Foto: Jan Christensen/Getty Images
1. division

Ny ejer af dansk klub er dømt for millionbedrageri

Den nye ejer af Fremad Amager har flere domme bag sig, blandt andet en for bedrageri i millionklassen. Han har også ifølge eget udsagn ofte haft svært ved at tale sandt.

Tirsdag blev Joshua Wallace præsenteret som ny ejer af Fremad Amager. Bag sig har han flere domme, blandt andet en for bedrageri med store millionbeløb. Det viser amerikanske retsdokumenter, som Tipsbladet har set.

I november 2011 anholdte FBI den dengang 34-årige Wallace under mistanke for at bedrage mindst 17 kunder i sit firma System Capital for i alt 3,5 millioner dollars. Det svarer til over 23 millioner kroner. Desuden havde han løjet over for den myndighed, der skulle holde opsyn med markedet. Strafferammen, skrev FBI, var op til 20 års fængsel.

Wallace blev løsladt samme dag mod kaution på en halv million dollars (3,3 millioner kroner), men sagen kørte videre i det amerikanske retssystem. Ifølge anklagerne havde Wallace ført aktuelle og mulige kunder bag lyset ved at lyve om, hvor stor succes han og firmaet havde haft med at handle såkaldte commodity futures-kontrakter. Det er aftaler om at købe eller sælge en bestemt mængde af en given vare, eksempelvis råvarer som guld eller korn, til en fastlagt pris på en fastlagt dato i fremtiden.

Blandt andet påstod han at have aktiver for 29 millioner dollars under sin forvaltning. Den vildledning udnyttede han til skaffe sig kunder for de førnævnte 3,5 millioner dollars. Derudover løj han og fabrikerede falske dokumenter til National Futures Association, som er den myndighed, der fører opsyn med futures-handler i USA.

Først to et halvt år senere, i foråret 2013, faldt der dom: Joshua Wallace tilstod bedrageriet, som FBI havde optrevlet, og blev idørmt 27 måneders fængsel. Han og System Capital, som han grundlagde og var direktør for, blev desuden hver dømt til at betale 420.000 dollars (2,7 mio. kr.) i bøde. Et par måneder senere blev han også udelukket fra at handle med futures-kontrakter.

Problemer med sandheden
Millionbedrageriet gennem System Capital er dog ikke den eneste gang, Joshua Wallace har erkendt sin skyld i det amerikanske retsvæsen. Det gjorde han også i forbindelse med en stor bedragerisag, som havde et par eksotiske personer i centrum. Dels den tyrkisk-armenske forretningsmand og storsvindler Lev Aslan Dermen, dels Jacob Kingston, som i flere amerikanske medier beskrives som et fremtrædende medlem i en mormonsk sekt med flerkoneri.

Dermen blev i 2020 kendt skyldig i bedrageri for 1 milliard dollars (6,6 mia. kr.). Ifølge dommen konspirerede han med Kingston og dennes familie til at score skattefradrag på vedvarende energi for en milliard dollars. Det gjorde de blandt andet gennem firmaet Washakie Renewable Energy, og det var i forbindelse med det selskab, at Joshua Wallace kom ind i billedet.

I et retsdokument, som Tipsbladet har set, fremgår det, at i 2011 gik ”Jacob sammen med Joshua Wallace fra Aspen Biofuels (en virksomhed, Wallace drev på det tidspunkt, red.) om svigagtigt at gøre krav på skattefradrag for vedvarende energi.” Dommen omtaler også Wallace som Jacob Kingstons medsammensvorne.

Tipsbladet har ikke været i stand til at finde frem til dommen mod Joshua Wallace, men i retsdokumenter relateret til sagen mod Lev Dermen og Jacob Kingston fremgår det, at Wallace erklærede sig skyldig i en del af bedrageriet, der havde med virksomheden Morrisey Oil at gøre. Også her var de dømte på jagt efter uretmæssige skattefredrag.

Lev Dermen ankede dommen (uden at få medhold), og i forbindelse med ankesagen fremgår det, at Joshua Wallace under et krydsforhør ”blev udspurgt længe om sin troværdighed i betragtning af hans talrige domme og falske vidnesbyrd, som han tidligere havde afgivet under ed. Han vidnede, at han ofte havde svært ved at sige sandheden.”

Ankesagen er fra februar 2021.

LÆS ET INTERVIEW MED JOSHUA WALLACE, DER REDEGØR FOR SIN FORTID, HER

”Vi vidste, nogle ting ville poppe op”
Hos Fremad Amager var man godt klar over, at den nye klubejer har en blakket fortid.

- Vi har lavet helt ganske almindelig due diligence, som man nu gør i sådan en sag her. Hverken mere eller mindre, siger administrerende direktør Allan Ravn.

Hvad indebærer det?

- Det indebærer, at vi ved, hvad han arbejder med, og hvad han foretager sig, og hvad han interesserer sig for. Så vi er helt bekendte med hans arbejdsliv og hans privatliv for den sags skyld.

Ravn påpeger, at det ikke er Fremad Amager, der har solgt sig selv så at sige. Klubben var i forvejen ejet af det Monaco-baserede selskab SCP Waterfront.

- Man skal huske på, at det ikke er Fremad Amager, der er sælger af Fremad Amager. Det er en virksomhedshandel, så der er en sælger på den ene side, som hedder Waterfront, som har solgt til nogle, som hedder Fremad Amager USA, siger han.

- Hvilke overvejelser, vi som selskab gør undervejs, har mere gået på: Hvordan vil det her passe? Og sørge for at informere om kulturen i klubben og på øen og potentialet i fodboldklubben. Så har jeg selvfølgelig lavet det baggrundstjek, som jeg normalt ville gøre. Men man skal stadig huske på, at det jo ikke er Fremad Amager og mig, der har truffet beslutningen om, hvem der skal være køber og sælger. Det er en transaktion mellem de parter.

- Det, jeg har holdt blikket stift rettet mod, er: Hvad er det for nogle mennesker, der potentielt kommer ind? Og så sørge for at få dem briefet og hørt på, hvad de gerne vil, og hvad de har lavet.

- Interessen for Fremad Amager har været gigantisk de seneste seks-otte måneder, så selvfølgelig har vi og jeg i særdeleshed talt med mange og tjekket op på mange for at sikre, at både køber og sælger skulle blive tilfredse med den handel, der skulle laves, men også at den potentielle nye køber skulle være sikker på, hvad han trådte ind i. Så det er ikke et uvæsentligt antal timer, jeg har brugt på den her, og selvfølgelig har vi også været opmærksom på, at der var ting, som ville poppe op.

En deal breaker
Har du det fulde overblik over hans "criminal record"?

- Det har jeg på ingen måde efterspurgt. Jeg ved ikke, om du nogensinde har handlet et selskab før, men at bede en potentiel køber om at sende sin criminal record er en ret stor deal breaker.

Du kalder det en deal breaker?

- I en proces omkring et køb og salg af en virksomhed, i det her tilfælde en fodboldklub, er der tusindvis af dialoger og samtaler på kryds og tværs og due diligence, og hvad ved jeg. At decideret spørge ind til en eventuel købers criminal record, det har jeg ikke gjort.

Er du tryg ved at arbejde sammen med ham med de ting in mente (hans domme og hans erkendelse om at have det svært med sandheden, red.)?

- Jeg føler mig ganske tryg ved at skulle arbejde sammen med vores nye ejer.

Er der nogle af de ting, vi har talt om, der rykker ved den tryghed?

- Nej, det er der altså ikke. Under ingen omstændigheder.

Opdateret 10/12: Tidligere skrev vi, at Wallace slap for fængsel, men et nyt retsdokument viser, at han rent faktisk blev idømt 27 måneders fængsel. Læs mere her.