• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
1. division Troels Bager Thøgersen

Gyserkamp: Millioner på spil i dansk divisionsbrag

Foto: Getty Images

Sønderjyske skal torsdag eftermiddag slå Hvidovre for at holde liv i opryknings-chancen og vil miste millioner i indtægter ved at blive nede. Der venter svære valg, spår ekspert.

Af Troels Bager Thøgersen

Sønderjyske spiller torsdag eftermiddag en voldsomt vigtig kamp i Hvidovre.

Hjemmeholdet rykker op i Superligaen med en sejr og har seks points forspring med to kampe tilbage, hvis opgøret ender uafgjort, så sønderjyderne er pisket til at vinde og så håbe, at nerverne til sidst svigter Hvidovre.

En række af Sønderjyskes spillere har kontraktudløb til sommer, og det ligner ikke nogen nem situation for sønderjyderne, der også mister op mod 10 millioner kroner i de såkaldte faldskærmspenge, en engangsbetaling til Superliga-nedrykkere, der rammer op omkring 10 millioner, hvis man som SønderjyskE havde været i Superligaen i adskillige sæsoner.

Sønderjyske havde et underskud på 31,9 millioner kroner, da seneste årsregnskab blev præsenteret i oktober 2022, og selvom et salg af den amerikanske landsholdsspiller Haji Wright i juli 2022 i nogen grad kan holde hånden under det næste regnskab, kan der meget vel vente svære beslutninger forude, vurderer en ekspert.

- Det vil helt klart kunne mærkes i Sønderjyske. Der kommer ikke voldsomt mange tilskuere til kampene, når man ikke får Brøndby eller FC København på besøg, og det er også sandsynligt, at man mærker det i forhold til sponsorerne, som nok skal holde fast, men som jo nok ikke kommer til at skrue op for blusset, hvis klubben ender med at hænge fast i NordicBet-ligaen, siger Jesper Jørgensen, der er partner ved Deloitte, til Tipsbladet.

Sønderjyske fik klø af Hvidovre, da de to klubber mødtes i Haderslev 29. april. Den kamp endte 3-0 til de københavnske gæster.

- Der kommer til at mangle nogle penge sammenlignet med en Superliga-sæson i 2023/24, og hvor mange er det svært at svare præcist på. Men det er generelt noget af det sværeste for en Superliga-klub, der rykker ned, hvis man ikke kommer tilbage op i Superligaen i første forsøg, siger Jesper Jørgensen.

Sønderjyske står til at miste både veteraner som Mads Albæk og Marc Dal Hende, der har kontraktudløb, og målscoreren Orri Oskarsson, der er lejet i FC København.

Klubben er tilbage på lokale hænder efter et par mislykkede år med amerikanske Robert Platek som ejer, og hvis kassen ser ud til at kunne løbe tom på et tidspunkt i løbet af den næste sæson, skal der findes økonomiske løsninger allerede på den korte bane.

- Afhængig af, hvordan økonomien ser ud, kan det være, aktionærerne skal hjælpe til, at man tilpasser omkostningerne, eller at man gør en kombination af de to ting. Det er en sindssygt svær øvelse, siger Jesper Jørgensen.

Sønderjyske har i sæsonen i 1. Division haft markante problemer på hjemmebane, hvor man kun har vundet fem ud af 15 kampe og har en målscore på 21-21.

Der er kickoff mellem Hvidovre og Sønderjyske klokken 14 torsdag.

Læs vores interview med tidligere Superliga-træner i Hvidovre Jan Kalborg her.