FC Vestsjællands konkurshold et år senere: Identiteten forsvandt
Foto: Lars Rønbøg/Getty Images
1. division

FC Vestsjællands konkurshold et år senere: Identiteten forsvandt

1. Divisionsklubben FC Vestsjælland gik konkurs for et år siden - blot et halvt år efter, at klubben var i pokalfinalen. Tipsbladet.dk har talt med den daværende anfører Henrik Madsen og set på, hvor holdet er i dag.

I dag er det blot et minde.

Et minde om en fodboldklub, der havde høje ambitioner og var tæt på at nå drømmen om et trofæ, men i foråret 2015 tabte FC Vestsjælland 2-3 efter forlænget spilletid i pokalfinalen til FC København, og det nederlag blev på en måde startskuddet til en nedtur, der blev totalt i december 2015. Og allerede efter nedrykningen begyndte nedskæringerne.

- Der var tidligt lidt snakken i truppen, men vi havde fået at vide, at vi skulle køre videre som klub. Det er klart, at når du rykker ud, er det dyrt, så der skal spares. Det er naturligt. Det kan du gøre ved spillerlønninger og salg, og vi solgte også nogle stykker. Jeg kan huske, at jeg tænkte, at vi nok skulle få et fint hold, og det synes jeg faktisk også, at vi fik. Et hold, der på papiret var stærkere end mange af de andre hold, siger Henrik Madsen, der var anfører for FC Vestsjælland, til tipsbladet.dk og forklarer:

- Jeg kan specielt huske i starten (af efteråret, red.), hvor vi ikke havde nogle angribere, så vi måtte spille Jean-Claude Bozga (forsvarsspiller, red.) i angrebet. På den måde sejlede det lidt. Men der er ikke andet at gøre end at rykke tættere sammen, og os rutinerede spillere skulle ligesom have det til at fungere. Det var dog en hård tid. Jeg var selv lige blevet opereret og var ude, og da vi startede op i 1. Division, var vi 10 spillere og så nogle unge gutter.

KLIK HER FOR AT KOMME TIL HOLDET OG SIDE 2

Henrik Madsen, der spillede mere end fire år i klubben, var blevet opereret for sportsbrok og kunne ikke spille i starten, og derfor var det en ekstra hård periode. I den periode skulle han som den rutinerede anfører stadig være indpisker på holdet.

- Jeg skulle jo komme og vise overskud hver eneste dag. Det er ikke så nemt, når man selv er skadet, og når du ikke har overskuddet, er det svært at dele ud af. Mange af de andre, som måske også skulle være med til at få skibet til at sejle igen, var væk, siger han.

Skibet kom aldrig til at sejle igen. I starten af efterårssæsonen i 1. Division havde FC Vestsjælland som nævnt ingen angribere, og til visse kampe var der kun tre mand på bænken, hvor det var unge, uprøvede spillere. Da FC Vestsjælland havde samlet en på papiret konkurrencedygtig trup, var det sent i sæsonen, og klubben endte da også med at slutte sidst i efteråret med blot 13 point for 18 kampe. Og så var det, at Kurt Andersen valgte at dreje nøglen.

- Vi får beskeden om, at vi ikke får løn på vores sidste dag inden ferien. Der fik jeg det indvendigt sindssygt dårligt. Jeg vidste jo godt, hvad det betød. Det var den 18. december, at vi blev erklæret konkurs, og ja, det var en ubehagelig tid. Det var egentlig ikke så meget det der med lønnen for mig, men det var en klub, jeg havde været hos i mange år, så den havde spillet en stor rolle for mig, og jeg havde lært en masse dejlige at kende. Det var ikke kun kammerater, så en del af identiteten forsvand. Det var hårdt, siger Henrik Madsen, der også tænkte på sig selv:

- Jeg har også to børn, og det var december måned. Det er lidt underligt, for jeg talte faktisk med min kone her den anden dag om, at det er dejligt at gå på juleferie med ro i kroppen.

Historien fortsætter under billedet: FC Vestsjælland-holdet tabte pokalfinalen den 15. maj 2015 med 2-3 til FC København. Kampen gik i forlænget spilletid, efter Dennis Sørensen to minutter før tid udlignede til 2-2. Det er jubelscenerne fra det mål, du ser på billedet. Brandur Hendriksson scorede det vindende mål for FCK i den forlængende spilletid. Foto: Lars Rønbøg/Getty Images

'Onkel Kurt', som Kurt Andersen blev kaldt, havde tidligere givet udtryk for ønsket om at sælge klubben, men da han ikke kunne finde en køber af Slagelse-klubben, valgte han altså at begære den konkurs. Selv om det betød, at mange mennesker mistede jobbet, er der i dag ikke bitterhed fra Henrik Madsens side over konkursen. Den 33-årige midtbanespiller, der nu spiller for HB Køge, kan dog huske, at han følte med de mange spillere - inklusiv ham selv - der skulle på klubjagt midt i juleferien.

- Det var selvfølgelig forskelligt fra spiller til spiller, men det var et svært marked, så ingen af os kunne vælge og vrage. Jeg fandt hurtigt ud af, at det ikke var som i gamle dage - klubberne holder mere på pengene og turde måske ikke satse. Jeg havde selv et par enkelte muligheder, og det var dejligt. Men der var andre, der slet ikke fik noget tilbudt, og nogle skulle rundt på prøvetræninger. Det var forfærdeligt. Gud ske lov for mit eget vedkommende. Det var fantastisk for mig (at komme til HB Køge, red.), siger Henrik Madsen og forklarer:

- Økonomisk var det også svært, og det hænger jo sammen med markedet. Vi stod alle i en dårlig forhandlingssituation, siger han.

Henrik Madsen har et år tilbage af sin kontrakt med HB Køge, hvor han i øvrigt er fast mand på den centrale midtbane, og han nyder fortsat at spille fodbold. Og tiden i FC Vestsjælland husker han stadig som noget godt.

- Jeg tænker tit på FC Vestsjælland, for det var der, jeg havde nogle af de bedste år. Det eneste, jeg tager med derfra, er de gode ting, de gode præstationer. Oprykningen og pokalfinalen, siger han.

På næste side kan du se holdet, der gik konkurs. Du kan se, hvem de er, og hvor de er i dag.

KLIK HER FOR AT KOMME TIL HOLDET OG SIDE 2