler de seneste år til fare og ulempe for fans, fordi UEFA ikke længere har styr på afviklingen af store arrangementer.

* Evig jagt på flere kampe, hvor man fra september udvider Champions League og Europa League for at få flere mønter i sparegrisen, til gavn for nogle få topklubber og dårligere konkurrencevilkår for alle andre.

* At man ligger i ske med diktaturstaten Qatar som ejer flere af EM's hovedsponsorer, og hvor man godvilligt lader Qatars emirs mand Nasser Al-Khelaïfi styre European Club Association.

Det er som om, UEFA og nationale fodboldforbund som DBU helt har glemt, vi ikke befinder os i Gianni Infantinos diktator-venlige FIFA men trods alt stadig har afsæt i et demokratisk Europa med ytringsfrihed, hvor det absolut ikke er usædvanligt eller betragtes som farligt og ulovligt at kritisere især magthaverne, som UEFA da i den grad må siges at være her som arrangør og øverste myndighed i fodboldeuropa.

Men man kan åbenbart ikke tåle kritik af især den politiske top, hvilket også er forklaringen på, at eksempelvis norske SK Brann fik to lignende bøder tidligere i år på 5.000 euro hver for et 'UEFA Mafia'-tilråb og siden et tilsvarende banner.

Her tjener det til Branns kæmpe ros, at man i modsætning til DBU ikke artigt bøjede nakken men i stedet protesterede med henvisning til ytringsfriheden og nu har anlagt en sag ved den internationale sportsdomstol CAS.

UEFA bør virkelig have mange andre og vigtigere prioriteter end at slå ned på harmløs kritik med det bagtæppe af problematiske sager, man selv har i disse år, og det ville klæde DBU og danske instanser at bakke op om fansene i stedet for at facilitere UEFA's nidkære forfølgelse af det, mange vil opfatte som legitim kritik af en organisation, der selv hævder at være demokratisk.

Loading Poll...