• Hent Tipsbladets app og få push notifikationer om seneste nyt, livescores mm.
  • Tilmeld dig nyhedsbrevet og få dit daglige skud fodbold til frokostpausen
    Tilmeld nyhedsbrev
  • Vær med hvor og når det sker og deltag i debatterne - følg Tipsbladet på:
Hold dig opdateret - følg Tipsbladet på:
EM Anders Dehn

Dansk dopingjæger: De holder øje med mig

Foto: Getty Images

Direktøren for Anti Doping Danmark fortæller, at han har fået henvendelser fra Rusland, der ikke er tilfreds med hans udtalelser om landets dopingskandale.

Af Anders Dehn

Denne artikel bringes i forbindelse med, at Danmark møder Rusland ved EM. Russernes deltagelse ved slutrunden er stærkt kontroversiel, og dopingbekæmpere mener, at holdet slet ikke burde kunne stille op.

Bliv klogere på konteksten her.

“Gudskelov for, at Michael Ask ikke er gud den almægtige. Hvis han var, ville INGEN russiske atleter NOGENSINDE deltage i international idræt (lettelsens suk i Moskva…)”

I februar 2018 gik Ruslands ambassade til Twitter-angreb på direktøren for Anti Doping Danmark, Michael Ask. Derudover har han fået to direkte og mindre offentlige henvendelser fra ambassade. Det sømmer sig ikke, mener han.

“Man får en fornemmelse af, at man bliver overvåget af russiske myndigheder. Ambassaden er en repræsentant for den russisk stat, så det er ikke en enkeltperson, men staten, der prøver at meningspåvirke gennem sociale medier,” siger Ask.

“Jeg har også været ude for at få en mail fra en medarbejder fra ambassaden, men ikke hans officielle mailkonto, men Gmail. Det er sådan nogle underlige, hemmelige måder, sådan lidt agent-agtigt.”

Med det sidste trækker Michael Ask på sin erfaring fra politiet og Politiets Efterretningstjeneste. Han genkender de russiske mønstre fra Sovjet-tiden.

”Det er jo agenter for deres efterretningstjeneste, der er ansat på ambassaden, og som skal forsøge at meningspåvirke eller omvende dem, de kan. Der er ingen tvivl om, at de har fået den opgave hjemmefra, at de skal forsøge at tage fat i mig.”

Sikker på at blive overvåget
Dels er det ikke den rette diplomatiske vej at gå, hvis man vil i kontakt med en embedsmand i en selvejende institution, så derfor har Ask ifølge eget udsagn “selvfølgelig rapporteret det til de rette danske myndigheder.”

Derudover er der det personlige aspekt.

“Jeg vil ikke sige, jeg lader mig genere af det, men det er bare lidt ubehageligt, at man ikke kan have sine meninger at blive uden genstand for den slags opmærksomhed,” siger Michael Ask.

“Jeg føler mig ikke truet, og i mine øjne er det en måde at arbejde på, som stammer tilbage fra den kolde krig. Det er lidt klodset, men man føler sig alligevel lidt utryg. Jeg er ikke på nogen måde bange, men det er lidt ubehageligt, at den russiske ambassade går op i, hvad jeg siger.“

“Det viser noget om, hvordan Rusland som stat prioriterer sport og sportspolitik. Jeg ved, at flere af mine direktørkollegaer fra antidopingagenturer har haft lignende oplevelser. Jeg vil ikke nævne navne, men det er flere vestlige lande.”

Michael Ask har både en fortid som chef for Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter og arbejdet for Politiets Efterretningstjeneste, så han lader sig ikke sådan lige intimidere. Hans kollegaer i andre landes antidopingagenturer har dog ikke samme baggrund.

“Jeg er nok mere hærdet, end de fleste andre er. Men det giver da tanker om, hvad der foregår i Rusland. Jeg skal ærligt indrømme, at Rusland ikke er et land, jeg har lyst til at tage hen foreløbig.”

Hvorfor?

“Fordi jeg er sikker på blive overvåget som minimum.”

Har du oplevet det samme fra andre lande?

“Nej.”

-----
Få 100 stærke spilforslag fra oddsavisen.dk for 29,- kr/md - brug koden Tip2020