Video : Tipsbladet
Benelux

Dansker i stort skifte: Der er nogle navne i spil

Den 1. januar skal Jesper Fredberg stå som øverste ansvarlige for det sportslige projekt i Anderlecht. Tipsbladet har i et stort interview talt med ham om de nye udfordringer i Belgien, hvor han fra dag ét skal præstere.

Viborg FF har på få år hvisket fiaskoerne i 1. divison væk og erstattet dem med en topplacering i Superligaen.

I spidsen for det hele står Jesper Fredberg, der er igang med sine sidste uger i Viborg FF. Den 1. januar tiltræder han således i stillingen som fodbolddirektør i Anderlecht frem til 2024. Den belgiske storklub henvendte sig kort før efterårssæsonens afslutning, og derfra gik det hurtigt.

Det fortæller Jesper Fredberg i et stort interview til Tipsbladet.

- Jeg synes timingen er rigtig god. For det er et sted, hvor du kan komme ned og gøre noget. Jeg synes, at potentialet er der, ligesom jeg så et kæmpe potentiale i Viborg, dengang jeg trådte til her. Det er også det der gør, at det var en rigtig interessant klub på mange punkter. Det synes jeg også, at Anderlecht er. Der er noget uforløst potentiale og det synes jeg er spændende at få forløst på både den korte og lange bane.

Allerede fra dag ét får 41-årige Jesper Fredberg travlt, da man tilbage i oktober fyrede daværende cheftræner Felicé Mazzu. Robin Veldman er blevet ansat som midlertidig stedfortæder, hvorfor Jesper Fredberg skal hive listen med trænernavne op af skuffen som noget af det første.

- Jeg har ikke lavet listen færdig endnu, men det er klart, at når man har bevæget sig i miljøet i lang tid, så er den der helt latent. Af den ene eller anden grund har vi også været begunstiget af at gøre det et par gange i Viborg [ansætte en ny træner, red.], så der har listen også været oppe af skuffen.

- Man møder hele tiden folk og får nogle snakke i dagligdagen, hvor det ikke nødvendigvis er i en rekrutteringsfase. Der finder man ud af, at det var nogle gode snakke, selvom det ikke nødvendigvis var på grund af et job, men det der med at møde mennesker er også spændende i forhold til, at det måske skal føre til noget mere på et eller andet tidspunkt. Så der er selvfølgelig nogle navne og nogle ting i hovedet, som kunne være interessant at følge op på, når vi kommer dertil.

Hvad indebærer titlen som fodbolddirektør?

- Det bliver nogle af de samme ting jeg skal stå for, som jeg har gjort her i Viborg. I Anderlecht er der lidt flere hænder nedenunder mig, som kan hjælpe til. Men ellers bliver det meget de samme arbejdsområder, hvilket også er det, som jeg synes er interessant, og det er også der, jeg mener, at jeg kan være med til at gøre en forskel. Så det er scouting, rekruttering og støtte de dygtige folk, som er der i forvejen. Derudover er det på selve ledelsesdelen, strategien, strukturen og kulturen, som jeg skal være med til at booste.

Hvad tænker du om kontraktens længde til 2024?

- For mig er det vigtigt, at man får lov til at føle hinanden an. Det skal klubben også gøre med mig. Det er også klart, at jeg har en intention om, at det skal være et rigtig langt samarbejde. Kommer vi godt igang, så sætter man sig helt automatisk ned, kigger på det og taler forlængelse. Men det er en stor beslutning, og derfor er det også rart, at gøre det i det rigtige tempo. Intentionen er et langt samarbejde, hvor vi skal løfte i flok, men nu har parterne lige mulighed for at føle hinanden an.

- Jeg ville heller ikke tage derned, hvis jeg kun troede på, at det var i halvandet år. Så havde jeg ikke revet alt op et sted, hvor jeg er glad for at være, hvor familien også skal med. Når flere er involveret i det end en selv, så skal man også have nogle andre overvejelser med inde over.

Følelsesladt farvel
Viborg FF slutter efterårssæsonen af på Superligaens andenplads. Med en sejr på 2-0 på Brøndby Stadion cementerede man et hamrende stærkt efterår, som kun FC Nordsjælland har gjort bedre.

Det var også kulminationen på knap fire års hårdt arbejde for klubbens sportschef, Jesper Fredberg. Derfor var det også en følelsesladt chef, der tog afskeden med de medrejsende fans på Brøndby Stadion.

- Det var jeg også. Det er fordi, at jeg føler mig enormt beæret over at have være en del af så dejlig en klub og by i så mange år. Derigennem får man også et forhold til folk. Det er ikke bare at gå på arbejde. Man har haft noget med dem at gøre i mange, mange timer, og vores fans har virkelig løftet sig på en fantastisk måde. De har haft en ekstrem tæt interaktion og dialog med klubben, spillerne og ledelsen, så man har fået et forhold til rigtig mange, og set, hvor meget det betyder for dem.

- Derfor har det også betydet rigtig meget at give noget tilbage i den periode. De har bare bakket os op i tykt og tynd. Man har haft det helt fantastisk med dem, og de har gjort det helt outstanding på så mange punkter. Vi er blevet sat på landkortet på fodboldelen men også på fandelen, så det var hårdt og følelsesladt at sige farvel til dem, siger Jesper Fredberg til Tipsbladet.

Det bliver også hårdt for Jesper Fredberg at sige farvel til klubben, men den del har han fortsat nogle uger at forberede sig på. Viborg FF går på juleferie i starten af december, hvor der skal uddeles kys og kram.

Derfra venter der også en opgave hos administrerende direktør i Viborg FF, Morten Jensen, der skal have fundet sig en ny sportschef. Ansøgningerne lander ikke længere på Fredbergs bord, men han vil gerne bistå med sin hjælp, hvis Viborg FF har brug for det.

- Jeg har sagt, at jeg nok skal stille mig til rådighed, hvis de har behov for min vejledning og tanker i det henseende. Jeg tror, at det er rimelig tydeligt, hvad Viborg gerne vil. Nu tror jeg også, at de skal danne sig et overblik over, hvem der gerne vil have den her stilling. Jeg tænker, at det må være attraktivt at komme og være en del af Viborg FF. Det er en klub i fremgang både på og udenfor banen, i byen og på lægterne. Jeg tror, at de får rigeligt at gøre med at screene alle de ansøgninger som kommer ind.

Jesper Fredberg tager over i Anderlecht, der overvintre på ligaens 11. plads. Man er fortsat i live i Conference League, hvor man møder Ludogorets.

Foto: Lars Rønbøg/Getty Images