Video : Tipsbladet
1. division

Dansk klub scorer stort beløb efter Brøndby-exit

Ud af det blå har dansk klub scoret knap en million kroner efter deres tidligere angriber skiftede fra Brøndby til Wolfsburg. Tipsbladet har i et stort interview talt med formand i Næstved IF Fodbold, David Schjelde, der ikke er vant til den slags summer.

En helt almindelig dag i januar var ikke som alle andre for David Schjelde, der er formand i Næstved IF Fodbold.

Her tikkede der nemlig en mail ind fra Fifa med beskeden om, at foreningen var berettiget til at modtage 927.000 i træningskompensation for deres tidligere angriber Nilas Yacobi.

Sidste år skiftede han fra Næstved IF til Brøndby IF og videre til Wolfsburg få måneder senere. Det er altså skiftet til Wolfsburg, der har udløst kompensationsbeløbet.

I Næstved IF-målestok er det et kæmpemæssigt beløb, og derfor er formanden for fodboldafdelingen, David Schjelde, stolt på hele foreningens vegne.

Det fortæller han i et stort interview med Tipsbladet.

- Vores spillere, trænere og alle rundt om kan godt være stolte af det her. Det viser også vejen frem, for dem der er her. Det er selvfølgelig et enormt motivationsboost for dem heromkring.

Nilas Yacobi har spillet i Næstved fra han var tre år gammel, til han var 16. Men faktisk var David Schjelde slet ikke klar over, at foreningen var berettiget til så stort et beløb.

- Der stod i den mail [fra Fifa i januar, red.], at der var sket en handel, og det var jeg faktisk ikke klar over. Jeg var ikke opmærksom på, at han var skiftet til Wolfsburg, og jeg tror heller ikke, at nogen var opmærksomme på det her kompensationsbeløb.

Ifølge DBU's hjemmeside er klubber og foreninger berettiget til at modtage træningskompensation for spillere mellem 12 og 23 år, hvis en spiller for eksempel laver et internationalt skifte og skriver kontrakt.

Det gjorde Nilas Yacobi, og så fik David Schjelde travlt med at oprette Næstved IF i Fifa's Clearing House, som er den afdeling, der står for kompensationsbeløb.

"Det beløb er meget stort"
En saltvandsindsprøjtning på 927.000 er ikke hverdagskost i Næstved IF.

For at man ikke brænder dem alle sammen af på en gang, så sørger David Schjelde for at fordele dem ud over de kommende år og på flere instanser.

- Størstedelen af pengene skal gå til Talentcenteret [Talentcenter Sydsjælland, der drives af Næstved IF og Næstved Boldklub, red.], men vi beholder også nogle af dem i NIF, da vi har nogle faciliteter og andre ting, som vi gerne vil gøre noget ved. Nu kan jeg ikke røbe det hele, men det beløb i forhold til vores årlige budget er meget stort.

Selvom beløbet rykker en hel masse, så skaber det selvsagt ikke paladsrevolutioner. Næstved IF Fodbold ved godt, at nogle af deres talenter i fremtiden fortsat vil tilvælge de store akademier i København.

Men heldigvis er David Schjelde rigtig glad og stolt over det, Næstved trods alt kan tilbyde.

- Vi har glimrende talenter hernede og er glade for vores setup. Vi har gode trænere og et godt setup, og nu har vi så fået penge ind, så vi i princippet kan hyre flere gode trænere eller sætte lønnen op på nogle af dem, vi gerne vil beholde.

Nilas Yacobi har spillet i Næstved, siden han var tre år gammel, men sidste sommer skiftede han til Wolfsburg efter et kort ophold i Brøndby IF. Foto: Wolfsburg

Kaster sig ind i talentdebatten
Længe efter Nilas Yacobi skiftede til Brøndby og sidenhen Wolfsburg har et andet stort talent de seneste uger ganske uforskyldt startet en stor talentdebat.

15-årige Mads Jørgensen skifter fra sommer Silkeborg IF ud med FC København, uden at Silkeborg modtager andet end et træningskompensationsbeløb, da han ikke var på kontrakt i klubben ved skiftet.

Silkeborgs sportschef, Jesper Stüker, har i et interview med Bold slået fast, at det er en trussel mod investeringen i talentarbejde, hvis spillerne bliver hapset, før de kan skrive kontrakt.

Den debat har David Schjelde også fulgt med i, og han er på Jesper Stükers hold.

- Det nytter ikke noget, at dansk fodbold kun har otte hold, der har de otte bedste akademier, hvor 35 spillere så er på kontrakt på hver årgang, hvoraf knap halvdelen kommer til at spille hver weekend. Jeg kan simpelthen ikke forstå, at den centralisering foregår på det niveau, siger David Schjelde, der anerkender, at rigtig meget handler om økonomi.

Viborgs sportschef, Mads Agesen, har i et interview med Tipsbladet foreslået en model som den engelske, hvor der findes et andet kompensationssystem. Ifølge David Schjelde vil det netop give mening, at kigge på måden klubberne bliver kompenseret på.

- Det er klart, hvis vi kunne få en halv eller hel million, når nogen blev taget fra os, så ville det hjælpe os med at drive vores akademi bedre. Så den er jeg helt med på, men de regler eksisterer ikke. Jeg har også svært ved at se, hvordan de bliver indført, selvom de gerne måtte komme. Så jeg vil da gerne melde mig i det kor.

Nilas Yacobi forlod også Næstved IF uden at være på kontrakt. I Brøndby IF var han heller ikke på kontrakt, da Wolfsburg hapsede ham. Derfor er de blå-gule kun berettiget til et kompensationsbeløb for de måneder, de havde ham sidste forår.

Det beløb er småpenge sammenlignet med, hvis de havde ham på kontrakt, og der skulle betales en overgangssum og samtidig kunne forhandles en videresalgsklausul i aftalen.