Video : Tipsbladet
1. division

Klubdirektør måtte i IKEA med nyindkøb

SERIE: I Lyngby Boldklub vil man helst kun have 1-3 udlændinge i truppen ad gangen - fordi de kræver ressourcer, fordi man hellere vil satse på egne talenter, og fordi danskere har en ekstra kommerciel værdi, fortæller direktør Andreas Byder.

Sammenlignet med konkurrenterne har Lyngby aldrig benyttet specielt mange udenlandske spillere. Og det er der nogle ganske fornuftige forklaringer på.

I halvfemserne var der generelt ikke mange internationale spillere i dansk fodbold. Da flere og flere begyndte at dukke op i begyndelsen af nullerne, gik Lyngby konkurs og var i flere år langt fra landets top. Og efter Superliga-comebacket i 2007 og de efterfølgende mange sæsoner har klubben været tegnet af Birger Jørgensen som sportslig leder - og han har sjældent kigget ud over landets grænser.

- Hvis der er nogen, der brænder for dansk talentudvikling, er det Birger. Jeg tror, du kan spørge de andre Superliga-direktører om, at han nærmest er irriterende, fordi han brænder så meget for det. Hver gang vi tager en udlænding ind, er der én mindre fra vores akademi, der får chancen. Sådan er det jo. Sådan har det i hvert fald været de sidste 10-15 år, siger direktør Andres Byder til tipsbladet.dk.

Direktøren var med til at redde Lyngby fra konkurs i 2018, da Friends of Lyngby overtog ejerskabet af klubben. Dengang besluttede man sig for fortrinsvis at satse på danske spillere, da man vurderede, at man ikke havde ressourcerne til på optimal vis at integrere ret mange internationale spillere ad gangen.

I den nuværende trup er der tre: Ghaneseren Abdul Hudu, hentet i Hammarby, færøske Petur Knudsen og Sævar Atli Magnússon fra Island. Og så skal Lyngby heller ikke have flere.

- Vi skal ikke have flere end tre i sådan en trup, der hvor vi er lige nu. To-tre stykker er maks hos os, siger Andreas Byder.

- Vi vil gerne vil gøre det ordentligt. Vi har for eksempel en dansklærer til Hudu, og vi vil ikke bare plante dem i en lejlighed i Lyngby centrum, og så kan de sidde og blomstre der. Vi skal gøre det ansvarligt, og der er vi bare et lillebitte hus i forhold til de store klubber, Midtjylland og FCK. Der har de en dame til at finde lejligheden, og der er en til at ordne skattepapirerne. Da Hudu stod og manglede møbler til sin lejlighed, var jeg den eneste, der havde tid, så gik jeg rundt i Ikea med Hudu og købte møbler. Og "Lux", vores holdleder, var hjemme og sætte dem op. Der er ingen problemer med at have to-tre udlændinge, det kan vi godt magte, men flere skal vi heller ikke have.

- Lige så snart man tager én engelsksproget ind, ændrer man på kommunikationen. Det snakkede vi med anførergruppen om, inden vi hentede Hudu. De sagde bare: Vi kan godt bruge lidt nyt blod. Det kan også blive for meget leverpostej. Så de kunne godt bruge noget nyt blod, men det var ret vigtigt, at de var med på, at vi nu skulle til at tale engelsk. Så vi tog en snak om det, og de syntes, det var ret fedt, men jeg tror også, de er glade for, det ikke er halvdelen af omklædningsrummet, siger direktøren.

- Jeg hører nogle gange fra de store klubber, at der er kliker. Så er de brasilianske spillere i ét hjørne, de afrikanske i et andet, og det har vi jo ikke her. Her sidder Hudu, og Petur og Sævar og spiller Partners med alle de andre.

Det er ikke kun, fordi det kræver ressourcer at integrere udlændinge, at Lyngby mest kigger indenlands. Det skyldes også, at man gerne vil satse på spillere fra klubbens eget akademi. Det er der penge i - ikke kun fordi de kan sælges videre.

- Når vi samler 2700 tilskuere til en 1. divisionskamp, tror jeg, det er, fordi de kan se noget i det hold. Vi har lavet et hold, hvor folk kan se sig selv i det. Andre klubber har sværere ved at tiltrække tilskuere. Her er det "Dani", (Casper Winther, red.) der har spillet oppe i Brede, og det er Adam Sørensen, der har spillet i Lyngby, siden han var 13. Jeg tror helt klart, det er en af grundene til, at vi har succes på tilskuerpladserne, og jeg hører det også fra de kommercielle partnere. Vi har for eksempel spillersponsorater, hvor man kan købe spillere. De danske, unge spillere er dem, vi sælger først. Så der er også en kommerciel vinkel i det, siger Andreas Byder.

Direktøren tror ikke, at strategien ændrer sig lige foreløbig.

- Så længe det er Friends of Lyngby, der ejer klubben, så vil vi satse dansk. Og det er lige meget, om vi vinder 100 millioner i Lotto i morgen. Men det er klart, at vi godt kan se, hvor fodbold-Danmark rykker hen. Hvis der en dag kommer en udenlandsk partner ind – og det ligger ikke i kortene, at det sker inden for de næste par år – så kommer de nok til at eje 51 procent, og så må vi leve med det. Men det, som vi tror på de næste forhåbentlig mange år, er den nuværende måde, siger Andreas Byder.

Lyngby overvintrer som nummer tre i 1. division, ét point fra en oprykningsplads. Frederik Gytkjær er klubbens topscorer med 11 sæsonmål, toer på topscorerlisten er Petur Knudsen med seks.

Tipsbladet har sat Lyngbys bedste startellever bestående af internationale spillere. Den ser således ud. Begrundelsen for holdet kan du læse her: