Foto: Jan Christensen/Getty Images
1. division

Dansk klubejers fortid: Svindlede egen familie

Det er ikke kun Joshua Wallace, der er frontmand for Fremad Amagers nye ejere, der er dømt bedrager. Det er også den anden medejer.

Tipsbladet kunne tidligere torsdag afsløre, at Fremad Amagers nye ejer, Joshua Wallace, er tidligere dømt i to alvorlige bedragerisager i USA. Også hans medejer, Richard A. Finger, har en dom for bedrageri for millioner af kroner bag sig.

Finger blev i første omgang ikke præsenteret af Fremad Amager, det gjorde kun Wallace, men ifølge CVR ejer de begge 50 procent af selskabet bag klubben. Og i lighed med Wallace blev Fingers bedrageri optrevlet af FBI.

Det amerikanske forbundspoliti fandt frem til, at Finger fra 2009 til 2011 førte kunder bag lyset i sit firma og bedrog ti kunder for omkring 7 millioner dollars (46 millioner kroner). Det fik han en dom på 54 måneders fængsel for.

- Du må have været bevidst om den mulige konsekvens, det her ville have på alle de mennesker, som stolede på dig med deres opsparinger. Hvad så du, når du kiggede i spejlet, spurgte dommeren i retten, da han afsagde dommen mod Richard Finger i 2012.

Finger arbejdede som investeringsmægler i et firma i Seattle, men stiftede siden sine egne selskaber, Black Diamond Capital Management LLC og Black Diamond Securities LLC. I forbindelse med skiftet lokkede han kunder med over i egen forretning ved at fremvise falske kontoudtog, der viste, at han havde 1,2 millioner dollars på kontoen. I virkeligheden stod der kun 5.500 dollars.

Derudover brugte Finger sine kunders penge til at finansiere sin egen "overdådige livsstil", som det hedder i en pressemeddelelse fra FBI. Eksempelvis investerede en kunde 1 million dollars gennem Fingers firma i begyndelsen af juni 2011. Halvanden måned senere var der kun 225.000 dollars tilbage.

Richard Finger dækkede over forbruget ved at sende mindst ti kunder forfalskede opgørelser via email, der var lavede, så de lignede rigtige dokumenter.

"Finger overførte hundredtusindvis af dollars fra mæglerkontiene til sin egen personlige bankkonto som store provisioner for at betale for sine egne kreditkortregninger, mad og underholdning såvel som forretningsudgifter som løn, gebyrer og skat," skriver FBI i sin pressemeddelelse oven på dommen.

Snød familie og venner
Forbundspolitiet tilføjer, at mens Richard Finger førte sine kunder bag lyset, levede han i sus og dus. Han leasede blandt andet en Ford Escalade (en stor firhjulstrækker) og en Ducati-motorcykel.

"Måned efter måned fik tiltalte Finger investorer til at tro, at han genererede positive afkast på deres millioner af dollars, mens han i virkeligheden forårsagede betydelige tab og hævede hundredtusindvis af dollars i uoplyst, overdreven provision. Tiltalte Fingers bedrageri gjorde ham i stand til at leve en meget overdådig livsstil på bekostning af sine investorer," lød det fra anklageren i sagen, som Richard Finger erklærede sig skyldig i.

Ifølge Seattle Times var mange af Fingers kunder hans familie og venner. Avisen nævner specifikt et ældre familiemedlem, som Finger sendte et forfalsket kontoudtog med knap 800.000 dollars på kontoen. I virkeligheden stod der kun 62 dollars.

Kort forinden var Richard Finger også blevet fradømt retten til at fungere som investeringsmægler.

Tipsbladet har to gange i dag været i kontakt med Fremad Amagers direktør, Allan Ravn, men han har endnu ikke haft tid til at give interview. Tidligere på dagen udtalte han dog i forbindelse med afsløringen af Joshua Wallace' bedrageridomme:

- Jeg føler mig ganske tryg ved at skulle arbejde sammen med vores nye ejer.

Er der nogle af de ting, vi har talt om, der rykker ved den tryghed?

- Nej, det er der altså ikke. Under ingen omstændigheder.